Povežite se s nama

Život i društvo

“Sjeverozapad Hrvatske bismo trebali preslikati na cijelu državu”

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

– Voljela bih kad bi sjeverozapad Hrvatske mogli preslikati na cijelu Hrvatsku kada je riječ o poslovanju. Ovdje je razvijen ne samo poduzetnički duh, nego i razina suradnje i poticanja poduzetništva.

To je ono što bismo željeli vidjeti širom Hrvatske – istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda GrabarKitarović u petak u Novome Marofu, koji je posjetila na putu prema Varaždinu, gdje je posjetila Špancirfest, Festival uličnih šetača.

To je primjer

Gradonačelnik Siniša Jenkač nije skrivao zadovoljstvo što je predsjednica prvi put u svome mandatu posjetila Novi Marof.
– Zahvaljujemo predsjednici, iznimna je čast ugostiti je – rekao je Jenkač, koji je zajedno s Kolindom Grabar-Kitarović obišao pogone tvrtke Hajduk plastična ambalaža koji se nalaze u Poduzetničkoj zoni Novi Marof.

Predsjednica je istaknula da bi snažniji i krupniji gospodarstvenici trebali surađivati sa srednjim i malim poduzetnicima, kao što je Hajduk plastična ambalaža, a ne da materijal nabavljaju u inozemstvu. Predsjednica je napomenula da bi poduzetnici međusobnom suradnjom potaknuli daljnji razvoj hrvatskoga gospodarstva.
– Tvrtka Hajduk samo je dio gospodarstva novomarofskoga kraja koje smo željeli pokazati predsjednici. U razgovoru je najavila da će, u trenutku kad Ured predsjednice bude izmješten na nakoliko dana na sjever Hrvatske, ponovno posjetiti Novi Marof, pa će to biti prilika da se detaljnije upozna s gospodarstvom Grada Novog Marofa – najavio je Jenkač, koji je s predsjednicom razgovarao i o mogućem dolasku na Miholjsko proštenje krajem listopada u Remetinec.

Odlično raspoloženje

Uz gradonačelnika Jenkača, Kolindu Grabar-Kitarović i njezina supruga Jakova Kitarovića dočekali su i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Puškadija, veliki broj gradskih vijećnika, saborski zastupnici HDZ-a Anđelko Stričak i Josip Križanić, varaždinski župan Predrag Štromar, potpredsjednica Županijske skupštine Nadica Dreven Budinski, novoizabrana ravnateljica Opće bolnice Varaždin Sanja Zember i brojni drugi. U Kulturnom centru Ivan Rabuzin gosti su dočekani uz zvuke tamburica, a brojni građani okružili su predsjednicu želeći se s njom fotografirati. Kolinda Grabar-Kitarović je strpljivo i s osmijehom na licu pozirala s Novomarofčanima, koji su ovjekovječili trenutke prvog susreta s hrvatskom predsjednicom. Posjetila je i Gradsku knjižnicu, koja joj se jako dopala.
Njezin boravak u Novome Marofu protekao je u odličnom raspoloženju.

– Šalili smo se da je u Novome Marofu između mene i nje jedan glas razlike – otkrio je Jenkač. Naime, svega jedan glas razlike dobili su Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, a novomarofski gradonačelnik na lokalnim izborima.

Prije 30 godina krenuli iz dvorišta

Osamdesetih godina dvojica braće, inženjeri građevine po struci, krenula su učiti o plastičnoj ambalaži. Danijel Hajduk i Vladislav Hajduk danas su vlasnici tvrtke Hajduk plastična ambalaža. Prije 30 godina prepoznali su potrebu na tržištu za određenim proizvodima za kozmetičku industriju i započeli suradnju sa slovenskim plastičarima, s kojima su proizvode ponudili slovenskim tvrtkama. Godine 1990. novi ciklus poslovanja usmjeren je na hrvatske tvrtke. Doslovno u dvorištu između obiteljskih kuća organizirali su proizvodnju brizgane i puhane plastične ambalaže. Ipak, od 2001. godine dograđuje se „radiona“ i uvodi ISO 9001 standard. Prerastanjem vlastitih kapaciteta, 2011. godine donijeli su odluku o gradnji novog pogona, a dvije godine  poslije dobivena je uporabna dozvola za novi pogon u Zoni za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Novome Marofu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje