Povežite se s nama

Život i društvo

U školi sada uređaj koji djeci sa srčanima manama spašava život

Objavljeno:

- dana

U OSNOVNOJ ŠKOLI PETRIJANEC AUTOMATSKI DEFIBRILATOR

Troje učenika u Osnovnoj školi Petrijanec boluje od srčanih bolesti. Od jučer se u njihovoj školi nalazi i automatski defibrilator, uređaj koji pomaže u oživljavanju srca i koji im može pomoći u kritičnim trenucima.

– Iako učenici sa srčanim manama na nastavi ne obavljaju nekakve teške fizičke aktivnosti uvijek postoji strah da im se nešto ne dogodi. Sada je u školi defibrilator koji pomaže u oživljavanju učenika i nešto smo sigurniji. Sedmero nas je prošlo obuku za rukovanje uređajem – rekao  je profesor tjelesnog u OŠ Petrijanec Dubravko Banek.

Među 552 učenika ove osnovne škole nalaze se i troje njih sa srčanim oboljenjima kojima bi svakog trenutka defibrilator mogao spasiti život. Upravo je taj uređaj vrijedan 20 tisuća kuna jučer dopremljen u školu u sklopu Nacionalnog programa rano dostupne javne defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“ te projekta Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu „Što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“.

Za učenike, ali i ostale mještane

No, osim što će uređaj biti u svakom trenutku dostupan djelatnicima škole, on je za vrijeme kada je otvorena škola, od 6 do 15 sati,  dostupan i svima iz Petrijanca i okolice. – Uređaj je pod nadzorom, djeca ne mogu tako lako do njega. Dobro je da smo ga dobili, ali za sada nije bio potreban i nadamo se da ga ni nećemo koristiti – kaže ravnateljica škole Draženka Skupnjak.

Znanje treba obnavljati

Sedmero nastavnika prošlo je tečaj kako koristiti defibrilator, a to je znanje, koje se treba obnavljati. – Uređajem može rukovati čak i osoba koja nije prošla tečaj, a naravno da je bolje da je netko upoznat s radom defibrilatora. Nakon što se poziv uputi hitnoj i nakon što se dispečeru kaže da li je tečaj položen ili nije dispečer može dati upute. Normalno je da u takvim situacijama ljude uhvati panika, ali bitno je ostati smiren. S takvim automatskim vanjskim defibrilatorom može se smanjiti smrtnost što je i cilj – objašnjava nacionalna instruktorica tečaja za AVD i voditeljica Nastavnog centra Anđela Simić.

godišnje 9.000 Hrvata doživi akutno zatajenje srca

Godišnje čak 9.000 građana Hrvatske doživi akutno zatajenje srca. – Statistika je vrlo porazna po život građana i Hrvastko kardiološko društvo preporučuje da se više takvih uređaja postavi. Time bi se smrtnost mogla smanjiti za 50 posto – zaključio je zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik.

Ovo je sedmi automatski defibrilator na području Varaždinske županije, a prvi koji je dodijeljen jednoj obrazovnoj ustanovi.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Pred nama je uglavnom sunčani tjedan, ali moguće je da još nismo “pobjegli” snijegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se otvaraju terase, a na sjeveru Hrvatske bit će ugodno za sjedenje vani tijekom tjedna. Ipak, prema vikendu vrijeme će se pogoršati.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a za Varaždin najavljuje sunčano vrijeme do petka, 5. ožujka, prijepodne. Najniža jutarnja temperatura u ovom će periodu biti -2 °C, a najviša dnevna 15 °C.

U petak popodne očekuje nas kiša, a oblačna će biti i subota. Tijekom vikenda dnevna temperatura neće prelaziti 7 °C.

Weather.com pak najavljuje kišu za utorak i srijedu, 9. i 10. ožujka, a moguće je i malo snijega.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinac Audijem pokosio psa kod Finčevca, vlasnica (61) prekršajno prijavljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 27. veljače, oko 19.40 sati, u Finčevcu je 31–godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Audi varaždinske registarske oznake krećući se u smjeru Križevaca.

Tom prilikom na ulicu je istrčao pas vlasništvo 61-godišnjakinje, koja nije poduzela sve mjere da pas ne izađe na cestu bez nadzora te je vozilo udarilo u psa.

Protiv vlasnice psa će biti pokrenut prekršajni postupak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!