Povežite se s nama

Međimurje

Škola sa znanjem i srcem

Objavljeno:

- dana

GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC

Graditeljska škola Čakovec strukovna je škola koja već 55 godina školuje graditeljska zanimanja u kraju koji je tradicionalno poznat po vrijednim građevinarima.

Već 20 godina u školi djeluje Odjel za likovnu umjetnost, 10 godina postoji Odjel za grafiku i audio-vizualne medije, a prošle školske godine škola je ponovno imala maturante – geodetske tehničare.

Partner roditeljima

Graditeljska škola Čakovec s godinama se mijenjala, pa tako danas ima zaokruženu paletu programa u kojima učenik stječe znanja potrebna za rad i za nastavak školovanja, a naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju pojedinca. Svijet u kojem živimo brzo se i neprekidno mijenja, neprestano se treba prilagođavati novim okolnostima i zahtjevima “tržišta rada”, a škole postaju važni partneri roditeljima u teškom poslu odgoja.

Jer, biti dobar roditelj najteži je posao na svijetu, a u vrijeme gospodarske krize, neimaštine i svakodnevne nesigurnosti, roditeljima je sve teže kvalitetno se posvetiti djeci i obitelji. Otkad postoji organizirano obrazovanje, škole proživljavaju promjene koje donosi društvo u kojem djeluju. Zahtjevi gospodarstva, brze i neprekidne promjene društva te preopterećenost roditelja nose nove izazove školama. Stoga Graditeljska škola Čakovec svakom učeniku omogućava samorazvoj, stjecanje i razvijanje osnovnih životnih i društvenih vještina kako bi otkrio i ostvario svoje potencijale.

Naglasak je na obrazovanju za konkretna zanimanja i na cjeloživotnom učenju

– Da bismo mogli kvalitetno obrazovati učenike, neprekidno obnavljamo opremu za nastavu: informatičku, medijsku, geodetsku te sva potrebna sredstva, ali tehnologija je bezvrijedna ukoliko se pojedinac ne razvija, ukoliko osim stručnjaka ne postane čovjek. Naša je zadaća pomoći učeniku da postane vrijedan stručnjak, i pomoći djetetu da odraste u kvalitetnog čovjeka – ističu u Graditeljskoj školi Čakovec.

Takav se posao ne odrađuje u dnevnom ili tjednom rasporedu i zahtijeva pažnju i znanje, razumijevanje i stručnost, iskrenu komunikaciju u relaciji učenik-roditelj-škola, kao i stalno obraćanje pažnje na promjene s kojima naši srednjoškolci rastu. Netko je napisao da je svaka komunikacija odrasle osobe s djetetom odgoj, jer svojim ponašanjem šaljemo “poruke” kojima djeca oblikuju svoje stavove i svoja buduća ponašanja… U Graditeljskoj školi Čakovec učenici provedu najburnije tri ili četiri godine odrastanja, godine u kojima se događaju situacije s kojima se teško suočiti, godine za koje su nespremni, pune izazova. Nemjerljiva je vrijednost odgojnoga rada svih u srednjoj školi, pogotovo danas kad gospodarstvo očekuje “gotovog” radnika, spremnog da se prilagođava zahtjevima posla, odmah po završetku srednje škole. S obzirom da je Graditeljska škola Čakovec strukovna škola u kojoj se učenici školuju za određena zanimanja, školovanje završava izradom i obranom završnoga stručnog rada. Osposobljenost za život očituje se biranjem kvalitetnoga životnoga puta, zapošljavanjem ili studiranjem, razvijanjem u vrijednog člana društva. 

Djelatnicima Graditeljske škole Čakovec najveća je nagrada zahvala učenika pri oproštaju od škole i zahvalnost roditelja kojemu su pomogli odgojiti čovjeka.U budućnosti će se škola sigurno mijenjati, ali neće se mijenjati stručnost, odgovornost i briga djelatnika Graditeljske škole Čakovec. 
Više informacija o školi pronađite na www.gsc.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje