Povežite se s nama

Međimurje

Siniša Dodlek, Metal Art Isac: “Umjetnik zna da je uspio ako izazove emociju!”

Objavljeno:

- dana

Metalni motocikli, lokomotive, gitare, tenkovi, avioni i druge metalne grdosije, ali i slatki Malci, ribe ili pak srca proizvod su mašte Siniše Dodleka, poznatijeg pod nadimkom Isac, iz Belice.

Siniša, po struci varilac, neobično je vješt u takozvanom “scrap metal artu”, odnosno izrađivanju pravih malih umjetničkih djela od metalnih ostataka i sitnih metalnih dijelova:

– Metalne skulpture počeo sam izrađivati prije dvije godine. Imao sam viška materijala, volim motocikle, pa sam izradio mini model motocikla od metalnih dijelova. Radi se o hobiju u koji ulažem koliko vremena stignem: ponekad mi za gotov proizvod treba sat, a ponekad dva – tri dana.

Metal Art Isac

Njegova djela odnedavno krase čakovečki restoran Mundoaka. Tridesetčetverogodišnjak je izlagao i u preloškome Muzeju “Croata Insulanus”, Hub Cooltura Pubu u Zagrebu, u sklopu Dana otvorenih vrata na Geotehničkome fakultetu u Varaždinu, u sklopu Art Haustora na čakovečkome Porcijunkulovu, i drugdje.

Kaže da o svojoj umjetnosti uglavnom komunicira s kolegama iz inozemstva, s kojima na Facebooku često izmjenjuje ideje.

– U planu je izložba i u Casa Latina Clubu u Čakovcu; tamošnji vlasnik, Boris Bistrović, bio je jedan od organizatora Art Haustora na Porcijunkulovu – dodaje Dodlek.
Kaže da o svojoj umjetnosti uglavnom komunicira s kolegama iz inozemstva, s kojima na Facebooku često izmjenjuje ideje.

Osmijeh

Nedavno je dvije prekrasne skulpture Malaca donirao Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec:

– Nadam se da će moji Malci izmamiti pokoji osmijeh na licu djeteta. Inače, osnovna misao kojom se vodim pri izradi skulptura jest da je mašta najvažnija, odnosno da se i od otpadnog materijala, te sitnih dijelova poput zupčanika, lanaca, starih žarulja, svjećica, vijaka, pa čak i manometara, lubanja i sličnoga može napraviti nešto što će kod publike izazvati emociju. Siniša je znanje potrebno za izradu ovakvih predmeta prikupljao trinaestak godina, koliko radi u metalskoj industriji. U inozemstvu su ovakve umjetnine veoma tražene, dodaje:

– Ponekad mi za gotov proizvod treba sat, a ponekad dva – tri dana! –
objašnjava Dodlek.

– Ne trčim za dodatnom zaradom; kao što sam rekao, radi se isključivo o hobiju, mada u Hrvatskoj definitivno ima prostora za razvoj scrap metal arta i drugih sličnih pravaca. Ako se to ikad kod nas razvije, tko zna! No, do toga vremena bit će mi dovoljno razveseliti pokoje dijete i uljepšati pokoji ambijent u našemu lijepom Međimurju!
Izložbu u čakovečkoj Mundoaki možete razgledati do 15. listopada.

Dodlek kaže da posebno voli gitare

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje