Povežite se s nama

U fokusu

Šivanje uniformi ili nešto drugo?

Objavljeno:

- dana

Varteks ovaj mjesec dva puta posjetila iračka delegacija

Varaždinski Varteks u četvrtak su posjetili potencijalni partneri iz Iraka. Navodno su zainteresirani da pogon tvrtke Varteks za njih šiva policijske uniforme. Ovo je drugi put ovaj mjesec da poduzeće posjećuju Iračani. Ono što je zanimljivo jest da su oba posjeta ostala daleko od očiju javnosti. Što dodatno čudi uzme li se u obzir da se Varteks pokušava spasiti predstečajnom nagodbom od propasti. Stoga bi svaka vijest o novim poslovima bila dobrodošla reklama za sve buduće potencijalne partnere. Osobito za banke koje firmi nikako da isplate obećani kredit za nastavak redovnog poslovanja.

Rokovi se stalno pomiču. Zadnji koji spominju iz vodstva tvrtke je 18. rujna, dok bi još do pred neki dan kredit navodno trebao biti isplaćen 15. rujna. Zdrava logika govori da bi onome kojega banke zavlače, vjerojatno ga smatrajući kreditno nesigurnim klijentom, bilo itekako u interesu da istim tim bankama i javnosti, analitičarima, ekonomistima… pokaže da nisu u pravu kad su „otpisali“ ovu tekstilnu tvrtku.
Isti scenarij uslijedio je kod oba posjeta. Poslovni partneri u Varaždin su stigli pod jakim osiguranjem u službenim džipovima. Istina, prvoga su puta mjere osiguranja bile puno jače te se krug tvornice čak pregledavao policijskim psima. Što i nije čudno jer je toga puta u Varteks došao i ministar unutarnjih poslova Iraka osobno.

Nešto prije četiri poslijepodne parkirani u neposrednoj blizini katedrale u Pavlinskoj ulici – u zoni zabrane parkiranja, četiri-pet crnih automobila i Zoran Košćec u društvu osoba arapskog podrijetla, plijenili su pažnju Varaždinaca. Upitali smo prvu osobu do nas, prosjedog čovjeka u kasnim četrdesetima, no vrlo „fit“, što se događa. Hladnokrvno nam je, ne skidajući pogled s društva pred automobilima, na dobrom njemačkom, ali s lošim akcentom rekao da ne razumije. Jedan, jedini komentar usputnih prolaznika bio je da Košćec vodi u obilazak potencijalne kupce varaždinske tvrtke. – Nije li malo neobično da se banke tako neozbiljno poigravaju s tako ozbiljnom stvari kao što je opstanak Varteksa, a što može biti riješeno preko noći odobravanjem kredita? – pitaju se upućeni.                

Automobili su, nakon kratkog dogovora putnika, krenuli polako prema autoputu. Skrenuli su u dvorište Varteksa. Nešto nakon četiri sata nakon što su svi zaposleni trebali već napustiti krug poduzeća. . – S predsjednikom Uprave Varteksa bili su irački poslovni partneri, zainteresirani za poslove s Varteksom – kratko je nam je odgovoreno iz odjela za korporativne komunikacije.

Izvor:
Foto: Regionalni tjednik

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje