Povežite se s nama

Školstvo

Skoro besplatan prijevoz za školarce koji do škole imaju manje od 5 kilometara

Objavljeno:

- dana

SKORO BESPLATNO DO ŠKOLE

Grad Ivanec gotovo će u potpunosti financirati mjesečne karte za prijevoz ukoliko su od Srednje škole Ivanec udaljeni manje od 5 kilometara.

Mjesečna karta za takve relacije košta 400 kuna, a kako bi im se smanjio trošak, Grad Ivanec je i dosad pokrivao dio troškova te su plaćali karte 100 kuna.

Odsad će taj trošak biti i puno manji. Naime, roditelji će prijevoznu kartu za svojeg srednjoškolca plaćati 30 kuna, dok će preostalih 370 kuna pokriti Grad.

Riječ je o 106 ivanečkih srednjoškolaca za čiji će se prijevoz od sada na godinu utrošiti preko 372 tisuće kuna. Uz to, Ivanec financira, u iznosu od 60.900 kuna, prijevoz i za 87 učenika osnovnih škola koji ne ostvaruju pravo na besplatan prijevoz prema programima županijskih tijela.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Kotoriba: novčana pomoć redovnim studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Kotoriba

Općina Kotoriba, odnosno tamošnje općinsko vijeće, donijela je odluku o dodjeli pomoći redovnim studentima.

Odlučeno je da se studentima više neće isplaćivati stipendije, već će se im za postignuti uspjeh dodjeljivati financijska pomoć. Općina Kotoriba će je isplatiti u dvije rate, pri čemu je prva rata već isplaćena u ponedjeljak, 12. veljače. Naravno, preduvjet je da studenti redovno upišu višu godinu.

Za studije u Međimurskoj i susjednim županijama (Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj) isplaćuje se pomoć od 2.000 kuna. Studenti koji se obrazuju u udaljenijim županijama dobit će pomoć u iznosu od 4.000 kuna. Iz općinskog proračuna za tu namjenu predviđeno je 100.000 kuna.

Ukupno će potpore dobiti 29 korisnika. Od tog broja njih 8 dobit će manji iznos od 2.000, dok će 21 studentu biti isplaćen veći iznos od 4.000 kuna. Općinski načelnik Ljubomir Grgec ovu je odluku popratio izjavom.

– Drago nam je što smo promijenili odluku i sada svi studenti bez ikakvih uvjeta, osim učenja, imaju pravo na pomoć, kazao je.

Nastavite čitati