Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajan uspjeh studenata i zaposlenika: čak 30 medalja stiglo u Varaždin zbog FOI-ja!

Objavljeno:

- dana

Sjajne sportske rezultate na najvažnijim sportskim natjecanjima osvojili su studenti, ali i zaposlenici varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Studentice i studenti u tekućoj su akademskoj godini 2021./2022. u Varaždin donijeli 6 zlatnih, 11 srebrnih te 5 brončanih medalja, a zaposlenici još 7 zlatnih i jednu srebrnu medalju. Važno je reći da se studenti FOI-ja ne natječu samo u sportskim, već i na e-sportskim natjecanjima, i to u nekoliko disciplina.

UNISPORT HR

Na najvećem akademskom natjecanju na razini cijele Hrvatske UniSport HR, u ovoj ak. godini dvije srebrne medalje osvojile su ekipe esporta u disciplinama LOL, u sastavu Nikola Bešenski i Jakob Bertović te disciplini CS:GO u sastavu Mislav Žnidarec i Ivan Kučan.

STEM GAMES 2022

Najveće i najznačajnije sportsko natjecanje za studente iz STEM područja, koje okuplja više od tisuću najboljih studenata iz regije, ove godine održano je od 17. do 22. svibnja u Rovinju, a s varaždinskog FOI-ja sudjelovalo je više od stotinu studenata koji su se natjecali u raznim disciplinama. Ekipa krosa Karmelo Mrvica, Sven Vujević i Andrija Novaković osvojili su zlato, a Mrvica je zlato osvojio i u pojedinačnoj konkurenciji. FOI donosi najviše srebrnih medalja sa ovogodišnjeg STEM-a, i to ekipa stolnotenisača u sastavu Antonio Jozić, Luka Kotorac, Dino Bali i Emilio Grobenski te esport disciplinama LOL (Nikola Bešenski, Jakob Bertović, Lucija Katavić, Lino Zadravec, Sven Cerovec i Domagoj Sitar), CS:GO (Ivan Škrljac, Mislav Žnidarec, Marko Crnolatec, Marko Čižmar i Ivan Brozd) te Rocket League (Matija Fric, Leon Raknić i Ivan Juras). Brončana je Futsal ekipa FOI-ja koju čine Luka Ljubek, Ante Kruneš, Ante Perkušić, Nikola Bekavac, Dominik Brajdić, Josip Matoković, Luka Bebek, Branko Glibota, Tomislav Kolar, Dejan Smoljo, Matija Garić, Luka Primorac, Lukas Krištić i Ivan Hribljan.

UNISPORT ZG

Na akademskom studentskom natjecanju zagrebačkog sveučilišta UniSport ZG, zlato su u esport disciplini League of Legends donijeli Nikola Bešenski, Jakob Bertović, Lucija Katavić, Lino Zadravec, Sven Cerovec i Domagoj Sitar te ženska stolnoteniska ekipa u sastavu: Karla Franović, Sara Sušac i Matea Maras. Srebro na istom natjecanju FOI-ju donosi esport ekipa u disciplini Valorant u sastavu Silvio Kovačić, Tonino Hodak, Mislav Žnidarec, Ivan Brozd, Marko Crnolatec i Igor Dačnik te u disciplini CS:GO studenti Mislav Žnidarec, Josip Budak, Ivan Kučan, Boris Baštek te Marko Čižmar, kao i muška stolnoteniska ekipa u sastavu Luka Kotorac, Antonio Jozić, Dino Bali, Emilio Grobenski, Emil Mihalić i Mateo Zović. Broncu FOI-ju donose Matija Fric, Ivan Juras i Leon Raknić u esport disciplini RL, zatim u badmintonu Lino Zadravec i Luka Grubić te Antonio Jozić u stolnom tenisu individualno.

IGRE SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Vrlo značajne uspjehe FOI-jevi studenti postižu i na Igrama Sjeverozapadne Hrvatske, koje su održane krajem svibnja u Koprivnici. Zlatne medalje osvaja muška badminton ekipa Filip Jurinić i Antonio Jozić, stolnotenisačka ekipa Dino Bali, Luka Kotorac, Antonio Jozić i Mateo Zović te ženska ekipa šaha koju čine Suzana Perešin i Lidija Šarčević. FOI-jevi šahisti u sastavu Leonardo Andrašić i Eugen Petošić osvojili su na ovom natjecanju srebro, kao i odbojkaška ekipa (djevojke i momci zajedno) u sastavu Rafael Mamić, Antonio Valent, Jakov Dolenec, Luka Sandalj, Leo Vrhovec, Suzana Perešin, Saša Novak, Petra Hajdarović, Lidija Šarčević i Gloria Galić.

SET – SUPEROLOGY STUDENT ESPORT TOURNAMENT

E-sport ekipa FOI osvojila je i broncu u prvom semestru ove akademske godine nakon pet tjedana trajanja prvog hrvatskog esport turnira za studente tehničkih fakulteta – Superology Student Esports Tournament (SET). FOI ekipa natjecala se u sastavu Sven Cerovec, Marko Hranić, Domagoj Sitar, Lino Zadravec, Nikola Bešenski i Jakob Bertović i to u čak pet esport disciplina: FIFA 21, Counter Strike: Global Offensive, Rocket League, League of Legends i PUBG: Battlegrounds. Odmak od sličnih natjecanja prepoznaje se u činjenici da se u svim naslovima natjecao isti tim, tj. 6 igrača koji su predstavljali svoj fakultet. Ovim potezom naglasak turnira stavljen je na povezivanje studenata i promociju esporta u regiji naspram profesionalnog nadmetanja u samo jednom naslovu.      

TRADICIONALNA FOI-JADA

Tradicionalno studentsko natjecanje Foijada 2022 u okviru proslave Dana sporta na Fakultetu organizacije i informatike i ove je godine ponudila studentima FOI-ja druženje na sportskim terenima. Zanimljivost ovogodišnjeg sportskog događanja FOI-ja jest da je turnir sudio Nikola Jelić koji je po izboru međunarodnih futsal kontrolora suđenja, futsal trenera, igrača, novinara i ostalih stručnih osoba u futsalu, proglašen najboljim sucem svijeta u futsalu.

Pobjednici ovogodišnjeg futsal turnira bili su članovi ekipe Frizerski salon „FRAN“ (Kruneš, Bebek, Garić, Sviličić, Repušić i Dubić), dok je srebro osvojila ekipa PITUP (Matković, Valić, Biličić, Žaja, Cindrić, Benković, Malnar i Škalić), a broncu je osvojila ekipa VINDIJA (Peša, Nižić, Štura, Račan, Kušek i Ritoša). Uz nogomet svi zainteresirani mogli su naučiti i isprobati nordijsko hodanje kao “aktivnost budućnosti “, a koje su na Foijadi prezentirali Srećko Radulović, predsjednik Kluba NH Varaždin te glavni organizator i profesor Tjelesne i zdravstvene kulture na FOI-ju Damir Vučić, prof.

ZAPOSLENICI FOI-ja PRVI NA 22. SINDIKALNIM SPORTSKIM IGRAMA

Sportska ekipa sindikalne podružnice FOI-ja, ove se je godine s 22. sindikalnih igara Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koje su održane u Rovinju od 25. do 29. svibnja, opet vratila sa prijelaznim peharom koji se dodjeljuje najboljoj podružnici po ukupnom broju osvojenih bodova u 16 različitih disciplina. Sa sedam osvojenih zlatnih i jednom srebrnom medaljom, FOI-jeva ekipa u sastavu Nataša Barič, Petra Grd, Maja Šalamun, Dario Grd, Jurica Juren, Matija Šajn, Zlatko Erjavec, Damir Vučić te Mario Hrustek i Ljubomir Barič ostvarila je ukupnu pobjedu 22. Sindikalnih sportskih igara.

PAINTBALL, RAFTING, JAHANJE I OSTALE NETIPIČNE SPORTSKE AKTIVNOSTI KAO DIO TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE NA FOI-ju

Uz sve navedene pobjede i uspjehe, ove akademske godine naši studenti su u sklopu nastave iz TZK sudjelovali na različitim aktivnostima te su se, uz uobičajene sportske aktivnosti poput nogometa, odbojke, košarke, stolnog tenisa ili badmintona, mogli uključiti u aktivnosti poput planinarenja, krosa, šaha, kartinga, paintballa, raftinga, teretane, plivanja, nordijskog hodanja i savate boksa, a tu je i mogućnost jahanja, koje je ove akademske godine po prvi puta omogućeno studentima u sklopu nastave.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje