Povežite se s nama

Događanja

Skoro tisuću mladih jedrilo na Jadranu. Među njima i Varaždinci!

Objavljeno:

- dana

MIRNO MORE

Učenici srednjih škola Varaždinske županije prvi put sudjelovali su u najvećem jedriličarskom projektu u Europi – Floti mira Mirno more 2012.

U ovom jednotjednom projektu djeca i mladi iz različitih nacionalnih i socijalnih okruženja uče vrline ophođenja i druženja te upoznaju našu obalu. Osim toga, pruža im se mogućnost sklapanja novih prijateljstava koja prerastaju etničke i društvene granice.

Iz godine u godinu, u tih nekoliko dana, Jadranom tako krstari više od sto jedrenjaka sa skoro tisuću sudionika iz dvadeset različitih zemalja. Oko 60 posto djece dolazi iz Austrije. Osim njih, gostuju četiri posade iz Hrvatske, jedna iz Kosova, po dvije iz BiH i Srbije, čak 16 iz Slovenije. Iz Varaždinske županije sudjelovali su sljedeći učenici: Lovro Vrček, Matija Avirović, Marko Kranjec, Marko Biškup, Ivna Ivanković, Tamara Rinkovec, Iva Friščić, Tihomir Bendelja, Denis Vinter, Goran Presečki, Dora Oštrek, Valentina Martinez, Melanija Meštrić, Ana Vitez te Nikolina Rohtek. U njihovoj pratnji bile su profesorice Dubravka Kunić i Marina Trenka, a jedrilicama su upravljali Enver Muminović Čevo, Nedeljko Svetec i Hrvoje Hočuršćak.
 
Jedna od ambasadorica Flote mira je i austrijska plivačica, rođena Hrvatica Mirna Jukić, osvajačica brončane medalje na Olimpijadi u Pekingu. Mirna već 6 godina podržava Flotu mira, a ove godine je prvi put cijeli tjedan provela u floti s djecom i sudionicima.

U Floti mira sudjelovao je i prof. Harry Kopietz, predsjednik bečkog sabora, te Georg Diwald, zamjenik austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj. Osim toga, od 2010. godine “Flota mira” ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a.

Sudjelovanje Varaždinaca u projektu organizirala je Udruga “Mirno more” Varaždin, koja je uključena u udruženje Mirno more Austria. Udruga je osnovana s ciljem uključenja mladeži, učenika srednjih škola Varaždinske županije, u projekt udruženja Mirno more. Naime, Mirno more austrijsko je udruženje koje tradicionalno od 1994. godine, svako ljeto, organizira i realizira projekt pod nazivom Friedensflote A1.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje