Povežite se s nama

Život i društvo

U školi sada uređaj koji djeci sa srčanima manama spašava život

Objavljeno:

- dana

U OSNOVNOJ ŠKOLI PETRIJANEC AUTOMATSKI DEFIBRILATOR

Troje učenika u Osnovnoj školi Petrijanec boluje od srčanih bolesti. Od jučer se u njihovoj školi nalazi i automatski defibrilator, uređaj koji pomaže u oživljavanju srca i koji im može pomoći u kritičnim trenucima.

– Iako učenici sa srčanim manama na nastavi ne obavljaju nekakve teške fizičke aktivnosti uvijek postoji strah da im se nešto ne dogodi. Sada je u školi defibrilator koji pomaže u oživljavanju učenika i nešto smo sigurniji. Sedmero nas je prošlo obuku za rukovanje uređajem – rekao  je profesor tjelesnog u OŠ Petrijanec Dubravko Banek.

Među 552 učenika ove osnovne škole nalaze se i troje njih sa srčanim oboljenjima kojima bi svakog trenutka defibrilator mogao spasiti život. Upravo je taj uređaj vrijedan 20 tisuća kuna jučer dopremljen u školu u sklopu Nacionalnog programa rano dostupne javne defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“ te projekta Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu „Što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“.

Za učenike, ali i ostale mještane

No, osim što će uređaj biti u svakom trenutku dostupan djelatnicima škole, on je za vrijeme kada je otvorena škola, od 6 do 15 sati,  dostupan i svima iz Petrijanca i okolice. – Uređaj je pod nadzorom, djeca ne mogu tako lako do njega. Dobro je da smo ga dobili, ali za sada nije bio potreban i nadamo se da ga ni nećemo koristiti – kaže ravnateljica škole Draženka Skupnjak.

Znanje treba obnavljati

Sedmero nastavnika prošlo je tečaj kako koristiti defibrilator, a to je znanje, koje se treba obnavljati. – Uređajem može rukovati čak i osoba koja nije prošla tečaj, a naravno da je bolje da je netko upoznat s radom defibrilatora. Nakon što se poziv uputi hitnoj i nakon što se dispečeru kaže da li je tečaj položen ili nije dispečer može dati upute. Normalno je da u takvim situacijama ljude uhvati panika, ali bitno je ostati smiren. S takvim automatskim vanjskim defibrilatorom može se smanjiti smrtnost što je i cilj – objašnjava nacionalna instruktorica tečaja za AVD i voditeljica Nastavnog centra Anđela Simić.

godišnje 9.000 Hrvata doživi akutno zatajenje srca

Godišnje čak 9.000 građana Hrvatske doživi akutno zatajenje srca. – Statistika je vrlo porazna po život građana i Hrvastko kardiološko društvo preporučuje da se više takvih uređaja postavi. Time bi se smrtnost mogla smanjiti za 50 posto – zaključio je zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik.

Ovo je sedmi automatski defibrilator na području Varaždinske županije, a prvi koji je dodijeljen jednoj obrazovnoj ustanovi.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje