Povežite se s nama

Međimurje

Škola sa znanjem i srcem

Objavljeno:

- dana

GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC

Graditeljska škola Čakovec strukovna je škola koja već 55 godina školuje graditeljska zanimanja u kraju koji je tradicionalno poznat po vrijednim građevinarima.

Već 20 godina u školi djeluje Odjel za likovnu umjetnost, 10 godina postoji Odjel za grafiku i audio-vizualne medije, a prošle školske godine škola je ponovno imala maturante – geodetske tehničare.

Partner roditeljima

Graditeljska škola Čakovec s godinama se mijenjala, pa tako danas ima zaokruženu paletu programa u kojima učenik stječe znanja potrebna za rad i za nastavak školovanja, a naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju pojedinca. Svijet u kojem živimo brzo se i neprekidno mijenja, neprestano se treba prilagođavati novim okolnostima i zahtjevima “tržišta rada”, a škole postaju važni partneri roditeljima u teškom poslu odgoja.

Jer, biti dobar roditelj najteži je posao na svijetu, a u vrijeme gospodarske krize, neimaštine i svakodnevne nesigurnosti, roditeljima je sve teže kvalitetno se posvetiti djeci i obitelji. Otkad postoji organizirano obrazovanje, škole proživljavaju promjene koje donosi društvo u kojem djeluju. Zahtjevi gospodarstva, brze i neprekidne promjene društva te preopterećenost roditelja nose nove izazove školama. Stoga Graditeljska škola Čakovec svakom učeniku omogućava samorazvoj, stjecanje i razvijanje osnovnih životnih i društvenih vještina kako bi otkrio i ostvario svoje potencijale.

Naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju

– Da bismo mogli kvalitetno obrazovati učenike, neprekidno obnavljamo opremu za nastavu: informatičku, medijsku, geodetsku te sva potrebna sredstva, ali tehnologija je bezvrijedna ukoliko se pojedinac ne razvija, ukoliko osim stručnjaka ne postane čovjek. Naša je zadaća pomoći učeniku da postane vrijedan stručnjak, i pomoći djetetu da odraste u kvalitetnog čovjeka – ističu u Graditeljskoj školi Čakovec.

Takav se posao ne odrađuje u dnevnom ili tjednom rasporedu i zahtijeva pažnju i znanje, razumijevanje i stručnost, iskrenu komunikaciju u relaciji učenik-roditelj-škola, kao i stalno obraćanje pažnje na promjene s kojima naši srednjoškolci rastu. Netko je napisao da je svaka komunikacija odrasle osobe s djetetom odgoj, jer svojim ponašanjem šaljemo “poruke” kojima djeca oblikuju svoje stavove i svoja buduća ponašanja… U Graditeljskoj školi Čakovec učenici provedu najburnije tri ili četiri godine odrastanja, godine u kojima se događaju situacije s kojima se teško suočiti, godine za koje su nespremni, pune izazova. Nemjerljiva je vrijednost odgojnoga rada svih u srednjoj školi, pogotovo danas kad gospodarstvo očekuje “gotovog” radnika, spremnog da se prilagođava zahtjevima posla, odmah po završetku srednje škole. S obzirom da je Graditeljska škola Čakovec strukovna škola u kojoj se učenici školuju za određena zanimanja, školovanje završava izradom i obranom završnoga stručnog rada. Osposobljenost za život očituje se biranjem kvalitetnoga životnoga puta, zapošljavanjem ili studiranjem, razvijanjem u vrijednog člana društva. 

Djelatnicima Graditeljske škole Čakovec najveća je nagrada zahvala učenika pri oproštaju od škole i zahvalnost roditelja kojemu su pomogli odgojiti čovjeka.U budućnosti će se škola sigurno mijenjati, ali neće se mijenjati stručnost, odgovornost i briga djelatnika Graditeljske škole Čakovec. 
Više informacija o školi pronađite na www.gsc.hr

Izvor:
Foto:

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje