Povežite se s nama

Međimurje

Sjajni informatičari, među kojima je i Martin Josip Kocijan, na prijmu kod predsjednika Zorana Milanovića

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je jučer, 13. listopada, predstavnike Hrvatskog saveza informatičara te učenike osnovnih škola i gimnazija koji su osvojili nagrade na europskim i svjetskim informatičkim natjecanjima.

Među njima je i Martin Josip Kocijan, sada već bivši učenik Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Na natjecanjima održanim tijekom kolovoza i rujna ove godine mladi hrvatski informatičari postigli su velike uspjehe: na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju, 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju; na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju; na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, EJOI 2020., hrvatska juniorska informatička reprezentacija, sastavljena samo od učenika osnovnih škola, osvojila je jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Kako bi im iskazao podršku i čestitao na uspjehu, predsjednik Milanović, uz Martina Josipa Kocijana, primio je i Laru Semeš, učenicu VIII. razreda O. Š. Kajzerica iz Zagreba, Luku Protulipca, učenika VIII. razreda O. Š. A. Stepinca iz Zagreba, Frana Škaricu, učenika VII. razreda O. Š. A. G. Matoša iz Zagreba, Nikolu Vujicu, učenika VII. razreda O. Š. B. Tonija iz Samobora, Dorijana Lendvaja, učenika II. razreda XV. gimnazije iz Zagreba, Krešimira Nežmaha, učenika III. razreda XV. gimnazije iz Zagreba i Patricka Pavića, učenika II. razred XV. gimnazije iz Zagreba.

Na sastanku s Predsjednikom Republike bili su i tajnik Hrvatskog saveza informatičara i tajnik Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz informatike Krešimir Malnar te voditelj Hrvatske informatičke reprezentacije Ivan Paljak.

Predsjednik Milanović pozvao je mlade informatičare da nakon školovanja ostanu u Hrvatskoj te da elitna znanja koja imaju pretvore u korist ne samo za sebe nego i za Hrvatsku.

Hrvatska na međunarodnim informatičkim olimpijadama sudjeluje od 1993. godine od kada se sa svih natjecanja mladi informatičari redovito vraćaju s medaljama. Do sada su osvojili 93 medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, 76 medalja na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi te 13 medalja na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje