Povežite se s nama

U fokusu

Sindikat obrazovanja, medija i kulture proziva ministricu Divjak: „Postoji i škola prije škole, a to su vrtići“

Objavljeno:

- dana

Na adrese medija danas, 25. listopada, pristiglo je otvoreno pismo Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) upućeno ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Pismo je naslovljeno s „Znate li ministrice da je i sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u području Vaše odgovornosti?“.

Pritom se proziva ministricu Divjak zbog ne pridavanja važnosti odgojiteljima u predškolskim ustanovama te da „ne rješava probleme s kojim se susreću poput toga da su odgojitelji u privatnim i vjerskim vrtićima opterećeni radom, odrađuju puno više sati rada s djecom od zakonski dopuštenog, a nisu im priznati kao prekovremeni rad, kao i to da njihove plaće i ostala materijalna prava poslodavac ne isplaćuje sukladno Zakonu“.

Pismo koje potpisuje Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture prenosimo u cijelosti.

Poštovana ministrice Divjak,

sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja temelj je sustava obrazovanja, a odgojitelji u predškolskim ustanovama prvi su učitelji. Nažalost, ministrice, nisu dobili na važnosti koja im pripada unutar Ministarstva na čijem ste Vi čelu, a i oni su dio područja Vaše odgovornosti.

Ne znamo, ministrice, što se planira poduzeti kako bi uvjeti rada zaposlenih u dječjim vrtićima bili humaniji, te kako bi smjernice i ciljevi s papira postali i njihova stvarnost? Trebate znati kako jedinice lokalne uprave i samouprave i Grad Zagreb ne provode zakone i propise koji reguliraju ovu djelatnost, a to biste, u prvom redu, Vi trebali rješavati. Od početka Vašeg mandata uputili smo Vam u više zamolbi za organiziranje zajedničkog sastanka kako bismo ukazali na probleme s kojima se svakodnevno u svojem radu susreću odgojitelji i stručni suradnici diljem Hrvatske, a koji su dosegli svoj vrhunac, te kako bismo Vam predložili moguća rješenja. Nikakav odgovor nikada nismo dobili! 

Odgojitelji, naime, rade u izuzetno stresnim situacijama, pod pritiskom, s (pre)velikim brojem djece u grupi, što dovodi u pitanje provođenje odgojno-obrazovnog rada na kvalitetan način. Stručni suradnici zatrpani su velikom količinom administriranja podataka koja im ne ostavlja dovoljno prostora za uključivanje u rad s djecom na način kako je propisano. Sve je više integrirane djece s teškoćama u razvoju u sustav, ali bez osiguranih dodatnih odgojitelja za pomoć i podršku skupini. Satnica odgojitelja nije jedinstveno uređena, iako bi trebala biti. Veliki je broj prekovremenih sati odgojitelja za koje vodimo „pravne bitke“ i tražimo njihovo rješavanje. Ističemo kako probleme zbog loših radnih uvjeta osjećaju i druge strukture zaposlenih poput spremačica, kuharica, domara i dr. jer se neprovođenje Zakona i njih se tiče!

Nadalje, odgojitelji u privatnim i vjerskim vrtićima opterećeni su radom na više poslova, jer su u isto vrijeme odgojitelji, spremačice, servirke i sl., odrađuju puno više sati rada s djecom od zakonski dopuštenog, a nisu im priznati kao prekovremeni rad, kao i njihove plaće i ostala materijalna prava koja im poslodavac ne isplaćuje sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Stoga su odgojno-obrazovni radnici u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima rastegnuti do maksimuma, a bez osiguranih uvjeta koji to mogu i moraju podržavati. Do kada tako, ministrice?

Zbog svega navedenog, suočeni smo s velikim brojem odlazaka odgojitelja, pa se sada u pojedinim jedinicama lokalne uprave i samouprave u odgojno-obrazovni rad s djecom uvode nestručne i nekompetentne osobe. Zbog loših uvjeta rada svih zaposlenih, posebice u velikim gradovima, u prosjeku je 10-15 radnika dnevno na bolovanju i teško je organizirati rad. Je li to vizija modernog obrazovanja? Je li normalno da zakoni koji reguliraju ovu djelatnost i koje donosi Hrvatski sabor „padaju“ na lokalnim razinama? Jesu li odluke osnivača predškolskih ustanova iznad zakona koje donosi Hrvatski sabor? Stoga Vas moramo pitati što ste s tim u vezi poduzeli?

Svake godine prilikom obilježavanja Svjetskog dana učitelja od Vas nismo čuli da ga čestitate i odgojiteljima, a oni su prvi učitelji, što s pravom izaziva veliko nezadovoljstvo odgojno-obrazovnih radnika i narušava dignitet struke.

Pozorno pratimo koliko se zalažete za reformu školstva „Škole za život“, za povećanje plaća učiteljima i profesorima, što podržavamo i cijenimo, ali Vam poručujemo kako postoji i „škola prije škole“, a to su vrtići koji su također dio područja Vaše odgovornosti.

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje može se pohvaliti kvalitetnim programima, ekipiranim i stručnim službama, kompetentnim i stručnim odgojiteljima, ali ne i uvjetima rada u kojima se radi. Sve su to na svojim „leđima“ iznijeli vrijedni, marljivi radnici ove djelatnosti čiji se rad neprihvatljivo marginalizira. To više ne želimo tolerirati, jer nas se tiče!

Biti odgojitelj velika je odgovornost, biti stručni suradnik također, biti dio „zajednice koja uči“ velika je obaveza, no dječji vrtići su postali „zajednice koje se muče“. Odgojitelje i stručne suradnike sve se manje cijeni u društvu, a mi znamo koliko je vrijednosti i postignuća u našem radu. To prepoznaju i, očito, cijene samo korisnici naših usluga – roditelji.

Ulaganje u izgradnju novih vrtića, kojih je premalo u odnosu na potrebe, samo motivirani radnici mogu podignuti na stručnu i višu razvojnu razinu.

Kako je situacija krajnje ozbiljna, a socijalni dijalog nije uspostavljen, primorani smo svoje nezadovoljstvo javno iskazati, jer nas se tiče!

Vidite li i Vi, ministrice, probleme u djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao i mi, voljeli bismo znati?!

S poštovanjem,

Božica Žilić, predsjednica

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati