Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajni rezultati Orijentacijskog kluba Varaždin, osvojili čak deset odličja

Objavljeno:

- dana

TRKAČI ODUŠEVLJENI

Udruga veterana 7. gardijske brigade “PUMA” i Orijentacijski klub “Međimurje” organizirali su 12. put zaredom, memorijalnu utrku 7. gardijske brigade “PUMA” u orijentacijskom trčanju.

Utrke u orijentaciji oduševile su trkače, koji su kroz dva lipanjska vikenda imali prilike okušati se u nekoliko različitih disciplina orijentacije.

Utrke su se održavale na tri različite lokacije s četiri različite etape-utrke: FootO – sprint staze, zatim precizna orijentacija TempO koje su obje postavljene u Varaždinu, dok su FootO utrke srednje staze i duge staze postavljene na Haliću na Varaždin Bregu na kojem su trkači iskušali vještinu orijentacije u kontinentalnoj šumi.

Deset odličja za OK Varaždin

Orijentacijski klub Varaždin je u jakoj ekipnoj konkurenciji orijentacijskih klubova zauzeo sedmo mjesto, dok je u pojedinačnim natjecanjima klub osvojio ukupno deset odličja.

Značajniji rezultat u Orijentacijskom klubu Varaždin ostvario je mladi Luka Kocijan koji je u tri utrke osvojio tri odličja. Luka Kocijan osvajač je srebrne medalje disciplini dugih staza i dviju brončanih medalja u sprint utrci i utrci na srednjim dugim stazama.

U sprint utrci u kategoriji M14 srebrnu medalju osvojio je Sven Ivor Lebinac, u kategoriji W50 brončanu medalju osvojila je Karmen Holenda, a u OPEN kategoriji medalje su osvojili Ivan Pasquino zlatnu, Siniša Lah srebrnu i spomenuti Luka Kocijan brončanu medalju. U N kategoriji precizne orijentacije Orijentacijski klub Varaždin bogatiji je za zlatnu medalju Krunoslava Canjuge, srebrnu medalju Siniše Laha i brončanu medalju Karmen Holende.

Ekipni pobjednik 12. memorijala 7. gardijske brigade Puma je Orijentacijski klub “Vihor” koji je za ukupan ekipni plasman dobio prijelazni pehar, dok je za ostale sudionike organizator osigurao vrijedne nagrade kao i zabavan program.

Aktivnosti u rujnu

Ovo već tradicionalno natjecanje održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Hrvatskog orijentacijskog saveza, Općine Gornji Kneginec te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice – Minerva.

Iz Orijentacijskog kluba Varaždin napominju da slijedi ljetna stanka u utrkama orijentacijskog trčanja, a nastavak sezone započinje ponovno u rujnu. Tijekom ljetnih praznika, već prema iskazanom interesu, Orijentacijski klub Varaždin planira održati vježbe u orijentaciji dok je teorijski dio predavanja predviđen za rujan.

Svim zainteresiranim građanima, bez obzira na dob kao i fizičku kondiciju i predznanje i iskustvo u orijentiranju, OK Varaždin upućuje poziv da se jave putem njihovih Facebook stranica radi dobivanja daljnjih obavijesti i uključivanja u novu sportsku sezonu.

Izvor: Karemen Holenda, OK Varaždin
Foto:

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje