Učiteljice zaposlene u produženome boravku u gradskim osnovnim školama i ovaj će kraj školske godine dočekati sa zebnjom.

Naime, Varaždin je uz Rijeku jedini grad u Hrvatskoj u kojemu učitelji u produženom boravku nemaju sklopljeni ugovor na neodređeno radno vrijeme, već im ugovor istječe sa završetkom nastave.

– Zakonom je jasno propisano da lokalna samouprava financira produženi boravak pa njihovo zapošljavanje ovisi o odluci Grada. No, Varaždin je grad u kojem smo oduvijek cijenili obrazovanje, u cijeloj se Hrvatskoj ističe po percepciji samog obrazovanja, tako da ovim putem apeliram na gradonačelnika Čehoka da dobro razmisli o tome kako ne bismo bili po nečemu najlošiji, kad smo po obrazovanju, kvaliteti rada učitelja i uspjesima naših učenika top u Hrvatskoj. Želim da se povede ovim primjerom i od iduće jeseni omogući zapošljavanje kao što su to napravili svi drugi veći gradovi u Hrvatskoj – navela je predsjednica sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, jučer, 14. svibnja, na Skupu članova SHU-a Varaždinske županije.

Skup je održan na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. Osim predsjednice SHU-a Sanje Šprem, skupu su nazočili i pravna savjetnica Dajana Krnek, pravni savjetnik Luka Hoić, voditeljica Područnog ureda Zagreb Irena Greblički te županijska povjerenica SHU-a Julijana Petrina.

Okupilo se oko 120 učitelja s područja Varaždinske županije koji su mogli čuti više o pregovorima o osnovici o visini plaća, koeficijentima složenosti poslova, pravilnicima, zbrinjavanju viškova te zabrani zapošljavanja u obrazovanju.

–  Temeljna baza sastanka je priča o osnovici plaće s obzirom na to da uskoro očekujemo početak pregovora za osnovicu. Ono po čemu smo drugačiji u odnosu na druge službe je pitanje koeficijenata složenosti poslova jer efekt plaća i sama plaća ovisi o ta dva elementa. Kao sindikat, s resornim Ministarstvom pregovaramo po pitanju rasta koeficijenata složenosti poslova, a naš sektor osnovnih i srednjih škola je specifičan po tome jer se ove jeseni uvodi kurikularna reforma u sve škole – navela je Šprem.

Osvrnula se i na istraživanje koje je proveo Sindikat hrvatskih učitelja u suradnji s Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar, a vezano je uz eksperimentalni program „Škola za život“, koja se u Varaždinskoj županiji provodi u pet škola.

Istraživanje je pokrenuto s ciljem stjecanja uvida o kvaliteti radnih uvjeta i odnosa u sektoru osnovnog obrazovanja, a sudjelovalo je preko 6000 zaposlenika u obrazovanju koji su „Školu za život“ ocijenili – trojkom.

– Prema našem istraživanju, 61.7% ispitanika koji su uključeni u taj program izjasnilo se da im je izrazito povećan opseg rada pa ne možemo očekivati da će od jeseni svi u školama raditi više za istu plaću. Smatramo da je sada krajnje vrijeme da se putem plaća i položaja zaposlenika pokrene ta motivacija jer su učitelji jedini o kojima ovisi kvaliteta obrazovanja – navela je Sanja Šprem, dodavši da rast koeficijenata složenosti poslova traže za sve zaposlenike u obrazovanju, ne samo učitelje.

– Ministrica obrazovanja je tada optužila sindikat da je kočničar reforme, međutim sindikat je taj koji će prvi ustati za bolje obrazovanje, ali i za bolji položaj zaposlenika – zaključila je Šprem.

Komentari

Komentara