Povežite se s nama

Novosti

Sjever je najmanje obrazovan dio Hrvatske, a smatra se najbolje razvijenim

Objavljeno:

- dana

Dok sjeverni dio Hrvatske neki vide (naj)razvijenijim, statistički podaci govore o tome kako

Sjever Hrvatske je u ovom trenutku najmanje obrazovan dio ove zemlje. Izrastao je na znanju, integraciji u Europu, zanatima, vještinama, intelektualnom potencijalu i prednosti koju je imao u odnosu na druge dijelove zemlje.

No zadnjih 50 godina sjever zaostaje. Ustvrdio je to prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na svečanosti u Koprivnici naglašavajući da je „najvažnije biti svjestan istine, pogledati činjenicama u oči, pa ćemo biti u stanju napraviti određene pomake“.

U četiri županije tek 6,8 posto stanovnika sa stupnjem obrazovanja većim od srednjoškolskog

Slabu obrazovanosti sjevernog dijela Hrvatske, koji neki vide (naj)razvijenijim, potvrđuju podaci o obrazovanju stanovništva u četiri najsjevernije županije iz 2001. godine Državnog zavoda za statistiku koji, usput rečeno, još nije uspio obraditi podatke iz lanjskog popisa stanovništva. Naime, u Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj ima prosječno tek 6,8 posto stanovnika starijih od 15 godina sa stupnjem obrazovanja većim od srednjoškolskog (viša škola, prvostupnici, sveučilišni studij, magisterij i doktorati), dok šest istočnih županija ima taj postotak nešto veći od 7 posto.
 
Među četiri sjeverne županije najlošije stoje Međimurska i Krapinsko-zagorska koje imaju po 6 posto više i visokoobrazovanih, dok Koprivničko-križevačka županija ima 7 posto, a najbolje stoji Varaždinska županija s 8 posto, po čemu je na devetom mjestu među županijama. Naravno, vodeći je Grad Zagreb s 22 posto više i visokoobrazovanih, slijedi Primorsko-goranska s 15 posto te Dubrovačko-neretvanska s 14 posto. Splitsko-dalmatinska i Istarska imaju 13 posto, Zadarska 11, dok 9 posto više i visokoobrazovanih imaju Karlovačka, Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija.
 
Ovi podaci ukazuju kako vjerojatno postoji veza između domicilnih visokoškolskih institucija i obrazovanosti stanovništva. Međutim, čini se da stupanj obrazovanja stanovništva ipak uglavnom više ovisi o snazi gospodarstva, točnije broju kvalitetnih radnih mjesta na određenom području. To najbolje potvrđuje visok plasman Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije, sredina koje nisu imale sveučilišta sve do prije nekoliko godina. Upravo zbog toga nikako se ne bi smio zanemarivati razvoj gospodarstva i dobrog poslovnog okruženja, koje u nas kronično nedostaje, dok se ogroman novac usmjerava u dvojbene infrastrukturne investicije, među kojima svakako ima i onih na području obrazovanja. (ikr)

 

Izvor:
Foto: Dubravko Vutuc/Podravski list

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje