Povežite se s nama

Život i društvo

Škola nakon koje možeš raditi i zarađivati ili učiti dalje i studirati

Objavljeno:

- dana

GRADITELJSKA, PRIRODOSLOVNA I RUDARSKA ŠKOLA

U Varaždinskoj županiji završila je ovogodišnja kampanja “Odaberi svoju školu”, a jedna od škola koja se predstavila budućim srednjoškolcima je i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

U prvim razredima ove škole u 11 različitih četverogodišnjih i trogodišnjih programa ukupno ima 212 mjesta u prvim razredima za nove učenike u novoj školskoj godini. Među njima su i dva programa u području rudarstva: rudarski i geološki tehničar, koje, osim u Varaždinu, nema nijedna druga srednja škola u Hrvatskoj.

Škola koja daje širinu obrazovanja

– Riječ je o brzo zapošljivim zanimanjima u kojima su zarade dobre – ističe Zoran Hajek, ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koja je nastala na tradiciji rudarskih škola, počevši od 1939. godine, kad je osnovana Rudarska nadzornička škola.

Obično se rudarstvo doživljava teškim poslom pod zemljom, no ravnatelj ističe da danas više nije tako.

– Rudarstvo više nije odlazak pod zemlju, već podrazumijeva dobivanje mineralnih sirovina za građevinsku industriju, dakle, šljunka, pijeska, gline, kvarca i drugih sirovina, za što se školuju naši rudarski i geološki tehničari – pojasnio je Hajek.

Program prirodoslovne gimnazije je jedinstven jer je verificiran od strane nadležnog Ministarstva i ima laboratorijske vježbe

Jedna od posebnosti Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole je prirodoslovna gimnazija, koja je u sustavu verificiranih gimnazijskih programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te je jedinstvena po tome jer ima laboratorijske vježbe iz kemije, biologije i fizike kroza sve četiri godine.

– Učenici tako stječu teorijska znanja i potrebne vještine laboratorijskog rada, što im je odlična priprema za upis na medicinu, veterinu, farmaciju, biologiju, kemiju, biotehnologiju, prehranu ili agronomiju. No, s obzirom na to da je riječ o gimnazijskom programu, učenici prirodoslovne gimnazije dobivaju jednu gimnazijsku širinu obrazovanja, pa nakon završetka programa lako upisuju i fakultete iz društvenih područja, od novinarstva, hrvatskog jezika, povijesti do teologije – istaknuo je ravnatelj.

U novoj školskoj godini Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisat će dva razreda arhitektonskih tehničara, programa u području graditeljstva za koji svake godine vlada veliko zanimanje učenika. Nakon završetka ovog programa dobivaju se mladi suradnici osposobljeni za rad u projektnim uredima, građevinskim ili komunalnim tvrtkama, a svi koji žele mogu nastaviti svoje školovanje na tehničkim i srodnim fakultetima. Područje graditeljstva obuhvaća i trogodišnja zanimanja. To su zidar, koje je nakon osam godina ponovno postalo deficitarno zanimanje, keramičar/oblagač i monter suhe gradnje, a tu je i trogodišnji program za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima.

Ekološki tehničar – zanimanje budućnosti

Jedno od atraktivnih zanimanja je ekološki tehničar, zanimanje budućnosti.

– U zemljama EU nema nijedne proizvodne tvrtke koja nema zaposlenog jednog ekološkog tehičara. Riječ je o vrlo interesantnom zanimanju. Ekološki tehničar je osoba koja unutar tvrtke vodi brigu o zbrinjavanju otpada, reciklaži sekundarnih sirovina, zaštiti okoliša i promociji zdravog načina života – istaknuo je ravnatelj Hajek.

Od ostalih programa tu je prehrambeni tehničar, zanimanje koje već tradicionalno obrazuje Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Učenici koji se odluče za ovo zanimanje po završetku obrazovanja mogu raditi u prehrambenoj industriji na pripremi i preradi hrane, ali i u laboratorijima prehrambene industrije, pregledu i distribuciji hrane u trgovačkim centrima ili tržnicama. Među zanimanjima novijeg datuma je tehničar nutricionist.

Gotovo trećina nastavnika škole ima stutus profesora mentora ili savjetnika, a mnogi od njih su bivši učenici škole

– Riječ je o stručnjaku koji zna oblikovati zdrave jelovnike za ciljane skupine korisnika, primjerice, pacijente u bolnicama, djecu u vrtićima i školama, profesionalne sportaše, dijabetičare, celijakičare i slično. Učenici koji završe ovaj četverogodišnji program imaju odličnu podlogu za studij nutricionizma – istaknuo je Hajek. Uz 11 obrazovnih programa u graditeljskom, rudarskom, prirodoslovnom i prehrambenom području u novoj školskoj godini, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima uvjete za kvalitetno izvođenje nastave u jednoj smjeni. Svakako treba spomenuti čak sedam moderno opremljenih laboratorija za stručno obavljanje nastave: laboratorij za tehnološke operacije, mikrobiologiju, kemiju, geomehanički laboratorij, nutricionistički, geotehnički i vinski laboratorij, koji je predviđen i za vanjske korisnike.

– U moderno opremljeni vinski laboratorij svi koji žele mogu donijeti svoje uzorke vina na ispitivanje. Uz to, ovlašteni smo za izradu energetskih pregleda i certifikata za kuće i druge objekte – doznajemo od ravnatelja Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Uz kvalitetne uvjete za stručnu nastavu, škola ima multimedijsku dvoranu, sportsku dvoranu i dobro opremljenu knjižnicu, a kod učenika se razvija svijest o pomaganju osobama kojima je pomoć neophodna kroz organiziranje humanitarnih akcija. S učenicima rade 84 profesora, a gotovo trećina nastavnika škole ima status profesora mentora ili savjetnika, a mnogi od njih su bivši učenici škole. Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ponosna je i na uspjehe svojih učenika koji redovno sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima. Posebno su ponosni na rezultate državnih natjecanja prehrambenih tehničara, kemičara, ekologa i građevinara. Ove godine osvojili su jedno prvo i četiri treća mjesta na državnim natjecanjima iz navedenih područja.

Od jeseni i usavršavanej za energetski učinkovitu gradnju

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin uključena je u projekt  “Zeleno vidim, učim, gradim”, koji je namijenjen suvremenim tehnikama energetski učinkovite gradnje. Cilj projekta je razviti dva nova programa usavršavanja, a to su fasader na izvođenju radova u području energetski učinkovite gradnje i tehničar u području energetski učinkovite gradnje. 
– Programi su namijenjeni učenicima koji su završili školovanje i radnicima u građevinskoj struci, a moći će se upisati od jeseni. Cilj je educirati ih za energetski učinkovitu obnovu kuća i zgrada, što je posljednjih godina traženo – objasnio je ravnatelj Zoran Hajek.
Ukupna vrijednost projekta je 791.066 kuna, pri čemu je većina novca osigurana iz Europskoga socijalnog fonda. Projekt zajednički provode Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin i Mješovita industrijsko-obrtnička škola iz Karlovca, koja je i nositelj projekta. Škola je uključena i u projekt ERASMUS + pod nazivom “The School we like to learn in”. Voditelj projekta je Srednja škola Malpils iz Latvije, a uz Varaždince partneri su škole iz Austrije, Italije, Portugala i Španjolske.

DOĐITE U ŠKOLU!

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin do kraja školske godine ima otvorena vrata za sve osmaše koji su još neodlučni ili žele doznati nešto više o programima koji postoje u školi.
– Otvoreni smo za suradnju s roditeljima i njihovom djecom koja ove godine upisuju srednju školu. Sve što trebaju učiniti je okrenuti naš broj telefona, a mi ćemo im osigurati termin u kojem će obići našu školu uz stručno vodstvo i na licu mjesta vidjeti kako radimo – poručio je ravnatelj Zoran Hajek.
Broj telefona na koji možete nazvati je 042/313-292, a termin možete ugovoriti i preko e-maila:  [email protected].
Više informacija možete doznati i na internet stranici škole www.rudarska.hr

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje