Povežite se s nama

U fokusu

Sjednica Kolegija gradonačelnika: Uključite se prijedlozima u Strategiju za razvoj Grada!

Objavljeno:

- dana

Na današnjoj sjednici Kolegija varaždinskoga gradonačelnika između ostalog je istaknuto da nitko nema bolji sustav komunikacije s građanima od Varaždina.

Rekao je to gradonačelnik Ivan Čehok najavljujući objavu ankete za provođenje projekata u Gradu, na službenoj web stranici. Naime, Grad Varaždin se priprema za izradu Plana razvoja do 2030. godine, te do 10. veljače pozva građane da se jave s projektnim idejama i prijedlozima.

https://varazdin.hr/prijedlozi-gradana-plan-razvoja-grada-varazdina-od-2021-do-2030/

– Želimo da se građani što više uključe u Plan razvoja Grada, pa pozivam sve, osobito civilno društvo, građanske udruge, institucije i stručna udruženja da se jave i da se aktivno uključe u izradu Strategije – rekao je Čehok.

Nastavio je i da se u Gradu ne prestaje raditi, bez obzira što je ovo izborna godina i da za njih mandat traje do proglašenja rezultata izbora.

– Imamo rekordan proračun. Dobili smo odobrenje za izdavanje obveznica. Na mjesec i pol zakočile su nas prijave jedne opskurne udruge i SDP-a. Ministarstvo je ustanovilo da su to izmišljotine i sada idemo dalje s brojnim aktivnostima – dodaje gradonačelnik. 

Na sjednici je istaknuto da je broj izdanih građevinskih dozvola u 2020. godini gotovo jednak onom u godini ranije, kada je bila rekordna godina, i on iznosi 135. Na to su u Gradu posebno ponosni, jer iako je u Hrvatskoj gotovo sve stalo i bilo je malo ulaganja, kod nas prema brojkama kao da nije bilo koronakrize jer je ukupni broj izdanih akata u 2020. bio 905, čime je premašena i 2019. godina, rekao je Damir Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Novinarima je iznijeta informacija da su objavljeni javni pozivi za prijavu projekata/programa udruga i ostalih neprofitnih organizacija za područja mladih, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, kulture i tehničke kulture. Sveukupni iznos javnih poziva je 1,6 milijuna kuna.

Što se tiče energetske obnove obiteljskih kuća, Grad Varaždin će s dodatnih 15 %, maksimalno 15.000 kuna, sufinancirati sve projekte koji će biti prihvaćeni i realizirani. Ukupno su bile 152 prijave, a 60-ak je sklopilo ugovore, tako da će Grad subvencionirati gotovo milijun kuna.

Nakon što je oko 700 građana iskoristilo lanjsku akciju Grada Varaždina kojom je sufinanciran servis ili kupnja bicikala, projekt se nastavlja i ove godine.

Kako je iznio pročelnik Upravnog odjela za upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović, idući tjedan bit će upućen javni poziv prema serviserima. Kad se oni jave, bit će javno objavljen popis gdje se može iskoristiti ta usluga uz subvenciju Grada.

– Ove godine sufinanciranje ide u dvije faze. Od 15. veljače do 15. travnja, trošak servisa u iznosu od 50 % odnosno 200 kuna, a od 15. travnja do 15. kolovoza sufinancira se kupnja u iznosu od 300 kuna. Nema nikakve prijave, dovoljno je na servis doći s osobnom iskaznicom – rekao je Bogović.

Gradonačelnik je najavio i prodaju nekretnina koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća krajem siječnja.

– Tu je CRATIS sa zemljištem za podatkovni centar u Brezju. Tu je i natječaj za zemljište iza Parkova, kod 2. gimnazije, a imamo i jednog švicarskog investitora u informatičkoj industriji. Nadam se i da će na Vijeće doći lokacija za Kerekesh teatar, kod bivšeg Centra Tomislav Špoljar, gdje bi se gradila jedna polivalentna dvorana s 480 mjesta, a pripremili smo i dosta projekata za fond EU „Oporavak i otpornost“ – izjavio je Čehok.

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati