Povežite se s nama

Život i društvo

Škola velikog srca s povoljnim uvjetima za rad i razvoj mladih

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJAMO

Gimnazija Žiger je institucija koja stvara buduće pokretače pozitivnih promjena našeg društva. Vizija škole je obrazovati mlade koji kritički promišljaju i razmišljaju svojom glavom.

Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti – Gimnazija Žiger mala je škola s velikim srcem, brigom o svakom učeniku te povoljnim uvjetima za učenje, usvajanje znanja i vještina potrebnih za daljnje obrazovanje i život.

Učenje bez stresa

Gimnazija Žiger se u odgoju i obrazovanju vodi idejom da svaki učenik može biti uspješan ako ima povoljne uvjete za učenje i rad, a što i ostvaruje individualiziranim pristupom svakom učeniku u rješavanju njegovih poteškoća u učenju, dodatnim izvannastavnim učenjem uz pomoć profesora, multimedijalnom opremljenošću škole, vlastitom dvoranom, informatičkom učionicom i kemijskim laboratorijem. Osobita se pozornost posvećuje ugodnoj radnoj atmosferi bez stresa u kojoj se problemi rješavaju odgovorno i zajednički. Kako bi se učenici osjećali ugodno i smatrali školu svojim drugim domom, imaju na raspolaganju opremljenu čajnu kuhinju i organiziran topli obrok.
Škola realizira kvalitetan suvremeni program i stvara buduće samostalne vrijedne članove društva, nositelje najodgovornijih dužnosti. Predanim radom svih djelatnika stvara se poticajna atmosfera za učenje i razvoj osobnosti svakog učenika. Škola je to u kojoj učenici pršte od samopouzdanja s pokrićem, te takvi kreću u život, s najboljim predispozicijama da postanu uspješni i zadovoljni ljudi.

Uz osnovne predmete jezične i opće gimnazije, program Gimnazije Žiger obogaćen je fakultativnim predmetima kao što su Govorništvo, kojim učenici svladavaju tehnike javnog nastupa, govora, argumentiranja, izlaganja i debatiranja, te Filmska kultura, kojom učenici šire kulturne vidike i razvijaju svijest o filmu na višoj razini. Informatiku kao izborni predmet učenici uče sve četiri godine, što im omogućuje da budu izvrsno informatički pismeni i u budućnosti konkurentni na tržištu rada.
Primjenjujući moderni način učenja, druženja, putovanja i promišljanja, obrazujemo mlade “svjetske” ljude.

Terenska nastava

Vještine pisanja i usmenog izražavanja, informatičke vještine te stečeno znanje učenici primjenjuju na jednodnevnoj terenskoj nastavi u zemlji i višednevnoj terenskoj nastavi u inozemstvu. Učenici Gimnazije Žiger su se prije mjesec dana vratili s petodnevne terenske nastave održane u Beču i Pragu. Prvog su dana posjetili kulturne i povijesne znamenitosti Beča kao što su Hofburg, Opera, Ringstraße, Parlament, Gradska vijećnica, Schönbrunn, i katedrala svetog Stjepana, gdje su održali svoja usmena izlaganja te svoje znanje primijenili na izvornim lokacijama. O praškim su znamenitostima, povijesti, geografiji, glazbi, likovnoj umjetnosti i turizmu učili tri dana, tijekom kojih su posjetili poznata mjesta kao što su: Hradčany, katedrala svetog Vida, kraljevska palača, Karlov most, Muzej Franza Kafke, Zlatna ulica, Židovsko groblje i muzej te Španjolska sinagoga. Neke od najdražih uspomena bit će zasigurno večernja vožnja Vltavom, Barrandov filmski studio, u kojem su se snimale mnoge svjetske filmske uspješnice, te posjet pivovari Staropramen. Posljednji dan terenske nastave bio je posvećen češkom dvorcu Konopište te povratku kući i sažimanju svega doživljenog.
Mobilne aplikacije pokazale su da su učenici sa svojim profesorima na terenskoj nastavi propješačili oko 60 kilometara, tj. napravili oko 150.000 koraka.
No, nije samo terenska nastava ta na kojoj učenici Gimnazije Žiger putuju i uče na trgovima Europe. Gimnazija Žiger uključena je u međunarodne projekte koji se financiraju sredstvima EU. 

Tu učenici razmjenjuju ideje, upoznaju povijest i kulturu, geografiju, nacionalne kuhinje, putuju, razgovaraju na stranim jezicima, pjevaju, plešu, ugošćuju i druže se s vršnjacima iz Njemačke, Latvije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Italije, Cipra, Grčke, Turske. Jednostavno, postaju građani Europe, i u toj Europi se dobro osjećaju!

Profesori za pet

Stručni, mladi i motivirani profesori trenutačno intenzivno pripremaju maturante za polaganje ispita državne mature te za upise na željene fakultete u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Istovremeno se učenici pod vodstvom svojih profesora pripremaju za izložbe i radionice vezane uz Dan Europe te za završnu dramsku predstavu, u kojoj će pokazati svoja glumačka i druga kreativna umijeća.

– Veseli me raditi s mojim učenicima. Svakom se učeniku mogu posvetiti te ga upoznati: kako njegove vrline, tako i njegove slabosti. I latinski jezik može se učiti na interesantan način i ne mora uopće biti suhoparan. Otkrivamo svijet starih Latina i suvremenu upotrebu tog jezika. Imamo izvrsne jezičare, a osobito volim onaj osjećaj kad u svakom pojedinom učeniku otkrijem njegov potencijal, koji dalje razvijamo zajedno – istaknula je Martina Friščić, profesorica njemačkoga i latinskog jezika.
– Onog trenutka kad uđem u razred, svu moju pažnju dobe učenici, a sve drugo postaje manje važno – istaknula je Maja Fatiga, profesorica informatike.

 

Na terenskoj nastavi učenici i profesori dosad su  propješačili oko 60 kilometara (150.000 koraka)

– Kad s učenicima uspostavim kontakt, što nije uvijek isključivo vezano za nastavu, kad razgovaramo o stvarima koje njih interesiraju, kad ispričamo i poneku šalu, tad nam je najmanji problem naučiti i svladati gradivo nastavnog plana i programa. Ima jedna uzrečica koja kruži društvenim mrežama: “Učenici se neće sjećati svega što ste ih učili, ali će se uvijek sjećati kako su se zbog vas osjećali”. Tako je i moj cilj, ali i mojih kolega, učiniti učenika centrom nastavnog procesa i njegovim aktivnim sudionikom. Mogu reći da smo u tome prilično uspješni – naglasila je Fatiga.

Petar Babić, profesor povijesti i engleskog jezika ističe:
– Ne želim reći da u školi postoje stvari koje nisu važne, ali mislim da je za srednju školu – a pogotovo gimnaziju – najvažnije posvetiti učenicima dovoljno vremena da se prepoznaju njihovi potencijali, i da se ti isti potencijali izvuku na površinu i maksimiziraju. Svatko od nas odličan je u nečemu, treba samo naći to nešto i hrabro slijediti svoju viziju i snove. Kod svojih učenika nastojim razviti kritički odnos prema svim povijesnim zbivanjima. Mislim da je najvažnija uloga profesora (i razrednika) dovoljno se približiti učenicima kako bi ih uspješno proveli kroz često turbulentni pubertet, te ih ispratili iz srednje škole kao sposobne, snalažljive i obrazovane mlade ljude. Razvijanje kritičkog mišljenja i vlastitih stavova trebalo bi biti apsolutni prioritet u obrazovanju, popraćeno zdravom dozom zabave i humora. Naš je cilj stvoriti jednu zabavnu i poticajnu sredinu, u kojoj će se učenici osjećati opušteno i slobodno, jer to je pravi temelj za razvoj – kako akademski, tako i osobni! Naši zadovoljni učenici i roditelji, izvrsni rezultati na državnoj maturi te upisi na željene fakultete govore da smo u tome doista uspješni – istaknuo je Babić.

Rekli ste..

“Ima jedna uzrečica: Koga su bogovi htjeli kazniti, dali su mu da odgaja djecu! Nije lako odgajati djecu, pogotovo danas kad smo okruženi tolikim napastima koje na njih utječu i odvlače im pažnju s bitnih na manje važne ili čak nepoželjne stvari. Stoga Gimnazija Žiger ima veliku ulogu jer omogućava i njeguje individualan pristup i uvažava raznolikost djece. Vrlo je važno da se učenika ne tretira kao broj, već kao osobu s određenim stavom, s određenim sposobnostima i osobitostima. To ova škola zasigurno čini.” 
                                                                            A. N., roditelj

“Jako smo zadovoljni organizacijom i programom škole, a mislimo da su sati učenja posebno korisni. Naša je starija kći maksimalno koristila satove učenja, tako da je kod kuće imala vremena za ostale aktivnosti. Bez problema je upisala Pravni fakultet. Uz uobičajena znanja i vještine koje je stekla, već sad joj uvelike koriste prezentacijske vještine i govorništvo.”                                    
B. H., roditelj

“U ovoj školi učenike se uči misliti svojom glavom, što će im biti potrebno kroz život. Bubanje činjenica napamet nema previše smisla – ionako je toliko znanja i spoznaja na svijetu da nitko živ ne može naučiti sve napamet. Za mene, to je škola života. Ova škola ima srce i dušu – čine je divni ljudi, kojima želim reći od srca hvala.” A. B., sestra učenika

“Budući da smo i treće dijete upisali u Gimnaziju Žiger, jasno je koliko smo zadovoljni školom, a prije svega profesoricama i profesorima.”                              
 T. Š., roditelj

“Mi smo za Vašu školu čuli na jednom roditeljskom sastanku u VI. osnovnoj školi. Prebacili smo se u toku školske godine i nikad nismo požalili. Upisali smo i drugu kćer, koja je dovela i prijateljicu, što znači da smo bili zadovoljni.” 
                                                                            N. B., roditelj

“Iz prethodnog iskustva u drugoj školi zaključujem da očekivanja od učenika u vašoj školi nisu manja, ali se učenje odvija u potpuno drugačijoj atmosferi. Škola omogućuje stjecanje znanja i vještina bez nepotrebnih stresova.” 
I. K., roditelj

Gimnazija Žiger – za sve koji žele više

Nastavna se godina bliži kraju, a mi se već radujemo novim učenicima za sljedeću školsku godinu. Dragi osmaši, ako želite suvremen i drugačiji pristup poduci, ne želite biti samo broj, očekujete i tražite više od škole i obrazovanja, želite aktivniju ulogu u vlastitom obrazovanju – onda smo prava škola za vas. Sve informacije možete dobiti na adresi Stanka Vraza 37 u Varaždinu ili na brojevima telefona: 042/330-385; 098/284-948, putem e-maila [email protected] ili na internet stranici škole 

www.skola-ziger.hr

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje