Povežite se s nama

Život i društvo

Sjećanjem na branitelje obilježen Dan državnosti u Novom Marofu

Dan državnosti Novi Marof1

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Grada Novog Marofa, policije i braniteljskih udruga – Specijalne jedinice policije Roda, 1. gardijske brigade Tigrovi, HVIDRA-e i UDVDR- e, u utorak, 25. lipnja, su u povodu Dana državnosti položili vijenac i zapalili svijeće kod križa i spomen-obilježja stradalim braniteljima u Novom Marofu.

U izaslanstvu Grada bili su gradonačelnik Siniša Jenkač, potpredsjednik Gradskog vijeća Miro Sabolić i vijećnik Vladimir Vuger.

U svom obraćanju gradonačelnik Jenkač istaknuo je važnost obilježavanja Dana državnosti i podsjećanja na događaje koji su doveli do samostalnosti.

„Obilježavanje značajnih datuma za Republiku Hrvatsku važno je da se prisjetimo koji su to događaji pridonijeli da danas možemo reći da živimo u slobodnoj državi. Povjesničari su potvrdili da su komunistička i velikosrpska oligarhija vodile prema tome da u Hrvatskoj, na ovim prostorima dođe do rata. Mi taj rat nismo željeli nego nam je bio nametnut. I danas možemo slušati drugačija mišljenja i ona postaju sve jača i zvučnija. Vode prema tome da ispadne da smo sami sebe napali i sami sa sobom rat vodili. Važno je o tome promišljati i govoriti, na ovaj dan, ali i na druge dane. Svi zajedno trebamo djelovati. Moramo i dalje osvješćivati naše građane, pogotovo one mlađe, o istini o Domovinskom ratu i borbi za slobodu Hrvatske“, rekao Jenkač.

Počast poginulim braniteljima odat će se i uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza te Dan branitelja grada Novog Marofa 19. rujna, koji se obilježava od prošle godine. Gradonačelnikova je želja da se obilježavanje tog dana organizira u suradnji s braniteljskim udrugama te je stoga pozvao predstavnike udruga na dogovor vezan uz proslavu Dana branitelja grada Novog Marofa.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati