Povežite se s nama

Život i društvo

Sjajnog bala nema niti ove godine: Ingeborg Jurić zaključuje da je politika presudila Balu

Objavljeno:

- dana

Predsjednica dala podršku

Varaždinskog Sjajnog bala neće biti niti ove godine.

U zadnje 23 godine, Bal nije održan tri puta – prvi put 2014. godine i sad dvije godine zaredom. – Ovo tradicionalno događanje, o kojemu se priča i daleko izvan Hrvatske, posustalo je tek dolaskom aktualne vlasti u Varaždin – istaknula je još lani predsjednica Hrvatske austrijske kulturne zajednice, organizatora Bala, Ingeborg Jurić.  

I dok je lani održana konferencija za novinare na kojoj se razgovaralo o izostanku Bala, ove godine se Bal uopće ne spominje. U međuvremenu je Zajednica dobila i pismo u kojemu se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović zahvaljuje na pozivu.  Iskazala je potporu održavanju Sjajnog bala jer, kako je napisala, cijeni istinsku predanost.

Kad je prošle godine Bal otkazan, iz ureda varaždinskog  gradonačelnika je rečeno, veli Ingeborg Jurić,  kako Grad treba uzeti Bal pod svoje. – Konkretno su nam rekli neka organizator bude turistička zajednica ili Koncertni ured, što mi naravno nismo dozvolile jer je Bal naše dijete – priča. I zaključuje da je „politika presudila balu“. Zbog toga Grad i Zajednica ove godine nisu uopće međusobno razgovarali  o balu pa niti predsjednica nije zaplesala na podiju HNK-a.  

Dakle prvog petka u veljači Sjajnog bala ponovno neće biti. Ali Ingeborg Jurić  najavljuje kako su već počele pripreme za slijedeću godinu. A tko će tada biti gradonačelnik i hoće li se u proračunu naći nekoliko desetaka tisuća kuna, sa koliko je Grad obično sufinacirao priredbu, tek će se vidjeti. 

 

Sjajni bal je bilo nezaobilazno događanje varaždinske društvene scene. U hrvatskom narodnom kazalištu su se prvog petka u veljači okupili gosti s društvene, gospodarske, kulturne, političke i diplomatske scene. Toga se dana nije gledalo tko je lijevi ili desni, vlast ili oporba. Svi su se u frakovima i balskim haljinama uredno pojavljivali na Balu.  

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Članovi Moto kluba Baroker pokazali veliko srce te udomljenu djecu i umirovljenike razveselil sladoledom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zipka/Facebook

Članovi Moto kluba Baroker iz Varaždina još su jednom pokazali da imaju veliko srce.

Barokeri su se okupili i kupili hrpu sladoleda. Sladoled je otišao Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka” i Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

– Od srca hvala članovima MK Baroker na slatkoj donaciji Ledo sladoleda koja će rashladiti i razveseliti našu djecu tijekom ovih vrućih ljetnh dana – objavila je Zipka na Facebooku.

Djeca i umirovljenici sigurno će se zasladiti ovom lijepom donacijom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Varaždinu maksimalan iznos sufinanciranja za uklanjanja divljih deponija, čistit će se u Biškupcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada bačenog u okoliš (tzv. divlja odlagališta) dobio maksimalan iznos od 418.209,50 kuna ili svih 40 % ukupne vrijednosti projekta od 1.045.523,75 kuna.

– Riječ je o potpori mjeri sanacije lokacija onečišćenih otpadom odbačenim u okoliš što predstavlja veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka, površinskih i podzemnih voda te je potencijalno i izvor zaraza koje mogu direktno ili indirektno utjecati na zdravlje ljudi kao i životinja, stoga ovu potporu smatramo iznimno važnom, ali i velikim korakom naprijed u rješavanju problema divljih odlagališta na području Grada Varaždina – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je kako je sanacija divljih odlagališta skup, ali nužan postupak. Divljih odlagališta je nažalost sve više i ključna je uloga u njihovoj sanaciji upravo lokalne uprave i udruga lokalnih vlasti i udruga koje se bave zaštitom okoliša. Za čišćenje jednog kubnog metra smetlišta potrebno je, prema procjenama stručnjaka, platiti gotovo 100 kuna. Apsurd je time veći što postoje reciklažna dvorišta gdje je moguće sav otpad besplatno odložiti. – I ovom prilikom pozivam građane na veću odgovornost od razvrstavanja na kućnom pragu do prijave nelegalnog odlaganja otpada – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Javni poziv bio je raspisan u veljači, a zatvoren 29. lipnja 2022. godine. Prijavitelji su bili isključivo jedinice lokalne samouprave, a Grad Varaždin je zbog stupnja razvijenosti, bio u kategoriji maksimalnog udjela sufinanciranja projekta do 40% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja.

Po ovom Javnom pozivu Prijavitelj je mogao dostaviti jednu prijavu za sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš kojom je mogla biti obuhvaćena jedna ili više lokacija na kojima se nalazi u okoliš odbačeni otpad, a prihvatljivi i opravdani troškovi bili su: Izrada Plana uklanjanja otpada odbačenog u okoliš s troškovnikom radova, izrađen od ovlaštenika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša; Izrada geodetske snimke lokacije; Radovi na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš i njegovom zbrinjavanju te oprema i radovi na uspostavi mjera sprječavanja ponovnog odlaganja otpada na očišćenim lokacijama; Stručni nadzor nad uklanjanjem otpada odbačenog u okoliš.

– Grad Varaždin dobio je sufinanciranje Fonda za projekt sanacije lokacije u Biškupcu na k.č.br. 1711 i 1341 u k.o. Biškupec, što je u naravi trasa budućeg produžetka Sajmišne ulice. Procijenjena količina zatečenog otpada iznosi oko 1600 m3 pretežito građevinskog otpada. U troškove sufinanciranja ulazi i nabava kamera za video nadzor te se nadamo da će upravo postavljanjem kamera biti spriječeno buduće nelegalno odlaganje otpada – kazao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasivši kako je temeljem članka 18. Zakona o gospodarenju otpadom, zabranjeno je odbacivanje otpada u okoliš te je Grad u zakonskoj obvezi ukloniti isti sa površina u svome vlasništvu, u slučajevima kada počinitelj nije poznat, odnosno ukloniti ga iz okoliša i predati ga za to ovlaštenoj osobi.

– Službeni podaci o više desetaka tisuća divljih odlagališta u našoj zemlji su ne samo šokantni, već i alarmantni, poglavito kada znamo da direktno ugrožavaju zdravlje stanovnika, stoga pozivam naše sugrađane da vode računa i na primjeren način odlažu otpad, a mi ćemo kao odgovorna Gradska uprava podržati svaku inicijativu koja pridonosi zaštiti okoliša – zaključio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje