U Uredu gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića je jučer, 13. veljače, potpisan ugovor kojim Sportski klub Solida Hrvatskom planinarskom društvu Ivančica donira 200.000 kuna za izgradnju takozvanog Malog vidikovca na Ivančici.

Ugovor su potpisali predsjednik Solide Dubravko Posavec (ujedno planinar i član HPD-a) i Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica, koje će biti investitor ovoga projekta.

Novi Mali vidikovac (Stričevo) gradit će se na mjestu sadašnjeg, starog i dotrajalog vidikovca, na čestici u vlasništvu Grada Ivanca.

Kao što je poznato ivanečkim planinarima, sadašnji vidikovac na tom mjestu potječe iz davne 1934. godine, kada ga je dao izgraditi tadašnji poznati ivanečki ugostitelj, vlasnik Svratišta Ivančica (koje se nalazilo na mjestu današnje robne kuće) Artur Vojtic, zvan Stric, pa je po njemu vidikovac dobio naziv – Stričevo.

– S obzirom na žestoke vremenske uvjete na vrhu Ivančice, Stričevo je bilo obnavljano više puta; najprije 50-tih godina prošlog stoljeća, potom 80-tih godina (kada je uređen i obnovljen u prvotnom obliku), a zadnju veću obnovu drvene i metalne konstrukcije HPD Ivančica je proveo 2000. godine. Zahvaljujući ovoj donaciji, sada ćemo sagraditi nove, čvrste temelje i podići novu metalnu pocinčanu konstrukciju, koja će poslužiti za dugi niz godina – izjavio je Borislav Kušen te uputio zahvale na donaciji Dubravku Posavcu.

U ime svih građana Ivanca, a osobito planinara i svih onih koji posjećuju Ivančicu, Posavcu je zahvalio i gradonačelnik Batinić.

Budući da se vidikovac nalazi na čestici u vlasništvu Grada, gradonačelnik je od samog početka bio upoznat s ovom inicijativom i dogovorima te je, u tom kontekstu, Grad Ivanec dodijelio pravo građenja HPD-u Ivančica.

Idejno rješenje i projekte novog vidikovca izradio je Studio Nexar iz Ivanca.

Radovi će početi u proljeće, a ono što posebno veseli jest i to što je projektom predviđena i ugradnja kompasa na podnu konstrukciju vidikovca, a razmišlja se i o dodatnim detaljima koji bi na poseban način obogatili ovu obaveznu destinaciju svih posjetitelja Ivančice.

Komentari

Komentara