KREATIVNOST

Mala šljiva posađena na travnjaku u Varaždinskim Toplicama prva je od njih desetak, svih različite sorte, u budućem Parku Alana Forda. Svaka će šljiva biti spomen jednom od nezaboravnih likova kultnog stripa, kraj koje će biti postavljena jedna od skulptura likova Grupe TNT.

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju, kojemu se pripisuju najveće zasluge za uspjeh Alana Forda u Hrvatskoj.
Za prijevode Nenada Brixyja svi se, pa i sami autori, slažu da su bolji od originala. Brixy je vele, svojim jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka unio crni humor kakav čitatelji dotad nisu čuli. Čak je i scenarist stripa Max Bunker (crtao je Robert Raviola) govorio da je Brixy jedan od rijetkih prevoditelja koji su uspjeli

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju,

Nenad Brixy

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju,kojemu se pripisuju najveće zasluge za uspjeh Alana Forda u Hrvatskoj.dočarati crnu satiru, prepoznatljiv britki jezik u dijalozima, kojima su obilježeni priča i crtež Alana Forda, koji je na Balkanu doživio veći uspjeh nego u rodnoj Italiji. Alan Ford i danas je aktualan jer nema poštenih, svuda su samo lopovi i glupani, slažu se ljubitelji, koji u mnogim „fordovskim“ situacijama prepoznaju aktualnu domaću scenu.

Strip, čiji se originalne stranice danas mogu kupiti u „Max Bunker pressu” u Milanu po 250 eura, osmislili su Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Max Bunker. Alan Ford počeo je izlaziti u svibnju 1969. godine u Italiji.

Bezvremenost

Danas prepoznatljivost aktualne politike sa situacijama u Alanu Fordu vide čitatelji. Jedanka prepoznatljivost bila je i u bivšoj Jugoslaviji, ali tada su sami političari putem svojih komesara čak zabranili izdanje u kojemu se ekipa TNT susreće s Titom i ismijava sustav. Nije Alan Ford ismijavao samo socijalizam, već su i kapitalizam, rasizam te druge anomalije u stripu, povezane s Amerikom, bile redovita meta.

Strip, čiji se originalne stranice danas mogu kupiti u „Max Bunker pressu” u Milanu po 250 eura, osmislili su Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Max Bunker. Alan Ford počeo je izlaziti u svibnju 1969. godine u Italiji.

Strip u parku

Već i letimičan pogled na Njegovu visost Broja Jedan, neumjerenog u svojoj škrtosti i neosjetljivog na potrebe svojih podređenih, koji preferira beskonačne priče “od stoljeća sedmog” i čija moć leži u maloj crnoj knjižici krcatom prljavim rubljem… zvuči tako poznato.

 

Brixyjev prijevod bio je genijalan, jer je Brixy prerađivao tekst, a ne samo prevodio

-Moram kazati kako su ljudi iz cijele bivše Jugoslavije veoma inteligentni jer su vrlo brzo shvatili moj smisao za humor i prihvatili ga. Žao mi je što nikada nisam imao priliku upoznati Nenada Brixyja, koji je uradio izvanredan posao jer je uspio prevesti, ne samo jezik već i duh mojih priča, rekao je svojevremeno Bunker za Al Jazeeru. – Brixyjev prijevod bio je genijalan, jer je Brixy prerađivao tekst, a ne samo prevodio. Razmišljalo se da lik Grunfa, koji se danas uz spomen-ploču na kući Nenada Brixyja, bude prva skulptura u parku uz krhku šljivu. Ali, s obzirom na to da je napravljen od stakla i lako ga je odnijeti ili razbiti, kretori Parka odustali su od toga. Tako će bivši pilot i izumitelj Grunf uz naivnog Alana Forda, preko prepredenog Sira Olivera, ratobornog namčora Boba Rocka, ljenjivaca Debelog Šefa i Jeremije do lidera grupe – Broja Jedan, biti izrađeni najvjerojatnije kao kamene skulpture u prvom parku posvećenom likovima devete umjetnosti u Hrvatskoj.

Grunf stigao u Toplice

Nedavno je, kao uvod u budući park, na rodnoj kući književnika, novinara i prevoditelja Nenada Brixyja postavljena spomen-ploča i otkriven spomenik Tibora Turkalja – lik Grunfa, legendarnog izumitelja u TNT-u, izrađen u staklu. Za to je zaslužna Udruga Trash u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i TZ-om Grada.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara