Povežite se s nama

Školstvo

Škola bez barijera: Učenici s poteškoćama sluha i vida sada će lakše pratiti nastavu

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PROJEKT “SIGN 2 ME”

– Teškoće gluhih, nagluhih, slijepih i slabovidnih učenika su velike već kod izbora zanimanja, ali i kasnije  u školama. 

Takvi učenici  se zbog svojih problema često osjećaju isključenima. Zato smo pokrenuli projekt “Sign 2 me” kako bi im omogućili lakše i kvalitetnije školovanje i što bolju integraciju u školski sustav – istaknula je Dubravka Biškup, voditeljica projekta koji je započeo krajem kolovoza, a koji je predstavljen danas u Županijskoj palači Varaždin.

Nastavnici će učiti znakovni jezik 

Nositelj ovog projekta je varaždinska Gospodarska škola u kojoj se trenutno školuje četvero učenika oštećenog sluha te šestero učenika s oštećenjima vida, dok su joj partneri Medicinska škola Varaždin, Srednja škola Matije Reljkovića iz Slavonskog Broda i Varaždinska županija.

Nabavit će se akustična pomagala i posebni softwari za gluhe, nagluhe, slijepe i slabovidne učenike

– Projekt ima nekoliko ciljnih skupina, a glavnina se odnosi na edukacije nastavnika i učenika koje će voditi stručnjaci. Održavat će se senzibilizirajuće radionice za učenike, a u planu je i nabava akustičnih pomagala i posebnih softwara za gluhe, nagluhe, slijepe i slabovidne učenike. U sklopu projekta 45 nastavnika iz tri škole proći će tečaj znakovnog jezika, a posjetit ćemo i institucije koje su uspješno integrirale učenike s poteškoćama u školski sustav kako bi se sudionici projekta što bolje upoznali s primjerima dobre prakse – istaknula je Biškup najavivši novi korak: opremanje školskih knjižnica materijalima za slijepe i slabovidne učenike.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić pohvalio je sve projektne partnere istaknuvši kako ovaj projekt doprinosi stvaranju društva jednakih šansi, odnosno stvaranje jednakih uvjeta obrazovanja za sve.

– Ovaj projekt omogućit će da učenici koji ne čuju ili ne vide ostvare kvalitetno obrazovanje. Projekt će završiti, no puno je važnije da će rezultati trajati generacijama. Oprema kupljena zahvaljujući dobivenim sredstvima i stečene vještine i znanja profesora ostat će zauvijek – rekao je zamjenik Kišić.

Za ovaj projekt je u sklopu natječaja “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“ kroz IPA komponentu IV – razvoj ljudskih potencijala  dodijeljeno gotovo 215.000 eura, od čega je skoro 189.000 eura, odnosno 88 posto bespovratno.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje