Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajnog bala nema niti ove godine: Ingeborg Jurić zaključuje da je politika presudila Balu

Objavljeno:

- dana

Predsjednica dala podršku

Varaždinskog Sjajnog bala neće biti niti ove godine.

U zadnje 23 godine, Bal nije održan tri puta – prvi put 2014. godine i sad dvije godine zaredom. – Ovo tradicionalno događanje, o kojemu se priča i daleko izvan Hrvatske, posustalo je tek dolaskom aktualne vlasti u Varaždin – istaknula je još lani predsjednica Hrvatske austrijske kulturne zajednice, organizatora Bala, Ingeborg Jurić.  

I dok je lani održana konferencija za novinare na kojoj se razgovaralo o izostanku Bala, ove godine se Bal uopće ne spominje. U međuvremenu je Zajednica dobila i pismo u kojemu se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović zahvaljuje na pozivu.  Iskazala je potporu održavanju Sjajnog bala jer, kako je napisala, cijeni istinsku predanost.

Kad je prošle godine Bal otkazan, iz ureda varaždinskog  gradonačelnika je rečeno, veli Ingeborg Jurić,  kako Grad treba uzeti Bal pod svoje. – Konkretno su nam rekli neka organizator bude turistička zajednica ili Koncertni ured, što mi naravno nismo dozvolile jer je Bal naše dijete – priča. I zaključuje da je „politika presudila balu“. Zbog toga Grad i Zajednica ove godine nisu uopće međusobno razgovarali  o balu pa niti predsjednica nije zaplesala na podiju HNK-a.  

Dakle prvog petka u veljači Sjajnog bala ponovno neće biti. Ali Ingeborg Jurić  najavljuje kako su već počele pripreme za slijedeću godinu. A tko će tada biti gradonačelnik i hoće li se u proračunu naći nekoliko desetaka tisuća kuna, sa koliko je Grad obično sufinacirao priredbu, tek će se vidjeti. 

 

Sjajni bal je bilo nezaobilazno događanje varaždinske društvene scene. U hrvatskom narodnom kazalištu su se prvog petka u veljači okupili gosti s društvene, gospodarske, kulturne, političke i diplomatske scene. Toga se dana nije gledalo tko je lijevi ili desni, vlast ili oporba. Svi su se u frakovima i balskim haljinama uredno pojavljivali na Balu.  

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

FOTO Nikolinje u Sračincu potrajalo dva dana, osmjesi mališana sve govore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak dva dana trajala je proslava blagdana svetog Nikole u općini Sračinec. U srijedu su se u školskoj dvorani okupila djeca vrtićkog uzrasta, zajedno sa svojim roditeljima, bakama i djedovima.

Iščekivanje dolaska svetog Nikole prošlo je u pjesmi i plesu u izvođenju djece iz Dječjeg vrtića Bambi Sračinec. Konačan dolazak omiljenog sveca dočekan je gromoglasnim pljeskom i dječjim veseljem.

Na istom mjestu, dan kasnije, na sam blagdan svetog Nikole, održana je priredba za školsku djecu. Na njoj su nastupili učenici OŠ Sračinec i Područne škole Svibovec Podravski. Svoje su školske kolege zabavljali školski zbor, recitatori i pjevači.

– Kao i svake godine, Općina Sračinec financira kupnju darova svetog Nikole za svu djecu vrtićkog uzrasta i onu koja pohađaju osnovnu školu. U ovo su godinama uključena i djeca djelatnika škole, kao i vrtića u Sračincu. Ove smo godine nabavili gotovo 1000 darova, koji su podijeljeni na priredbama u sportskoj dvorani OŠ Sračinec. Hvala svim odgajateljicama iz vrtića, svim učiteljicama i učiteljima koji su pripremili djecu za ovu proslavu, – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Odjel pedijatrije OB Varaždin stigli čestitari s puno vrijednih darova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice Ženske inicijative HNS-a Varaždin u svojoj tradicionalnoj akciji, u suradnji s Podružnicom HNS-a Varaždin i Županijskom organizacijom HNS-a Varaždinske županije, darivale su Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin u četvrtak, 7. prosinca, povodom dana Grada Varaždina i nadolazećih božićnih blagdana.

Među darovima bili su televizor, nekoliko pulsnih oksimetara te igračke, slikovnice, bojanke i voće za najmlađe pacijente.

Darivanju su prisustvovali Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a, Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS, Krunoslav Lukačić, predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije, te Igor Klopotan, predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin.

– Ovo je naša tradicionalna akcija darivanja, koju smo pokrenuli još 2008. Na ovaj način pokazujemo našu ljubav i poštovanje prema djelatnicima Odjela pedijatrije koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote naše djece, ali i pacijentima odjela. Djeca ponajviše zaslužuju našu pažnju i brigu, a ovim skromnim poklonima želimo uljepšati njihov boravak u bolnici, te im pružiti malo radosti i veselja u ovom blagdanskom razdoblju – poručila je Andreja Parlaj.

Klopotan je istaknuo kako HNS ima dugu i bogatu tradiciju humanitarnog djelovanja i brige za najugroženije članove našeg društva.

– Ovo je jedan od onih dana kada se osjećam ponosno i sretno što sam dio Hrvatske narodne stranke. HNS je stranka koja se zalaže za kvalitetno i dostupno zdravstvo za sve građane! Danas smo to pokazali i dokazali na djelu, darivajući djecu na odjelu pedijatrije u Varaždinu. Nadamo se da će naša donacija pomoći unapređenju uvjeta liječenja i oporavka djece na Odjelu pedijatrije.

Pohvalu liječnicima, sestrama i ostalom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji rade na Odjelu pedijatrije i koji se nesebično i predano brinu za zdravlje i dobrobit djece uputio je i Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje