Povežite se s nama

Kultura

Školske praznike mališani će moći upotpuniti odlaskom u kazalište, na redu su čak tri predstave u HNK-u

Objavljeno:

- dana

U vrijeme školskih praznika, djeca će svoje slobodno vrijeme moći provesti u gledalištu varaždinskog kazališta, uživajući u pripremljenim predstavama, naveli su iz varaždinskog HNK-a.

Glumci iz Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca u goste dolaze 11. siječnja, a ispričat će priču o „Bremenskim sviračima“.

U ovoj dramsko-glazbenoj predstavi baziranoj na tekstu klasične basne braće Grimm, četiri životinje, a to su magarac Jure, pijetao Đurek, pas Riki i mačka Matilda, izbjegavši svoje nesretne sudbine, udružuju snage te postaju glazbeni sastav koji svoju sreću traži u gradu Bremenu.

Odmah nakon „Bremenskih svirača“ slijedi predstava koja je premijerno odigrana 2008. godine, a obnovljena 2016. godine. Riječ je o predstavi „Nećko svojeglavećko“, koja je napravljena po tekstu najnagrađivanijeg pisca za djecu Zvonimira Baloga, a u režiji Barbare Rocco.

– Ovaj vrlo poletan i duhovit igrokaz kroz zanimljive likove, s naglaskom na cirkuske slonove, veliča ljubav kao vrhunsko životno načelo. No, vjerujte, gledajući „Nećka“, dobro ćete se nasmijati – naveli su iz HNK-a u Varaždinu.

„Nećko svojeglavećko“ je na rasporedu 13. siječnja s početkom u 17 sati na Velikoj sceni.

“Vilenjakov prvi Božić”

Iako su božićni i novogodišnji blagdani iza nas, na repertoaru je još uvijek „Vilenjakov prvi Božić“, autorski rad glumice i redateljice Sare Stanić, koja sa svojim kolegama priča priču o Djedu Mrazu koji ima problema sa novim tehnologijama zahvaljujući kojima nitko više ne piše pisma.

Obilje duhovitih dijaloga i glumačka podjela razlog su stalnih repriznih izvedbi ove predstave, u koja se može pogledati 14. siječnja u 17 sati na Velikoj sceni.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se rezervirati na blagajni Kazališta radnom danom od 10 do 12 sati i od 18 do 19.30 sati.

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!