FOTOIlustracija

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, u organizaciji Odjela za sestrinstvo aktivno će se obilježiti Međunarodni dan sestrinstva i to u dva dana: u petak, 10. svibnja, i ponedjeljak, 13. svibnja.

U petak, 10. svibnja, će se, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije, na parkiralištu Sveučilišta održati simulacije prometne nesreće i srčanog aresta u kojima će kao volonteri sudjelovati studenti sestrinstva.

Realističan prikaz ozljeda, nesreće te zbrinjavanja unesrećenog snimat će studenti Odjela za multimediju –u prijavno dojavnoj jedinici Zavoda za hitnu medicinu i vozilu hitne pomoći te na mjestu nesreće, parkiralištu. Početak događaja bit će u 10:00 sati na parkiralištu ispred Sveučilišta Sjever.

Osim navedenog zanimljivog događaja, u ponedjeljak će Odjel za sestrinstvo ugostiti Kerekesh teatar koji će izvesti predstavu „Krtice“ za studente, nastavnike i suradnike Odjela za sestrinstvo s početkom u 16 sati, u dvorani UNIN 2-110.

Svake godine 12. svibnja medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Upravo je Nightingale, govorila kako je zdravstvena njega znanost i umijeće, pri čemu je i za najosnovnije elemente zdravstvene njege potrebno znanje, empatija, altruizam, predanost.

– Tog dana senzibilizira se javnost o važnosti medicinskih sestara u zdravstvenoj njezi bolesnih, ali i zaštiti i promociji zdravlja pojedinca, obitelji i zajednice. Ove aktivnosti na Sveučilištu Sjever svakako će pridonijeti senzibilizaciji javnosti o značaju sestrinske profesije, a medicinskim sestrama /tehničarima iskazati zahvalnost za predanost u radu – navodi v.d. pročelnice Odjela za sestrinstvo doc.dr.sc. Marijana Neuberg.

Sveučilište Sjever, vodeća je obrazovna ustanova u edukaciji medicinskih sestara na preddiplomskoj i diplomskoj razini te svake godine bilježi konstantan rast interesa i zanimanja za upise na ove studijske programe.

Komentari

Komentara