Povežite se s nama

U fokusu

“Skandalozna razina komunikacije”

Objavljeno:

- dana

HNS reagira na Čačićev verbalni napad na Božicu Makar

„Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata oštro osuđuje jučerašnji istup Radimira Čačića, saborskog zastupnika Narodne stranke – reformisti, u kojem je verbalno napao HNS-ovu saborsku zastupnicu Božicu Makar“, navodi se u priopćenju iz stranke te dodaje da smatraju „da istup Radimira Čačića, prije svega, ne dolikuje jednom saborskom zastupniku, a razinu komunikacije smatramo skandaloznom“.

„Radimir Čačić obrušio se povišenim tonom na zastupnicu Božicu Makar i rekao joj ‘da nema pojma’ i neka ‘ne lupeta gluposti’. Uz sve to, Čačić je komentirao i ‘što ona uopće radi u Saboru’. Nadamo se i želimo vjerovati da zastupnik Čačić nije imao namjeru marginalizirati ulogu žena u politici, i u društvu općenito, a u ovom slučaju Božice Makar kao saborske zastupnice. Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zalaže se za jednakost i za stvaranje istih mogućnosti za sve građane, s posebnim naglaskom na najugroženije manjine, te smatramo da bi vremena u kojima su žene bile marginalizirane trebala biti daleko iza nas.

“Osobni interesi”

S obzirom da se sve dogodilo na javnom predstavljanju projekata i planova općine Martijanec, koje je prezentirao načelnik Marijan Horvat, Radimir Čačić je još jednom pokazao kako su mu osobne tenzije i osobni interesi ispred interesa naših građana“, navodi se u priopćenju HNS-a.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje