Povežite se s nama

Život i društvo

Siniša Jenkač podijelio 14 novih potpora za novorođene u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u petak je, drugi put ove godine, podijelio potpore za novorođene.

Riječ je o 14 novih naknada za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano 17 tisuća kuna. Prema odluci Grada Novog Marofa jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete dobivaju roditelji ili samohrani roditelj u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Inače, u dvije ovogodišnje podjele novčane su potpore dobile 33 bebe, ukupno 39.500 kuna. U prošloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Godinu ranije bile su 102 potpore i u Gradu su zadovoljni porastom broja novorođene djece. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

– Još smo jednom podijelili novčane potpore za novorođenčad. One će sasvim sigurno dobro doći mladim obiteljima u pokrivanju dijela troškova za njihovu djecu – izjavio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

U razgovoru s roditeljima gradonačelnik ih je upoznao i s nastojanjima da se u gradu osiguraju primjereni uvjeti za skrb o najmlađima pa je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijeta odluka o prijavi rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića na mjeru 7.4. Programa ruralnog razvoja, koji će biti otvoren od 18. travnja do 18. svibnja. Proširenjem vrtića zadovoljile bi se sve primarne potrebe grada Novog Marofa.

S obzirom na stabilnost punjenja gradskog proračuna, gradonačelnik najavljuje i povećanje iznosa za novčane potpore novorođenima tijekom ove godine.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati