Povežite se s nama

Život i društvo

Škola u kojoj se školuju stručnjaci za strateške gospodarske grane Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin baštinica je tradicije koja je započela osnivanjem Rudarske nadzorničke škole 1939.  Uz rudarstvo uvođeni su novi programi te je škola koncem šezdesetih godina prerasla u Školski centar za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova. 

Godine 1992. Centar se ukida, a jedna od pravnih sljednica bila je Rudarska i kemijska škola. Uvođenjem graditeljskih programa Rudarska i kemijska škola 2008.mijenja naziv u Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Danas je to jedina rudarska škola u Hrvatskoj.

Koji su programi?

Školu pohađa 725 učenika u 35 razrednih odjela. Ove godine upisujemo 212 učenika u 9 razrednih odjela. Nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni. Provodimo izobrazbu za gospodarska područja koja su od presudne važnosti za Republiku Hrvatsku, a to su prehrana, graditeljstvo i rudarstvo. Škola nudi izobrazbu u programu Prirodoslovne gimnazije i tri strukovna područja: rudarstvo, geologija, nafta i kemijska tehnologija, poljoprivreda, prehrana i veterina te graditeljstvo i geodezija. Najmodernija i najperspektivnija zanimanja svakako su ekološki tehničari i tehničari nutricionisti.

Ekološki tehničar je zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama Europske unije 

U sklopu škole djeluje i Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom, jer ima laboratorijske vježbe iz kemije, fizike i biologije u sve četiri godine. Učenicima uz teoretska znanja daje i vještine laboratorijskog rada potrebne za studije medicine, farmacije, biotehnologije, veterine, agronomije, zaštite okoliša itd. Učenici se intenzivno pripremaju za studiranje na Prirodoslovno-matematičkom, Prehrambeno-biotehnološkom, Medicinskom, Farmaceutsko-biokemijskom,

Agronomskom, Veterinarskom i drugim srodnim fakultetima i visokim školama. Škola obrazuje stručnjake i u području rudarstva, geologije, nafte i kemijske tehnologije. Tako se učenici mogu školovati za zanimanje geološkog tehničara koji samostalno radi na ispitivanju sastava tla, otkrivanju ležišta mineralnih sirovina, laboratorijskim ispitivanjima stijena i minerala te na izradi geoloških karata i zaštiti okoliša. Može studirati na svim prirodoslovnim i tehničkim fakultetima, prvenstveno na Rudarsko-geološko-naftnom i Prirodoslovno-matematičkom. Tu je i rudarski tehničar koji organizira, rukovodi i nadzire procese dobivanja i prerade mineralnih sirovina, prvenstveno sirovina za građevinsku industriju – šljunka, pijeska, kamena i gline; radi na gradnji prometnica i tunela, dobivanju nafte i plina te pitke vode, koja je najvažniji hrvatski prirodni resurs. Tu je i ekološki tehničar, zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama EU. Ovi stručnjaci rade na zaštiti prirode i okoliša, zbrinjavanju i preradi posebnog i opasnog otpada, reciklaži sekundarnih sirovina, na zaštiti pitkih voda, na očuvanju rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i ekosustava. Mogu raditi u zavodima za javno zdravstvo, tvornicama kemijske, prehrambene i drugih procesnih industrija, u nacionalnim parkovima, analitičkim laboratorijima, na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda itd. Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu postoji studij zaštite okoliša, na kojem ustudiraju mnogi učenici naše škole.

Prehrana, građevina…

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin obrazuje i stručnjake u području poljoprivrede, prehrane i veterine. Prehrambeni tehničar radi u prehrambenoj industriji na pripremi i preradi hrane, kontroli i skladištenju sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Može raditi u laboratorijima prehrambene i biotehnološke industrije, zavodima za javno zdravstvo, na pregledu i distribuciji hrane u trgovačkim centrima, hladnjačama, carini itd.

Tehničar nutricionist radi na poslovima vezanima uz zdravu prehranu, izrađuje dijetne jelovnike za bolesnike, sportaše, trudnice, dijabetičare, osobe koje boluju od celijakije, djecu u školama i vrtićima, spa i welness centre itd. Može raditi u hotelima, bolnicama, u proizvodnji hrane, na pripremi i kreiranju proizvoda veće biološke vrijednosti, u analitičkim laboratorijima za kontrolu kvalitete hrane itd. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu postoji studij nutricionizma.

U sklopu škole djeluje Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom 

Tu je i arhitektonski tehničar, koji radi u projektnim uredima kao suradnik projektanata u izradi i opremanju projektne dokumentacije za visokogradnju, u građevinskim tvrtkama kao voditelj i nadzornik gradilišta, u uredima za komunalne poslove i izdavanje građevinskih dozvola, u katastru, poduzećima za proizvodnju i prodaju građevinskih materijala, u tvrtkama za obnovu graditeljske baštine.

Učenike školuju i za zanimanja zidar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač i monter suhe gradnje.

Oprema i uvjeti

Uz jednosmjensku kabinetsku nastavu i kvalitetno ekipiranu pedagošku službu, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima moderno opremljene učionice, laboratorije, praktikume i kabinete, multimedijsku dvoranu te sportsku dvoranu u sklopu škole.

Dodatna pogodnost je ta što u školi postoji i lift za invalide. Učenici uz redovnu nastavu imaju mogućnost dodatne, izborne, fakultativne i terenske nastave, a u školi djeluje literarna i likovna grupa. Škola je uključena u međunarodnu razmjenu učenika, sudjeluje u EU projektima, na školi djeluje Centar izvrsnosti iz kemije, a poznata je i po tome što ima vlastiti rock bend! 

DJELATNOSTI

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin nalazi se u Hallerovoj aleji 3 u Varaždinu i ovlaštena je za izradbu energetskih pregleda i certifikata za kuće i druge objekte, a projektantima i investitorima pruža usluge geomehanike i geotehničkog laboratorija. Uz redovnu nastavu škola pruža i usluge izobrazbe odraslih polaznika u većini programa za koje je registrirana. 

Vinski laboratorij pruža usluge analize vina privatnim korisnicima. Sve informacije možete dobiti na broju telefona 042/313-292, [email protected] te internet stranicama škole www.rudarska.hr  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje