Povežite se s nama

Život i društvo

Siniša Jenkač: Reguliraju se uvjeti za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi

Objavljeno:

- dana

Zastupnici u Hrvatskome saboru raspravljaju o Zakonu o hrani te o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a u raspravu se uključio i zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđuju se uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, kao i način i uvjeti za njihov upis, odgovornost, prava i obveze nositelja i članova te se utvrđuju nadležna tijela i nadzor u primjeni Zakona.

Jenkač je zastupnike podsjetio kako je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o OPG-ovima prilika da se postojeći Zakon doradi, odnosno poboljša.

– U prvom čitanju su mnoge kolege iz oporbe naglašavale sve ono što je i ugrađeno u završni prijedlog Zakona, a to je posebice dio koji se odnosi na reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi i mislim da je to jedan od najvažnijih dijelova ovog zakona – kazao je Jenkač.

Na to ukazuje i podatak da je u Hrvatskoj trenutno više od 166.000 poljoprivrednika, a najzastupljenija, s više od 77 posto, su upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

– Prvo tražimo da se takav zakon donese, da se u njega implementiraju određene stvari, a sada čujemo da Zakon o OPG-ovima ne valja! Mislim da samo donošenje tog zakona 2018. godine, pa i ove izmjene i dopune, omogućuju razvoj malih obiteljskih gospodarstava. Uvijek ima onih koji misle drugačije, ali mnogo toga što se ovim zakonom definiralo moći će se kvalitetnije primjenjivati na terenu – smatra Jenkač.

Veliku ulogu ne samo u osnivanju OPG-ova, već i u njihovom razvoju i napretku, ima Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, smatra Jenkač koji je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su pojedini zastupnici ustvrdili da Uprava, donedavno Poljoprivredna savjetodavna služba, ne funkcionira.

– Kao primjer mogu navesti Varaždinsku županiju u kojoj ta služba itekako dobro funkcionira jer ni jedan nositelj OPG-a bez pomoći Savjetodavne službe, osim onih koji su izrazito vješti, nije napravio niti jednu prijavu na povrat poticaja, kao ni ostale aktivnosti koje su provodili oko prijave zemljišta u ARKOD i slično – istaknuo je Jnekač.

– Ti ljudi komuniciraju i s članovima OPG-ova i koliko znam, odrađuju brojna predavanja na terenu. Nije, dakle, točno da je riječ o ljudima koji su zatvoreni u kancelarijama, o ljudima do kojih se ne može doći. Možda negdje drugdje, ali na sjeveru Hrvatske sigurno nije tako – naglasio je.

Jenkač je kazao i kako će u budućnosti Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede imati još više posla i još veću ulogu.

– Novim zakonom i novom metodologijom raspodjele pomoći i subvencija imat ćemo osnovnu subvenciju, koja će biti slična dosadašnjoj i dodatnu, možemo reći specifičnu subvenciju vezanu uz različitost poljoprivrednih proizvoda i kultura. Materija je široka i vjerujem da će u početku biti nekih nejasnoća te da će Uprava za podršku morati biti itekako uključena u sve te procese – zaključio je Jenkač.

Život i društvo

Dan multiplog mijeloma: od teškog i rijetkog oblika raka krvi obolijeva sve više mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Svaka stota dijagnoza karcinoma na svijetu odnosi se na multipli mijelom, treći po redu najčešći oblik raka krvi.

Oko 1330 građana Hrvatske trenutačno se bori s ovom teškom i neizlječivom bolesti koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja.

Praksa je pokazala da su ishodi liječenja i do 50 posto uspješniji ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dosad se bolest uglavnom vezala za stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina starosti, no u posljednje vrijeme otkriva se i kod sve većeg broja mlađih pacijenata; najmlađem oboljelom u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana sa svega 24 godine.

Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je postavljanja dijagnoze u trenutku kada je bolest već napredovala.

Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, ove godine s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata.

– Rano otkrivanje bolesti i što veći broj dostupnih tretmana i terapija značajno utječu na uspješnost liječenja, ali i na kvalitetu života oboljelih, budući da ovaj težak i rijedak rak krvi ne bira ni dob ni spol. Iz razgovora s liječnicima i kolegama iz regije saznajemo kako Hrvatska prednjači u dijagnostici multiplog mijeloma; u odnosu na susjedne zemlje u zadnje tri godine bilježimo i do tri puta veći broj dijagnostičkih pretraga tipičnih za dijagnozu ove opake bolesti. Isto tako, ukupni broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se udvostručio u odnosu na prethodno desetljeće. Razlog nije u povećanju broja oboljelih, koliko u ranijoj dijagnostici, pravovremenom početku liječenja i većem izboru dostupnih  terapija – ističe Mira Armour, direktorica udruge MijelomCRO, te naglašava da to puno govori o stručnosti i educiranosti naših liječnika.

Stručnjaci pak očekuju da će zbog manje učestalosti dijagnosticiranih karcinoma u pandemijskom razdoblju, rasti broj novo dijagnosticiranih bolesnika.

– U svakodnevnoj praksi vidljiva je veća pojavnost malignih bolesti, nažalost vrlo često u poodmaklom stadiju. Iako je multipli mijelom rijetka bolest i obiteljski liječnik se susretne s njome u prosjeku 1 do 2 puta u svom radnom vijeku, crne statistike zasigurno će se odraziti i na ove bolesnike. Zbog kvalitetnog tumačenja hematoloških nalaza, potrebna je bliska suradnja liječnika obiteljske medicine i hematologa, kao i jasan hodogram i prioritetni termini za bolesnike kod kojih sumnjamo na rak – izjavila je dr. Jadranka Karuza, specijalistica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KoHOM-a, naglasivši problematiku manjka obiteljskih liječnika koja također utječe na dinamiku otkrivanja malignih bolesti.

Hematologinja na Klinici za internu medicinu KBC-a Zagreb i voditeljica Radne grupe za multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem), prim. dr. Sandra Bašić Kinda ističe kako danas oboljeli od multiplog mijeloma duže žive i imaju bolju kvalitetu života.

– Iako je u Hrvatskoj dostupnost lijekova relativno zadovoljavajuća, postoje dvije važne terapije koje nam trenutačno nisu dostupne, a zbog prirode bolesti su neophodne. To su proširenje primjene monoklonskog protutijela u 1. liniju liječenja, te korištenja kombinacije monoklonskog protutijela i nove generacije inhibitora proteasoma kod bolesnika refraktornih na lenalidomid. Trenutno su obje opcije na razmatranju kod HZZO-a i nadam se da će nam uskoro biti dostupne. Ove terapije još bi dodatno unaprijedile ishode, a način liječenja izjednačio se sa svim drugim zemljama EU – zaključuje prim. dr. Bašić Kinda.

Prof. dr. sc. Toni Valković, dr. med, hematolog sa Zavod za hematologiju Klinike za internu medicinu, KBC Rijeka slaže se kako Hrvatska ne zaostaje po pitanju dostupnosti lijekova.

– Dostupnost liječenja autolognom transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama je odlična. Sve to daje preduvjete za još bolju prognozu i svjetliju budućnost naših bolesnika, posebno ukoliko neke kombinacije lijekova postanu dostupne i hrvatskim bolesnicima odlukama našeg HZZO-a. Jako je uzbudljivo pratiti napredak različitih vidova imunoterapije koji se sada nalaze u uznapredovalim fazama kliničkih istraživanja ili su pred odobrenjem. Osobno mislim da će multipli mijelom za 10-15 godina postati izlječiva bolest za određene skupine bolesnika, a za ostale kronična bolest s kojom će se moći dugo i kvalitetno živjeti i raditi – dodaje prof. dr. sc. Valković, te podsjeća kako je Hrvatska konkurentna u liječenju multiplog mijeloma i zahvaljujući stalnim kontaktima i stručnim usavršavanjima naših hematologa te hematoloških medicinskih sestara i tehničara.

S ciljem širenja svijesti i ključnih informacija o multiplom mijelomu, u suradnji sa srednjoeuropskim udrugama pacijenata snimljen je dokumentarni film „Moj mijelom: spremni za iduće korake“ sa svjedočanstvima oboljelih, uključujući i mladu zagrebačku obitelj. Ivanu Pravici je u 43. godini dijagnosticiran mijelom, a obitelj je nakon prvotnog straha i šoka prihvatila novu situaciju i hrabro izgradila život s mijelomom. Njihovo  iskustvo i hrabra borba s ovom teškom bolesti premijerno će se prikazati na Facebook stranici Mijelom CRO, u četvrtak, 30. ožujka, na Međunarodni dan multiplog mijeloma.

Osim što progovara o izazovima u liječenju i skrbi s kojima se oboljeli svakodnevno susreću, ovaj dokumentarac odaje počast svim pacijentima, njihovim obiteljima, udrugama i zdravstvenim radnicima, koji se iz dana u dan bore protiv ove opake bolesti, ne predaju i insistiraju na pozitivnom pristupu i pravu na kvalitetan i normalan život. Hrvatska premijera kompletnog filma očekuje se na jesen 2023.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijatelji životinja upozoravaju da neki građani pred Uskrs nepromišljeno nabavljaju kuniće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljubavi naše uhate – tema je nove akcije Udomljavanje je fora.

Akcija je edukativnog karaktera. Naglasak se stavlja na odgovorno nabavljanje i držanje kućnih ljubimaca.

Akciju Udomljavanje je fora 1. travnja u Zagrebu organiziraju Grad Zagreb i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima Zecovi.

– Tijekom proljeća, a posebno uoči Uskrsa, neki građani nepromišljeno nabavljaju kuniće. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora, izbacuju ih na cestu zbog čega ih dio stradava. Brigu o kunićima koji se pronađu, u Zagrebu najčešće preuzima Udruga Zecovi – ističu Prijatelji životinja.

Akcija Udomljavanje je fora građane podsjeća da nabavljanjem kunića, mačića ili šteneta preuzimaju dugoročnu obvezu. Ta će životinja s njima živjeti najvjerojatnije između deset i dvadeset godina. Pritom će im postati velika uhata ljubav.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje