Povežite se s nama

U fokusu

Sindikalistica Šprem: „Apeliram na gradonačelnika Čehoka da učitelje u produženom boravku zaposli na neodređeno“

Objavljeno:

- dana

Učiteljice zaposlene u produženome boravku u gradskim osnovnim školama i ovaj će kraj školske godine dočekati sa zebnjom.

Naime, Varaždin je uz Rijeku jedini grad u Hrvatskoj u kojemu učitelji u produženom boravku nemaju sklopljeni ugovor na neodređeno radno vrijeme, već im ugovor istječe sa završetkom nastave.

– Zakonom je jasno propisano da lokalna samouprava financira produženi boravak pa njihovo zapošljavanje ovisi o odluci Grada. No, Varaždin je grad u kojem smo oduvijek cijenili obrazovanje, u cijeloj se Hrvatskoj ističe po percepciji samog obrazovanja, tako da ovim putem apeliram na gradonačelnika Čehoka da dobro razmisli o tome kako ne bismo bili po nečemu najlošiji, kad smo po obrazovanju, kvaliteti rada učitelja i uspjesima naših učenika top u Hrvatskoj. Želim da se povede ovim primjerom i od iduće jeseni omogući zapošljavanje kao što su to napravili svi drugi veći gradovi u Hrvatskoj – navela je predsjednica sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, jučer, 14. svibnja, na Skupu članova SHU-a Varaždinske županije.

Skup je održan na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. Osim predsjednice SHU-a Sanje Šprem, skupu su nazočili i pravna savjetnica Dajana Krnek, pravni savjetnik Luka Hoić, voditeljica Područnog ureda Zagreb Irena Greblički te županijska povjerenica SHU-a Julijana Petrina.

Okupilo se oko 120 učitelja s područja Varaždinske županije koji su mogli čuti više o pregovorima o osnovici o visini plaća, koeficijentima složenosti poslova, pravilnicima, zbrinjavanju viškova te zabrani zapošljavanja u obrazovanju.

–  Temeljna baza sastanka je priča o osnovici plaće s obzirom na to da uskoro očekujemo početak pregovora za osnovicu. Ono po čemu smo drugačiji u odnosu na druge službe je pitanje koeficijenata složenosti poslova jer efekt plaća i sama plaća ovisi o ta dva elementa. Kao sindikat, s resornim Ministarstvom pregovaramo po pitanju rasta koeficijenata složenosti poslova, a naš sektor osnovnih i srednjih škola je specifičan po tome jer se ove jeseni uvodi kurikularna reforma u sve škole – navela je Šprem.

Osvrnula se i na istraživanje koje je proveo Sindikat hrvatskih učitelja u suradnji s Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar, a vezano je uz eksperimentalni program „Škola za život“, koja se u Varaždinskoj županiji provodi u pet škola.

Istraživanje je pokrenuto s ciljem stjecanja uvida o kvaliteti radnih uvjeta i odnosa u sektoru osnovnog obrazovanja, a sudjelovalo je preko 6000 zaposlenika u obrazovanju koji su „Školu za život“ ocijenili – trojkom.

– Prema našem istraživanju, 61.7% ispitanika koji su uključeni u taj program izjasnilo se da im je izrazito povećan opseg rada pa ne možemo očekivati da će od jeseni svi u školama raditi više za istu plaću. Smatramo da je sada krajnje vrijeme da se putem plaća i položaja zaposlenika pokrene ta motivacija jer su učitelji jedini o kojima ovisi kvaliteta obrazovanja – navela je Sanja Šprem, dodavši da rast koeficijenata složenosti poslova traže za sve zaposlenike u obrazovanju, ne samo učitelje.

– Ministrica obrazovanja je tada optužila sindikat da je kočničar reforme, međutim sindikat je taj koji će prvi ustati za bolje obrazovanje, ali i za bolji položaj zaposlenika – zaključila je Šprem.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje