Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajni rezultati Orijentacijskog kluba Varaždin, osvojili čak deset odličja

Objavljeno:

- dana

TRKAČI ODUŠEVLJENI

Udruga veterana 7. gardijske brigade “PUMA” i Orijentacijski klub “Međimurje” organizirali su 12. put zaredom, memorijalnu utrku 7. gardijske brigade “PUMA” u orijentacijskom trčanju.

Utrke u orijentaciji oduševile su trkače, koji su kroz dva lipanjska vikenda imali prilike okušati se u nekoliko različitih disciplina orijentacije.

Utrke su se održavale na tri različite lokacije s četiri različite etape-utrke: FootO – sprint staze, zatim precizna orijentacija TempO koje su obje postavljene u Varaždinu, dok su FootO utrke srednje staze i duge staze postavljene na Haliću na Varaždin Bregu na kojem su trkači iskušali vještinu orijentacije u kontinentalnoj šumi.

Deset odličja za OK Varaždin

Orijentacijski klub Varaždin je u jakoj ekipnoj konkurenciji orijentacijskih klubova zauzeo sedmo mjesto, dok je u pojedinačnim natjecanjima klub osvojio ukupno deset odličja.

Značajniji rezultat u Orijentacijskom klubu Varaždin ostvario je mladi Luka Kocijan koji je u tri utrke osvojio tri odličja. Luka Kocijan osvajač je srebrne medalje disciplini dugih staza i dviju brončanih medalja u sprint utrci i utrci na srednjim dugim stazama.

U sprint utrci u kategoriji M14 srebrnu medalju osvojio je Sven Ivor Lebinac, u kategoriji W50 brončanu medalju osvojila je Karmen Holenda, a u OPEN kategoriji medalje su osvojili Ivan Pasquino zlatnu, Siniša Lah srebrnu i spomenuti Luka Kocijan brončanu medalju. U N kategoriji precizne orijentacije Orijentacijski klub Varaždin bogatiji je za zlatnu medalju Krunoslava Canjuge, srebrnu medalju Siniše Laha i brončanu medalju Karmen Holende.

Ekipni pobjednik 12. memorijala 7. gardijske brigade Puma je Orijentacijski klub “Vihor” koji je za ukupan ekipni plasman dobio prijelazni pehar, dok je za ostale sudionike organizator osigurao vrijedne nagrade kao i zabavan program.

Aktivnosti u rujnu

Ovo već tradicionalno natjecanje održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Hrvatskog orijentacijskog saveza, Općine Gornji Kneginec te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice – Minerva.

Iz Orijentacijskog kluba Varaždin napominju da slijedi ljetna stanka u utrkama orijentacijskog trčanja, a nastavak sezone započinje ponovno u rujnu. Tijekom ljetnih praznika, već prema iskazanom interesu, Orijentacijski klub Varaždin planira održati vježbe u orijentaciji dok je teorijski dio predavanja predviđen za rujan.

Svim zainteresiranim građanima, bez obzira na dob kao i fizičku kondiciju i predznanje i iskustvo u orijentiranju, OK Varaždin upućuje poziv da se jave putem njihovih Facebook stranica radi dobivanja daljnjih obavijesti i uključivanja u novu sportsku sezonu.

Izvor: Karemen Holenda, OK Varaždin
Foto:

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: Općini za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture 27 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 64 tisuće eura bez PDV-a, a po natječaju je dobiveno 40 posto ukupnog iznosa, odnosno nešto manje od 27 tisuća eura.

– Želimo digitalizirati naša groblja, kompletno ćemo raditi novi Geografski informacijski sustav (GIS) i ove smo godine po prvi put pokrenuli digitalne obrasce na razini općine s obzirom na to da nam to nalaže i obaveza od strane države – rekla je općinska načelnica Verica Vitković, dodavši da su za to potrebna značajna financijska sredstva.

Istaknula je pritom kako općina Trnovec Bartolovečki spada u šestu skupinu razvijenosti, zbog čega  na natječajima ne može ostvariti veći postotak sufinanciranja, ali svaka pomoć je dobrodošla, stoga su u Općini zadovoljni i ovim sredstvima.

– Planiramo se javiti i na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavljen do kraja ove godine, a tiče se ozelenjavanja površina – poručila je još Vitković.

Uz Općinu Trnovec Bartolovečki, u četvrtak su na Trakošćanu dodijeljeni ugovori i gradovima Varaždinu, Lepoglavi i Novom Marofu te općinama Donjoj Voći i Vinici. Riječ je o projektima vrijednim 536.626 eura, za koje je Fond odobrio 238 tisuća eura sufinanciranja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predani projekti za dogradnju Gimnazije i Srednje škole Prelog, uređuju se vanjski tereni i nove učionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurski župan Matija Posavec zajedno s direktorom poduzeća Međimurje investicije i nekretnine Ivanom Vinkovićem, obišao je tri srednje škole u Čakovcu, Gimnaziju Josipa Slavenskog, Ekonomsku i trgovačku školu te Graditeljsku školu.

Na radnom sastanku s ravnateljicom Gimnazije Sandrom Breka Ovčar bilo je govora ovogodišnjim upisima i pripremi za početak školske godine, te daljnjim investicijskim projektima. Međimurska županija je na javni natječaj za EU fondove aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

Projekt vrijedan preko 12 milijuna eura podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. S obzirom da je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola, čekaju se rezultati natječaja te ukoliko projekt dobije sva potrebna odobrenja, do kraja ove godine će se raspisati javni natječaj za izvođače radova.

Međimurska županija, nakon prošlogodišnjeg projekta obimne rekonstrukcije cjevovodnog sustava i toplovodne kotlovnice, uz dogradnju visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla, te ugradnju izmjenjivača topline, realizira projekt ozelenjivanja javnih površina uređenjem vanjskih površina iza Gimnazije i Ekonomske škole.

Tijekom ljetnih mjeseci u školskoj zgradi će se obaviti manji građevinski zahvati, dok će se u Ekonomskoj i trgovačkoj školi urediti nova učionica koja je prijeko potrebna za bolje uvjete učenicima spomenute škole. “Naši učenici ostvaruju vrhunske rezultate, interes za pohađanjem Ekonomske i trgovačke škole sve je veći, te imamo potrebu za adaptacijom prostora koje maksimalno koristimo za izvođenje nastave” ističe ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić zahvalivši Međimurskoj županiji na praćenju želja i potreba učenika i nastavnika škole.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec i župan Matija Posavec obišli su vanjske terene iza sportske dvorane Graditeljske škole čiji su radovi na rekonstrukciji atletske staze i uređenju nogometnog igrališta, postavljanju rubnjaka uz atletsku stazu, zamjene podloge na stazi te obnovi trave na nogometnom terenu pri kraju, nakon čega slijedi postavljanje opreme.

U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu vrijedan oko 3 milijuna eura, dok je na javni natječaj za sredstva EU fondova prijavljen projekt kompletne obnove, dogradnje i proširenja Srednje škole Prelog. U toj će se školi tijekom ljetnih mjeseci obnoviti vanjsko pročelje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje