Povežite se s nama

Život i društvo

Škola koja priprema za život

Objavljeno:

- dana

UPISI

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže, a jedna od srednjih škola koju učenici završnih razreda mogu upisati je Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, koja ima i Učenički dom.

Iako je osnivač ove srednjoškolske institucije Kršćanska adventistička crkva, škola je otvorena za sve učenike završnih razreda koji cijene ljubav i vole činiti dobro drugima. U novoj školskoj godini budući srednjoškolci u Srednjoj školi u Maruševcu mogu birati između gimnazijskog i strukovnih programa.

Uspjeh na maturi
 

– U novoj školskoj godini upisujemo učenike u program opće gimnazije te programe medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege te fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka – istaknula je dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu. Uz individualni pristup svakom učeniku, učenje dvaju stranih jezika i mogućnost učenja trećeg kao fakultativnog predmeta, učenici Srednje škole u Maruševcu imaju mogućnost dobivanja dopunske nastave i instrukcija u školi ako se pokaže da imaju problema u svladavanju gradiva.

 

Posebnost: učenici mentori svojim kolegama pomažu u svladavanju gradiva

– Imamo učenike mentore koji svojim kolegama objašnjavaju gradivo. To se pokazalo izuzetno dobrim, pa škola učenicima mentorima plaća taj posao na način da im se smanjuje školarina. Isto tako, u tijeku je uspostava jednog inovativnog modela učenja koji podrazumijeva uporabu elemenata iz računalnih igara u nastavi matematike i fizike – istaknula je ravnateljica. Za učenike završnih razreda organizira se dodatna nastava iz matematike i fizike te po potrebi iz hrvatskog i stranih jezika kao priprema za državnu maturu. Rezultat toga je gotovo stopostotna prolaznost na maturi, a učenici koji završe Srednju školu u Maruševcu bez problema upisuju željene fakultete u Hrvatskoj i inozemstvu.

 
Srednja škola u Maruševcu surađuje sa svim srednjim školama u Varaždinskoj županiji, ali i sa školama u Europi. Dobru suradnju imaju i s Općom bolnicom u Varaždinu, Bolnicom za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, Caritasovim Domom za starije i nemoćne osobe u Ivancu, Domom Lekić u Varaždinu, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te vrtićima u kojima učenici obavljaju kliničku i stručnu praksu. 

Dogradnja škole

Novi korak u razvoju Srednje škole u Maruševcu je rekonstrukcija zgrade škole i izgradnja Učeničkog doma za mladiće. Projekti su spremni i najavljena rekonstrukcija trebala bi biti gotova za dvije godine. Želite li doznati više o Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti, posjetite ih.

Nazovite brojeve telefona: 042/729-315 ili 042/729-304 ili im se obratite putem e-maila: [email protected] Sve informacije o školi mogu se dobiti  i na web-stranicama škole: www.ss-marusevec.skole.hr

Mjesečna školarina iznosi 400 kuna, a učenici smještaj u Učeničkom domu plaćaju 730 kuna zbog brojnih izvannastavnih aktivnosti, pa se tako učenici mogu uključiti u zbor, izviđače, streličarstvo lukom i strijelom, dramski studio, kreativnu, likovnu i literarnu radionicu te brojne sportske aktivnosti. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje