Povežite se s nama

U fokusu

Sjever Hrvatske dobiva svoje javno sveučilište

Objavljeno:

- dana

OTVORENO Prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever

Projekt uspostave javnog sveučilišta na području sjeverne Hrvatske trebao bi uskoro dobiti svoj epilog. Preoblikovanje postojeće institucije, Sveučilišta Sjever, u smislu prijenosa osnivačkih prava na RH, trebalo bi se uskoro dogoditi donošenjem predmetnog zakona.
 

Bio je to povod za razgovor s rektorom najmlađe hrvatske sveučilišne institucije, prof. dr. sc. Marinom Milkovićem

Uskoro gotovo

U kojoj je projekt trenutno fazi?
Posljednja zadaća u realizaciji projekta uspostave i razvoja sveučilišta sjeverne Hrvatske – Sveučilišta Sjever, sastoji se u ostvarenju statusa javnog sveučilišta prijenosom osnivačkih prava s jedinica lokalne i regionalne samouprave, dakle, gradova Varaždina i Koprivnice, na državu. Na taj će način sjeverni dio Hrvatske, kao jedina regija koja nema vlastito javno sveučilište, ostvariti ista prava te imati istovjetne mogućnosti kao i ostali dijelovi Hrvatske.
Osiguravanje jednakosti u pravu na dostupno visoko obrazovanje u okruženju, kakvo imaju ostale regije, dovest će do povećanja broja visokoobrazovanih stanovnika te do stvaranja preduvjeta za brži i uspješniji razvoj cjelokupne sjeverne regije u svakom pogledu. Olakšati će se pristup studiju i dati potpora pri studiju za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa i studente s invaliditetom. Isključivo povećanjem razine obrazovanja moguće je ostvariti pretpostavke budućeg razvoja regije te povećati njezinu konkurentnost kako u RH tako i u kontekstu EU.
 

Točka na “i” bila je javna podrška predsjednika Vlade Milanovića uspostavi javnog sveučilišta na području sjevera Hrvatske

Je li to i buduća vizija razvoja Sveučilišta?
Strateški razvoj Sveučilišta Sjever usklađen je s potrebama realnog sektora gospodarstva te s tržištem rada sjeverne regije. U svojoj viziji Sveučilište Sjever naglašava razvoj svih vidova djelatnosti ustanove visokog obrazovanja – znanstvene, umjetničke i stručne – kako bi postalo prepoznatljivi regionalni lider u područjima tehničkih, biomedicinskih, biotehničkih te interdisciplinarnih znanosti.
Razvojem novih studijskih programa u navedenim područjima osigurao bi se efekt visoke zapošljivosti završenih diplomanata u ovoj regiji. Novi diplomski studiji na 2. stupnju Bolonjske skale studiranja dat će završenim studentima dodatne kompetencije potrebne za učinkovito i samostalno rješavanje problema iz svog djelokruga, na dobrobit društvene zajednice i gospodarstva.

Niz dobrobiti

Koji je značaj javnog sveučilišta za našu regiju?
Brojni javno dostupni statistički pokazatelji, kao i provedena istraživanja o prilikama u visokom obrazovanju na području Republike Hrvatske, ukazuju na očiti problem neujednačenosti razvoja visokog obrazovanja u različitim dijelovima naše zemlje. Pri tome se posebno ističe područje četiriju županija sjeverne Hrvatske koje u većoj mjeri zaostaje za državnim prosjekom udjela visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji pojedinih dobnih skupina. Jedan od glavnih ciljeva strateškog dokumenta EU Europa 2020. je dostići do te godine 40 % visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine. Republika Hrvatska postavila je cilj postizanja do 2020. udjela od 35 % visokoobrazovanih u toj populaciji. S obzirom na trenutno statistički značajno odstupanje sjevera Hrvatske za državnim prosjekom, uspostava javnog sveučilišta u ovoj našoj regiji jedna je od aktivnosti kojima će RH ispuniti navedeni cilj.
 

A za gospodarstvo?
Razvoj visokog obrazovanja kroz razvoj dislociranih visokih učilišta i studijskih programa kojima su matične institucije izvan sjevernog dijela Hrvatske ne može u cijelosti odgovoriti na potrebe gospodarstva i tržišta rada tog dijela Hrvatske, jer se matične institucije razvijaju u okviru svojih strategija, a ne prateći strategiju razvoja i potrebe za profilima u ovom dijelu države. Jedini način kako premostiti takav problem je snažno regionalno javno sveučilište koje će biti puna potpora industriji i lokalnom gospodarstvu te društvenom i kulturnom životu lokalne zajednice.

 

Jednakost u pravu na dostupno visoko obrazovanje dovest će do povećanja broja visokoobrazovanih stanovnika

Autonomija koju sa sobom nosi status javnog sveučilišta otvara prostor za lakšu i funkcionalniju suradnju sveučilišta s gospodarskim subjektima i širom zajednicom u planiranju i kreiranju obrazovne politike. Nadalje, autonomija osigurava pravo stanovnika sjeverne regije da aktivno sudjeluju i podupiru otvaranje studija iz deficitarnih područja te u područjima potencijalno značajnih investicija. Upravo će akši pristup EU fondovima te veći udio sufinanciranja sredstvima EU fondova omogućiti status javnog Sveučilišta Sjever.
Imate li potporu da Sveučilište Sjever postane javno od početka?
Kontinuirana čvrsta potpora od strane svih bitnih čimbenika nije izostajala cijelo vrijeme provođenja projekta. Posebno želim istaknuti iznimnu potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave, zahvaljujući kojoj smo uspjeli doći do cilja.
Zadovoljni smo i što je postignut određeni konsenzus unutar svih političkih opcija u gradskim vijećima gradova Varaždina i Koprivnice prilikom donošenja odluka gradskih vijeća gradova Varaždina i Koprivnice o prijenosu osnivačkih prava s tvrtke “Media uni” na gradove sa svrhom prijenosa osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Odluke su donesene jednoglasno! Točka na “i” bila je javna podrška Zorana Milanovića, predsjednika Vlade, uspostavi javnog sveučilišta na području sjevera Hrvatske. U prilog opravdanosti uspostave javnog sveučilišta u ovoj našoj regiji svakako ide i potpora projektu koju su iskazala i druga javna sveučilišta Republike Hrvatske. Iskreno se nadamo daljnjoj punoj podršci našem radu, kako lokalne zajednice, tako i lokalne politike.

Sve prema zakonu

Je li točno da se pokušava stvoriti negativno javno mnijenje u samoj akademskoj zajednici?
U dijelu javnosti pojavile su se teze kako će postupak preoblikovanja Sveučilišta Sjever dovesti i do integracije nekih drugih visokih učilišta u regiji u našu sveučilišnu ustanovu. Njima se očito pokušava stvoriti negativno javno mnijenje dijela regionalne akademske zajednice naspram cijelog projekta. Ovime želim opovrgnuti takve dezinformacije. Proces preoblikovanja Sveučilišta Sjever te donošenje Zakona o prijenosu osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku ne uključuje druga visoka učilišta u regiji.

 

Proces preoblikovanja Sveučilišta Sjever ne uključuje druga  visoka učilišta u regiji

Jesu li se u postupku integracije, a i sada u samom procesu prelaska iz privatnog u javno sveučilište, poštovali svi zakonski propisi?
Proces nastajanja javnog Sveučilišta Sjever dug je gotovo 14 godina, što potvrđuje tezu da je osnivanje javnog sveučilišta težak, kompleksan i dugotrajan proces. Temelji Sveučilišta Sjever sežu u 2001. godinu, kada je pokrenuta Visoka elektrotehnička škola u Varaždinu. Ustanova je pod sadašnjim nazivom registrirana u siječnju 2014. godine, nakon integracije Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta u Koprivnici.
Na tom dugom putu striktno su se poštivali svi zakonski propisi kojima je regulirana djelatnost koju ustanova obavlja. Odredbe temeljnih Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju diktirale su aktivnosti i dinamiku donošenja odluka koje su rezultirale ovako dugotrajnim procesom.

Našoj djeci bolje sutra

V. d. prorektora Sveučilišnog centra Varaždin, doc. dr. sc. Damir Vusić, vrlo je rezolutan po pitanju preoblikovanja Sveučilišta Sjever u javno sveučilište Republike Hrvatske.
– Koliko je javno Sveučilište Sjever važno za razvoj sjevernog dijela Hrvatske, usudio bih se usporediti s važnošću izgradnje Pelješkog mosta za razvoj južnog dijela Hrvatske. Želja nam je promijeniti percepciju dijela javnosti kako manji gradovi poput Varaždina i Koprivnice ne trebaju svoje javno sveučilište. Zaprepašćuje nevjerojatna lakoća manipulacije javnošću iznošenjem neistinitih podataka o potrebi financiranja projekta od strane države. Iz dana u dan postavljamo sebi pitanje kakav i čiji interes stoji iza takvih “ad hoc” analiza pojedinaca?

Držimo da je svako protivljenje razvoju Sveučilišta Sjever i stjecanju statusa javnog sveučilišta ujedno i protivljenje napretku ove naše sjeverne regije. Jedna od mnogih zadaća institucija poput Sveučilišta Sjever je pridonijeti napretku i boljitku naše lokalne zajednice, osigurati dostupnije i kvalitetno visoko obrazovanje većem broju stanovnika sjeverne Hrvatske. Briga za mlade, briga za našu djecu, odgovornost je od koje ne bježimo. Uvjereni smo da ćemo projektom javnog sveučilišta osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za našu djecu, a gradovima Varaždinu i Koprivnici dati status sveučilišnih gradova mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi – zaključio je doc. dr. sc. Vusić.

Stvaramo inovacijsko društvo znanja

Najveći broj studenata na odjelima Sveučilišta Sjever (gotovo 90% od ukupnog broja) obrazuje se u tzv. STEM području (Science, Technology, Engineering and Mathematics), biomedicinskom te u informatičko-komunikacijskom području, što je usklađeno s jednim od općih ciljeva u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Povećanje broja visokoobrazovanih osoba sa završenim studijem iz navedenih područja presudno je za razvoj visokotehnološkog inovacijskog društva. Riječ je o područjima koja su deficitarna ne samo u Hrvatskoj, već i na europskoj razini. Za većinu studijskih programa u spomenutim područjima Sveučilište Sjever je s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta potpisalo tzv. programske ugovore o financiranju redovitih studenata. Sveučilište Sjever želi jačati svoj doprinos u ovoj regiji kroz potporu industriji i gospodarstvu u planiranju konkurentne obrazovne politike te društvenom i kulturnom životu zajednice u cjelini.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje