Novi Marof nezaustavljivo poprima konture urbanog središta koje privlači žitelje okolnih općina i gradova koji mu gravitiraju.

Rezultat je to višegodišnjih ulaganja u infrastrukturu centra grada, u kojem se prometnom intervencijom te izmjenom Prostornog i Urbanističkog plana pripremaju uvjeti za gradnju zgrada i poslovnih centara. Uspije li aktualna gradska vlast u ovoj nakani, stanovnici Novog Marofa dobit će puno više od niza višestambenih zgrada koje mogu imati najviše četiri kata, smatra poduzetni gradonačelnik Siniša Jenkač. Podsjećamo, Siniša Jenkač je zbog svojih postignuća bio zvijezda prošlih parlamentarnih izbora u III. izbornoj jedinici, poglavito u Varaždinskoj županiji. U razgovoru za Regionalni tjednik otkrio je, između ostaloga, da je dio lokalnih poduzetnika za stanogradnju već otkupio za to predviđena privatna zemljišta. No, Grad je osigurao i dodatne parcele za prodaju.

Dogradili vrtić

– Stanogradnja će nesumnjivo oživjeti centar grada i privući mlade obitelji, ali i one starije koje su zasićene životom u kućama. To je samo jedan od velikih projekata koji su u tijeku, odnosno koji su već pri svom završetku, a među potonjima je dogradnja vrtića. Postojeći objekt lani je energetski obnovljen, stoga će se mališani i djelatnice vrtića uskoro naći u novom prostoru. Za predškolski odgoj osigurali smo oko 1300 metara četvornih novog prostora, odnosno nadogradnjom zapravo dobivamo još jedan vrtić, koji je usto potpuno opremljen – ističe Jenkač.

Dodajmo da je stari dio vrtića energetski obnovljen i predivno je uređeno vanjsko igralište s antistres-podlogom i novim igralima. Time je kapacitet za korisnike udvostručen i to će zadovoljiti potrebe Novog Marofa i okolnih naselja u idućem 10-godišnjem razdoblju. Marofčani imaju privilegij da mogu birati između gradskoga i čak triju novootvorenih privatnih vrtića, a uređena igrališta za mališane redovito se održavaju, dopunjuju novim igralima i postavljena su u svakom naselju. U ovoj sredini iznimno se brine o okolišu te je velik broj projekata usmjeren k učinkovitom gospodarenju otpadom. Najviše posla je sa sanacijom odlagališta otpada Čret, za koju su sredstva osigurana preko fondova.

– Postupak sanacije polako ulazi u završnu fazu jer je formirano tijelo odlagališta te predstoji presvlačenje folijom na koju će se nasuti zemlja, a potom i sjetva trave. Ako nas do kraja godine posluži vrijeme, nakon stabilizacije odlagališta i postavljanja ograde bit će okončana sanacija, o čemu ćemo javnost obavijestiti sa završne konferencije projekta. Raduje me da su i naši mladi pokretači portala e-Novi Marof nedavno napravili prilog o tom odlagalištu, naslovivši ga: „Novi breg v Marofu“ – govori gradonačelnik o projektu koji ima i svojevrsnu nadogradnju.

Riječ je o izgradnji reciklažnog dvorišta, koja se privodi kraju.

– Reciklažno dvorište je smješteno u Poslovnoj zoni kod autobusnog kolodvora i premda je rok do kraja godine, bit će prije uređeno. Sva potrebna infrastruktura je postavljena te slijedi postavljanje asfaltnog sloja uz priključivanje kompleksa na struju i vodoopskrbu – objasnio je Jenkač, napomenuvši da istovremeno s tim projektom počinje izgradnja Novokomove nove zgrade.

U sve to, dodaje, investirano je oko 7 milijuna kuna. Novokomova zgrada je namjerno pozicionirana uz reciklažno dvorište jer se u praksi pokazalo da je to najbolje rješenje za kontrolu manipulacije otpadom.

– Mi smo po preporuci Fonda za zaštitu okoliša reciklažno dvorište smjestili bliže gradskim naseljima kako bi građanima bilo što pristupačnije za odlaganje otpada – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da je u Novom Marofu u tijeku i rješavanje druge faze imovinskopravnih odnosa, koji su preduvjet uspješne provedbe Aglomeracije.

“Zeleni grad“

– Odaziv građana je dobar i većina tih poslova je riješena, pa geodeti snimaju nerazvrstane ceste kojima prolazi trasa Aglomeracije. No, imamo mnogo sekundarnih vodova koji prolaze privatnim parcelama, te vlasnici moraju za njih potpisati pravo služnosti. Stoga apeliram na njih da ovjere dokumente kada dobiju poziv jer je to svima u interesu – rekao je Jenkač.

Novi Marof dobit će i novi pročistač u blizini saniranog odlagališta te je jedan od rijetkih gradova s riješenim zbrinjavanjem mulja.

– Miješat će se s vapnom i pepelom koji zaostaje iz kongeneracija, a tako dobivena smjesa je idealna za sanaciju deponija, izgradnju donjeg ustroja protupoplavnih nasipa, kondicioniranje tla i drugo. Takvo postupanje je nužno kako se u Hrvatskoj više ne bi događalo odlaganje mulja na površine predviđene za uzgoj poljoprivrednih kultura – rezolutan je Jenkač.

Zanimalo nas je i u kojoj je fazi početak radova na izgradnji novomarofske istočne obilaznice.

– Čim se za to steknu uvjeti, u ovoj završnoj fazi Hrvatske ceste će s izvođačima radova (Colas i Zagorje gradnja) početi s radovima. Pitanje je dana do njihova početka i to nam je iznimno važno radi uređenja pristupnih cesta, za koje je pripremljena projektna dokumentacija. Primjerice, jedna od njih prolazi pokraj tvornice Lipa i rasteretit će kamionski promet, dok će ona kod Ključa omogućiti odličnu povezanost Poslovne zone s državnim cestama i autocestom – najavljuje čelnik grada koji izdašno potiče obrazovanje mladih.

– Smatram da se Marofčani trebaju ponositi činjenicom da je naša sredina po izdvajanjima za osnovce, srednjoškolce i studente ne samo u županijskom već i u hrvatskom vrhu. Grad im sufinancira prijevoz, a osnovnoškolcima je osiguran i produženi boravak. Taj posao obavljaju četiri učiteljice u Novom Marofu i Područnoj školi u Završju. Raduje me da su se roditelji u ovom najudaljenijem naselju organizirali, shvatili prednosti produženog boravka i u suradnji s Gradom omogućili djeci da ga pohađaju – naglašava Jenkač.

Samo ove godine raspisali su natječaj za 40 srednjoškolskih stipendija u iznosu od 500 kuna mjesečno, i to za deficitarna zanimanja. Uz to, kreće natječaj za 60 studentskih stipendija za nadarene te za studente lošijega imovinskog statusa.

– Grad ujedno podupire projekte obrazovnih ustanova, a sufinancirat će predstojeću gradnju parkirališta koje koriste Osnovna i Srednja škola te sportaši. Ove godine smo s 290.000 kuna platili nabavku prijenosnih računala te kompleta knjiga za našu srednju školu. Iako je financiranje srednjoškolaca u ingerenciji Županije, mi se uključujemo i u podizanje tehničkih standarda nužnih za izvođenje nastave – ukazuje gradonačelnik, iza kojeg je naporno i dinamično ljeto, s uspješnim izborima za Hrvatski sabor.

Čovjek i političar

Mnogi to nisu očekivali, no podsjećamo, nakon jako dobro odrađene kampanje osvojio je s 14. mjesta HDZ-ove liste mandat u parlamentu putem preferencijalnih glasova.

– To nisu očekivali jedino oni koji nisu pratili politiku i moj rad. Na putu do uspjeha nisam bio usamljen jer uz mene je bila ekipa uspješnih načelnika i gradonačelnika te drugih kolega. Njihova podrška bila je opravdana i pokazalo se koliko vrijedimo, a to su prepoznali i birači. Raduje me da sam dobio podršku i politički neopredijeljenih ljudi, pa i onih koji se tradicionalno priklanjaju kandidatima ljevice. Ulasku u parlament prethodile su godine mog staloženog komuniciranja sa žiteljima nekoliko županija. Stoga smatram da imam dovoljno informacija koje treba artikulirati za dobrobit svih, i to u katkad nemilosrdnom političkom žrvnju – objasnio je Jenkač, koji tvrdi da svoje političko djelovanje nikada nije niti pak namjerava graditi na prepirkama.

Za njega je, dodaje, suradnja najvažnija kako bi se svim građanima pružio dostojan život.

– Pritom treba ostati čistih ruku, a to je nešto što su birači prepoznali iz mog dosadašnjeg političkog angažmana, i na tome im posebno zahvaljujem. Njihovo povjerenje namjeravam opravdavati radom u Saboru i lobiranjem u institucijama koje su mnogima nedostižne pri rješavanju lokalnih problema – rekao je Jenkač, iza kojeg je već nekoliko sjednica.

Iz rasprava u kojima je sudjelovao proizlazi da itekako iskače iz lokalnih okvira.

– Najteže je govoriti o sebi, ali je činjenica da „dobro plivam“ i u situaciji koja je iznimno opterećena posljedicama koje je donijela epidemija koronavirusa. Saborske zastupnike građani čuju i vide uglavnom na televiziji. Trenutno je ograničen njihov broj na saborskim raspravama i to nije najsretnije rješenje. Štoviše, mnogo toga se odvija iza kulisa, poglavito na sastancima raznih odbora, koji su počesto tijekom zakazanih rasprava. Osobno zamjeram pojedinim kolegama krađu vremena bespotrebnim lamentiranjima kojima se ne drže tema. Ja ne želim biti takav zastupnik i javljam se za raspravu i potičem je o onim stvarima u koje se razumijem te koje me interesiraju, poput prometa, poljoprivrede ili graditeljstva – govori naš sugovornik o prvim dojmovima.

Nastavi li tako raditi, sasvim je izgledno da će i Vlada premijera Andreja Plenkovića uskoro održati sjednicu u Novom Marofu.

– O tome je još rano govoriti, a premijer i svi članovi Vlade uvijek su dobrodošli u našoj sredini. Podsjećam, baš je u novomarofskom kraju Andrej Plenković na zadnjim izborima dobio puno glasova. Sjever Hrvatske mora se ugledati na Slavonce ili pak Istrane, koji makar i formalno znaju dobro artikulirati svoje probleme i izboriti se za njihovo rješavanje u najvišoj instanci vlasti. Štoviše, kad znamo da su milijarde kuna godinama odlazile za sanacije različitih brodogradilišta, treba postavljati pitanje gdje su u toj priči nestale tekstilna industrija i druga radno intenzivna proizvodnja iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Nemojmo se zavaravati, nismo mi manje vrijedni od ostatka Hrvatske i država treba intervenirati i pomoći poduzetnicima u branšama koje posluju na konkurentski iznimno zahtjevnim tržištima – smatra Jenkač.

“Rat nije igra“

Za njega, koji nikad ne miruje, potpuno je razumljivo da kao 40-godišnjak ne misli skrivati političke ambicije.

– Uvjeren sam da još desetak godina mogu puno toga dati društvu i stoga mi je teško gledati ljude koji su definitivno zalutali u politiku, pa još i pune stupce crnih kronika. Posebno me zanima regionalna politika, u kojoj ima puno prostora za djelovanje u različitim područjima. Vidjet ćemo koji su tu sve iskoraci mogući, a točno je i da smatram da u bliskoj budućnosti moramo uvesti obvezni vojni rok. Naime, tijekom saborske rasprave o stanju oružanih snaga u 2019. godini pohvalio sam trenutnu situaciju. No, primijetio sam da uz modernizaciju, pa i podizanje plaća u HV-u, treba poticati mlade da stupaju u njezin profesionalni sastav. On je okosnica sustava, ali nijedna ozbiljna država, poput Švicarske, Izraela i drugih neutralnih, ne može si dozvoliti luksuz da potpuno zapostavi obvezni vojni rok. Zakonima je u Hrvatskoj regulirano da su svi od 18 do 55 godina starosti vojni obveznici i svi mogu dobiti poziv nastupi li mobilizacija, neovisno o tome jesu li ikad bili ročnici. Dakle, u slučaju rata ili ekstremne prirodne nepogode, imamo veliki problem jer u pričuvnom sastavu nema ljudi osposobljenih za djelovanje, niti sustav može prepoznati bilo čiju specijalnost kad nje niti nema. Narodski rečeno, u slučaju bilo kakve ozbiljne ugroze, ništa nam ne vrijede ljudi koje jedino možemo posjesti uz PlayStation, da se igraju rata ili „spasilačke službe“. Uvjeren sam da nitko tko je zdravstveno sposoban neće umrijeti ako prođe dva i pol mjeseca temeljne vojne obuke i još toliko specijalističke – zaključio je Siniša Jenkač.

Komentari

Komentara