Povežite se s nama

Život i društvo

Škola cjeloživotnog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJAMO

Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti predstavlja obrazovnu ustanovu naprednih pedagoških i multidisciplinarnih metoda rada koja omogućava cjeloživotno obrazovanje polaznika različitih generacija. 

Riječ je o školi koja u novoj školskoj godini upisuje učenike u prve razrede srednjih škola, a od programa učenici mogu upisati prirodoslovno-matematičku gimnaziju te ekonomije i trgovine za stjecanje zanimanja ekonomist i komercijalist. Uz redovno srednjoškolsko obrazovanje, u Privatnoj srednjoj školi Varaždin  s pravom javnosti postoji mogućnost upisa srednjškolskih programa za doškolovanje ili prekvalifikaciju za  četverogodišnja i trogodišnja zanimanja. 

Od četverogodišnjih zanimanja to su ekonomist, komercijalist, građevinski tehničar, arhitektonski tehničar i rudarski tehničar, a od trogodišnjih prodavač, tesar, zidar, zaštitar osoba i imovine, mesar i pekar.

Kako se radi?

Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti je srednjoškolska ustanova u kojoj nastavnici individualnim pristupom, kontinuiranim radom, ponavljanjem i svakodnevnom kontrolom omogućavaju razvijanje samopouzdanja, pozitivnih moralnih vrijednosti te efikasnijeg i boljeg usvajanja znanja kod učenika.

Neposrednom komunikacijom kod učenika se razvija bolja sposobnost samostalnog zaključivanja i izražavanja te se smanjuje strah i trema. Učenici uče kako učiti, kako raditi u timu, kako usvojiti trajna znanja i vještine potrebne za obavljanje poslova na budućem radnom mjestu te kako što uspješnije položiti državnu maturu žele li nastaviti svoje obrazovanje na željenom sveučilišnom ili stručnom studiju. U Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti nastava se održava od 8 do 15 sati. 

 

Uz redovnu nastavu, škola provodi konzultativni, instruktivni, dopisni i e-oblik nastave

Uz mogućnost dogovora individualne nastave, za učenike se organizira i dodatna nastava s ciljem pripreme učenika za što uspješnije polaganje državne mature iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika od prvog do četvrtog razreda. Organizirana je i fakultativna nastava iz fizike, kemije, biologije, stranog jezika, informatike, osnova prava, menadžmenta, nutricionizma, higijene i ekologije, prema interesu upisa na željeni studij. Temeljem suradnje s gospodarstvenicima učenici imaju priliku usvojiti konkretna znanja i vještine uspješnog poduzetništva. O kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima učenici uče kroz terensku nastavu, a za sve koji se bave sportom, polaze Glazbenu školu ili nisu u mogućnosti svakodnevno prisustvovati redovnoj nastavi Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti razvila je poseban program: e-učenje. 

Uz redovnu nastavu, učenici imaju priliku polaziti jednu od nekoliko slobodnih aktivnosti: izradu ručnih radova, ples, aranžiranje i likovno izražavanje. 
Ovisno o interesima, učenici polažu državnu maturu, čime im se omogućava nastavak obrazovanja, ili mogu besplatno završiti tečaj osposobljavanja koji provodi škola prema odabiru učenika, a kojim učenici imaju mogućnost steći osposobljenost za obavljanje određenih poslova. Zanimanje koje tom prigodom steknu upisuje im se u e-radnu knjižicu. 

Polaznicima koji žele nadograditi svoje znanje Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti omogućava upis u programe usavršavanja i osposobljavanja iz šest različitih područja. To su ugostiteljstvo (poslužitelj jela i pića, pečenjar, priprematelj jednostavnih jela i slastica, bureka i pizza, slastičar), poljoprivreda i prehrana (proizvođač povrća, ratarskih kultura, voćar, vinogradar-vinar, cvjećar-aranžer, rukovatelj traktorom, mesar, pekar, konditor), šumarstvo, prerada i obrada drva (rukovatelj lančanom motornom pilom, rukovatelj strojevima za primarnu i sekundarnu obradu drva), rudarstvo (miner, palitelj mina, rudar, geobušač, rudarski poslovođa) i graditeljstvo (zidar, tesar, armirač, teracer, keramičar, soboslikar, injektirac, torketirac, asfalter, betonirac, izolater, staklar, građevinski poslovođa).

Od ostalih područja u Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti omogućeni su programi usavršavanja i osposobljavanja za zanimanja računalni operater, poslovođa u trgovini, samostalni knjigovođa, poslovna tajnica, daktilograf, zavarivač-ljevač, ložač centralnoga grijanja, rukovatelj gorionika, rukovatelj sušare, dimnjačar, poslovođa službe održavanja strojeva, rukovatelji rudarsko građevinskih strojeva – bager, utovarivač, demper, viljuškar, grejder.

ADR, vatra, pesticidi

U Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti provodi se i priprema i polaganje ispita za rukovatelja eksplozivnim tvarim, za prijevoz opasnih tvari – ADR, provedba ispita zaštite od požara te provedba edukacije o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida. U programima obrazovanja odraslih provodi se dopisno-konzultativni oblik nastave prema utvrđenom rasporedu od 16 do 20 sati. Svi koji završe program usavršavanja stječu zanimanje koje se upisuje u e-radnu knjižicu i priznaje izvan granica Hrvatske.

Predupisi i upisi 

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže i učenicima nije lako donijeti odluku koju srednju školu upisati. S obzirom da odabir nastavka obrazovanja ovisi o ambicijama, željama, sklonostima i potrebama budućih učenika predupisi i upisi u Privatnu srednju školu s pravom javnosti provode se temeljem individualnih razgovora s budućim polaznicima, roditeljima i učenicima

Detaljne informacije o mogućnostima obrazovanja u Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti koja se nalazi u Ulici Matka Laginje 6  mogu se dobiti u tajništvu škole, putem telefona 042/260-423 ili e –pošte: [email protected], web: www.pssv.hr, a individualni razgovori i upisi mogu se obaviti svakoga radnog dana od 9 do 12 ili od 16 do 18 sati.

PROGRAMI

Uz gimnazijski program te ekonomiju i trgovinu, postoji mogućnost školovanja kroz prekvalifikacije, a tu su i brojni programi osposobljavanja

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje