Povežite se s nama

Međimurje

Škola sa znanjem i srcem

Objavljeno:

- dana

GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC

Graditeljska škola Čakovec strukovna je škola koja već 55 godina školuje graditeljska zanimanja u kraju koji je tradicionalno poznat po vrijednim građevinarima.

Već 20 godina u školi djeluje Odjel za likovnu umjetnost, 10 godina postoji Odjel za grafiku i audio-vizualne medije, a prošle školske godine škola je ponovno imala maturante – geodetske tehničare.

Partner roditeljima

Graditeljska škola Čakovec s godinama se mijenjala, pa tako danas ima zaokruženu paletu programa u kojima učenik stječe znanja potrebna za rad i za nastavak školovanja, a naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju pojedinca. Svijet u kojem živimo brzo se i neprekidno mijenja, neprestano se treba prilagođavati novim okolnostima i zahtjevima “tržišta rada”, a škole postaju važni partneri roditeljima u teškom poslu odgoja.

Jer, biti dobar roditelj najteži je posao na svijetu, a u vrijeme gospodarske krize, neimaštine i svakodnevne nesigurnosti, roditeljima je sve teže kvalitetno se posvetiti djeci i obitelji. Otkad postoji organizirano obrazovanje, škole proživljavaju promjene koje donosi društvo u kojem djeluju. Zahtjevi gospodarstva, brze i neprekidne promjene društva te preopterećenost roditelja nose nove izazove školama. Stoga Graditeljska škola Čakovec svakom učeniku omogućava samorazvoj, stjecanje i razvijanje osnovnih životnih i društvenih vještina kako bi otkrio i ostvario svoje potencijale.

Naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju

– Da bismo mogli kvalitetno obrazovati učenike, neprekidno obnavljamo opremu za nastavu: informatičku, medijsku, geodetsku te sva potrebna sredstva, ali tehnologija je bezvrijedna ukoliko se pojedinac ne razvija, ukoliko osim stručnjaka ne postane čovjek. Naša je zadaća pomoći učeniku da postane vrijedan stručnjak, i pomoći djetetu da odraste u kvalitetnog čovjeka – ističu u Graditeljskoj školi Čakovec.

Takav se posao ne odrađuje u dnevnom ili tjednom rasporedu i zahtijeva pažnju i znanje, razumijevanje i stručnost, iskrenu komunikaciju u relaciji učenik-roditelj-škola, kao i stalno obraćanje pažnje na promjene s kojima naši srednjoškolci rastu. Netko je napisao da je svaka komunikacija odrasle osobe s djetetom odgoj, jer svojim ponašanjem šaljemo “poruke” kojima djeca oblikuju svoje stavove i svoja buduća ponašanja… U Graditeljskoj školi Čakovec učenici provedu najburnije tri ili četiri godine odrastanja, godine u kojima se događaju situacije s kojima se teško suočiti, godine za koje su nespremni, pune izazova. Nemjerljiva je vrijednost odgojnoga rada svih u srednjoj školi, pogotovo danas kad gospodarstvo očekuje “gotovog” radnika, spremnog da se prilagođava zahtjevima posla, odmah po završetku srednje škole. S obzirom da je Graditeljska škola Čakovec strukovna škola u kojoj se učenici školuju za određena zanimanja, školovanje završava izradom i obranom završnoga stručnog rada. Osposobljenost za život očituje se biranjem kvalitetnoga životnoga puta, zapošljavanjem ili studiranjem, razvijanjem u vrijednog člana društva. 

Djelatnicima Graditeljske škole Čakovec najveća je nagrada zahvala učenika pri oproštaju od škole i zahvalnost roditelja kojemu su pomogli odgojiti čovjeka.U budućnosti će se škola sigurno mijenjati, ali neće se mijenjati stručnost, odgovornost i briga djelatnika Graditeljske škole Čakovec. 
Više informacija o školi pronađite na www.gsc.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje