Povežite se s nama

Međimurje

Sir Oliver: Cijena? Prava sitnica

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST

Mala šljiva posađena na travnjaku u Varaždinskim Toplicama prva je od njih desetak, svih različite sorte, u budućem Parku Alana Forda. Svaka će šljiva biti spomen jednom od nezaboravnih likova kultnog stripa, kraj koje će biti postavljena jedna od skulptura likova Grupe TNT.

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju, kojemu se pripisuju najveće zasluge za uspjeh Alana Forda u Hrvatskoj.
Za prijevode Nenada Brixyja svi se, pa i sami autori, slažu da su bolji od originala. Brixy je vele, svojim jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka unio crni humor kakav čitatelji dotad nisu čuli. Čak je i scenarist stripa Max Bunker (crtao je Robert Raviola) govorio da je Brixy jedan od rijetkih prevoditelja koji su uspjeli

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju,

Nenad Brixy

Stripovski junaci u Toplice su stigli zahvaljujući prevoditelju stripa Nenadu Brixyju,kojemu se pripisuju najveće zasluge za uspjeh Alana Forda u Hrvatskoj.dočarati crnu satiru, prepoznatljiv britki jezik u dijalozima, kojima su obilježeni priča i crtež Alana Forda, koji je na Balkanu doživio veći uspjeh nego u rodnoj Italiji. Alan Ford i danas je aktualan jer nema poštenih, svuda su samo lopovi i glupani, slažu se ljubitelji, koji u mnogim „fordovskim“ situacijama prepoznaju aktualnu domaću scenu.

Strip, čiji se originalne stranice danas mogu kupiti u „Max Bunker pressu” u Milanu po 250 eura, osmislili su Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Max Bunker. Alan Ford počeo je izlaziti u svibnju 1969. godine u Italiji.

Bezvremenost

Danas prepoznatljivost aktualne politike sa situacijama u Alanu Fordu vide čitatelji. Jedanka prepoznatljivost bila je i u bivšoj Jugoslaviji, ali tada su sami političari putem svojih komesara čak zabranili izdanje u kojemu se ekipa TNT susreće s Titom i ismijava sustav. Nije Alan Ford ismijavao samo socijalizam, već su i kapitalizam, rasizam te druge anomalije u stripu, povezane s Amerikom, bile redovita meta.

Strip, čiji se originalne stranice danas mogu kupiti u „Max Bunker pressu” u Milanu po 250 eura, osmislili su Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Max Bunker. Alan Ford počeo je izlaziti u svibnju 1969. godine u Italiji.

Strip u parku

Već i letimičan pogled na Njegovu visost Broja Jedan, neumjerenog u svojoj škrtosti i neosjetljivog na potrebe svojih podređenih, koji preferira beskonačne priče “od stoljeća sedmog” i čija moć leži u maloj crnoj knjižici krcatom prljavim rubljem… zvuči tako poznato.

 

Brixyjev prijevod bio je genijalan, jer je Brixy prerađivao tekst, a ne samo prevodio

-Moram kazati kako su ljudi iz cijele bivše Jugoslavije veoma inteligentni jer su vrlo brzo shvatili moj smisao za humor i prihvatili ga. Žao mi je što nikada nisam imao priliku upoznati Nenada Brixyja, koji je uradio izvanredan posao jer je uspio prevesti, ne samo jezik već i duh mojih priča, rekao je svojevremeno Bunker za Al Jazeeru. – Brixyjev prijevod bio je genijalan, jer je Brixy prerađivao tekst, a ne samo prevodio. Razmišljalo se da lik Grunfa, koji se danas uz spomen-ploču na kući Nenada Brixyja, bude prva skulptura u parku uz krhku šljivu. Ali, s obzirom na to da je napravljen od stakla i lako ga je odnijeti ili razbiti, kretori Parka odustali su od toga. Tako će bivši pilot i izumitelj Grunf uz naivnog Alana Forda, preko prepredenog Sira Olivera, ratobornog namčora Boba Rocka, ljenjivaca Debelog Šefa i Jeremije do lidera grupe – Broja Jedan, biti izrađeni najvjerojatnije kao kamene skulpture u prvom parku posvećenom likovima devete umjetnosti u Hrvatskoj.

Grunf stigao u Toplice

Nedavno je, kao uvod u budući park, na rodnoj kući književnika, novinara i prevoditelja Nenada Brixyja postavljena spomen-ploča i otkriven spomenik Tibora Turkalja – lik Grunfa, legendarnog izumitelja u TNT-u, izrađen u staklu. Za to je zaslužna Udruga Trash u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i TZ-om Grada.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje