Povežite se s nama

Školstvo

Školarci cijelo jutro sadili drveće

Objavljeno:

- dana

ZELENI DAN U NOVOJ VESI

Sadili su drveće, crtali prigodne plakate… To su samo neke od aktivnosti kojima su se posvetili učenici Područne škole Nova Ves. Uz koordinaciju učiteljica bacili su se na posao već od ranog jutra, a aktivnosti su trajale nekoliko sati. Na ovaj način obilježili su Dan planeta Zemlje tj. Zeleni dan.

– Svake godine obilježavamo drugi dan, a te aktivnosti traju već trinaest godina. Ove godine imamo tako prigodne radionice vezane uz Dan planeta Zemlje. Djeca crtaju plakate, pjevaju, sade drveće i gledaju prigodan crtić Leteće medvjediće – ispričala je Svjetlana Jeftić, učiteljica četvrtog razreda.

42 učenika sudjelovala su u radionicama, a one su među njima izazvale pravo veselje. – Jako je lijepo. Radimo radove koje kasnije izlažemo, sadimo cvijeće, čistimo okoliš. Nedostajat će mi to – rekla je Veronika, učenica 4. razreda kojoj je ovo zadnja godina sudjelovanja u radionicama. Naime, one su osmišljene tako da kroz četiri godine, koliko polaze niže razrede, obilježe nekoliko važnih dana u godini. – Uz Dan voda obilježavamo Plavi dan, Crveni dan uz Dan vatrogasaca, Žuti dan nam je Dan sunca i ovaj, Zeleni dan. U četiri godine učenici stignu sudjelovati u svima, kako je i zamišljeno – pojasnila je učiteljica Svjetlana.

Puni ideja

Ove radionice tek su dio aktivnosti kojima se učenici ove škole bave, a zidovi škole prepuni su priznanja za sudjelovanja na brojnim događanjima. – Likovni radovi, pjesme učenika… Sve je to bilo često nagrađivano – ispričala je Svjetlana Jeftić. U aktivnosti se uključuju i roditelji.

Planova ima i za dalje. Nakon što su uredili okoliš škole, očistit će i stajaću vodu u blizini škole, a uskoro će obilježiti i Dan obitelji igrama u kojima će sudjelovati učenici i njihovi roditelji.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje