Povežite se s nama

Život i društvo

Simulacijom prometne nesreće i “Krticama” Sveučilište Sjever obilježava Međunarodni dan sestrinstva

Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever posjet bolnica

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, u organizaciji Odjela za sestrinstvo aktivno će se obilježiti Međunarodni dan sestrinstva i to u dva dana: u petak, 10. svibnja, i ponedjeljak, 13. svibnja.

U petak, 10. svibnja, će se, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije, na parkiralištu Sveučilišta održati simulacije prometne nesreće i srčanog aresta u kojima će kao volonteri sudjelovati studenti sestrinstva.

Realističan prikaz ozljeda, nesreće te zbrinjavanja unesrećenog snimat će studenti Odjela za multimediju –u prijavno dojavnoj jedinici Zavoda za hitnu medicinu i vozilu hitne pomoći te na mjestu nesreće, parkiralištu. Početak događaja bit će u 10:00 sati na parkiralištu ispred Sveučilišta Sjever.

Osim navedenog zanimljivog događaja, u ponedjeljak će Odjel za sestrinstvo ugostiti Kerekesh teatar koji će izvesti predstavu „Krtice“ za studente, nastavnike i suradnike Odjela za sestrinstvo s početkom u 16 sati, u dvorani UNIN 2-110.

Svake godine 12. svibnja medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Upravo je Nightingale, govorila kako je zdravstvena njega znanost i umijeće, pri čemu je i za najosnovnije elemente zdravstvene njege potrebno znanje, empatija, altruizam, predanost.

– Tog dana senzibilizira se javnost o važnosti medicinskih sestara u zdravstvenoj njezi bolesnih, ali i zaštiti i promociji zdravlja pojedinca, obitelji i zajednice. Ove aktivnosti na Sveučilištu Sjever svakako će pridonijeti senzibilizaciji javnosti o značaju sestrinske profesije, a medicinskim sestrama /tehničarima iskazati zahvalnost za predanost u radu – navodi v.d. pročelnice Odjela za sestrinstvo doc.dr.sc. Marijana Neuberg.

Sveučilište Sjever, vodeća je obrazovna ustanova u edukaciji medicinskih sestara na preddiplomskoj i diplomskoj razini te svake godine bilježi konstantan rast interesa i zanimanja za upise na ove studijske programe.

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nezavisna lista iz Toplica “udvara“ se biračima neobičnom kampanjom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveprisutno razočaranje birača partijskim i stranačkim manipulatorima, s vremenom je i u varaždinskom kraju dovelo do formiranja brojnih nezavisnih lista. Većini je zajednički skromni budžet i malobrojno ljudstvo. Jednu od osebujnih – „Nezavisni sa stavom“, pronašli smo u Varaždinskim Toplicama.

Naime, nositelji lista poput spomenute, smišljaju različite načine kako bi uoči lokalnih izbora informirali građane o svojem postojanju i o namjerama. Tako se ta toplička nezavisna lista reklamira QR kodom…

I još k tome ne žele na Facebook kako ne bi “vlekli” politiku na profile građana. Stoga, ako nekog više zanima njihov program, skenira predmetni kod i dolazi do web stranice www.svismomigrad.info.

No, ni to nije sve, jer i tamo su drugačiji od mnogih tipičnih izbornih mrežnih stranica. Tu vas prvo pitaju: „Zanima li vas lokalna politika?“.

Ako pak prema njoj nemate ni malo afiniteta, nude vam da bezbrižno zaigrate jednostavne “vintage” igrice otprije dva desetljeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!