Povežite se s nama

Događanja

Sivi pinot i moslavac su proglašeni šampionima

Objavljeno:

- dana

14. izložba vina VINEA

Sivi pinot Tomislava Fištreka i moslavac Željka Horvata ponijeli su titule šampionskih vina na 14. po redu Izložbi vina VINEA 2014., koja je u subotu u organizaciji Udruge vinogradara VINEA održana u Vinici.

Ocjenjivački sud je sivom pinotu dodijelio ocjenu 18,5, dok je moslavac Željka Horvata s ocjenom 18,4 dobio titulu šampiona udruge Vinea.

Imaju znanja!

Vinogradari su za ovogodišnju izložbu prijavili 258 uzoraka miješanih i sortnih vina, a ocjenjivački sud je za 31 uzorak dodijelio zlatnu diplomu, za 121 uzorak srebrnu diplomu, 64 uzorka ocijenjena su brončanom diplomom, a dodijeljeno je i 18 priznanja.

Za izložbu prijavljeno 258 uzoraka vina

– Nakon prošlogodišnje berbe u kojoj kvaliteta grožđa nije bila nalik onoj iz prethodnih godina, za kvalitetu vina je prije svega bilo potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da naši vinogradari ipak imaju znanja o sazrijevanju i čuvanju vina – istaknula je predsjednica Ocjenjivačkog suda Marija Kuščar, koja je napomenula da je godina bila izuzetno dobra za muškatna vina, koja su razvila svoju punu aromu.

U ime suorganizatora i pokrovitelja izložbe prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

– Vinogradarstvo je, posebno na našem području, vrlo zahtjevna grana poljoprivrede, a zbog niza različitih okolnosti vina s našeg područja koja su nekad bila cijenjena po europskim dvorovima, danas nisu konkurentna te ne postižu na tržištu odgovarajuću cijenu. Upravo iz tog razloga, Općina Vinica će i nadalje, unatoč krizi, poticati i subvencionirati vinogradarstvo te tako barem malo pomoći da “vinički bregi” ne budu zapušteni, nego da i dalje ostanu prepoznatljivi po vinogradarstvu – rekao je Kostanjevac.

U ime Varaždinske županije, koja od samog početka pomaže pri organizaciji izložbe, prisutne je pozdravio Anđelko Stričak, zamjenik predsjednice Skupštine Varaždinske županije.

I dok je izložba otvorena ispijanjem zdravice svih gostiju, nastavljena je degustacijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu za koju se pobrinuo sastav Faringaši. Prigodni program pripremili su članovi folklorne i tamburaške grupe Osnovne škole Vinica, a u sklopu izložbe mogao se razgledati štand s rukotvorinama članova učenčke zadruge “Vrčeki” te štandovi sponzora.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje