Povežite se s nama

Kist i pero

Skulpture iz kojih vrište unutarnja borba i osjećaji

Objavljeno:

- dana

PSIHA MITSKE ZBILJE KREŠIMIRA KATUŠIĆA

– Ja sam svoje napravio i mislim da ne trebam više ništa govoriti. Neka radovi kažu svoje – tim je riječima mladi zagrebački kipar Krešimir Katušić upoznao posjetitelje sa svojim skulpturama. U Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage otvorena je, naime, sinoć njegova samostalna izložba pod nazivom “Psiha mitske zbilje”.

Uistinu, skulpture koje stanja svoje psihe jasno nose na svojoj površini upoznale su Varaždinke i Varaždince s Katušićevim radovima, ali i samim umjetnikom. Naglašeno velike dimenzije skulptura ili pak one minijaturne nesumnjivo su plijenile pažnju prisutnih i natjerale ih da i sami osjete njihovu veličinu i jačinu emocija koje ispoljavaju iako nisu žive. – Ne mogu govoriti o nečemu a da i sam o tome ne promišljam. Moraš sam kroz sve to prolaziti – rekao je Katušić. No motiv za ova djela, osim u osjećajima koji su stvarnost svakog pojedinca, nalazi se i u mitovima. – To je nekad bio dio nekih kultura, kao primjerice grčke gdje je mit bio pokretač psihičkih motora, poveznica između duha i tijela – rekao je.

U prostoru obuzima njihova veličina

Izložba je koncipirana tako da obuhvaća tri Katušićeva rada kao tri cjeline. Jedan od njih obuhvaća 49 figura tj. predstavlja masu. – Ovaj rad predstavlja jedinstvo različitosti koje se afirmira kroz mnoštvo. Mini skulpture zauzimaju cijelu jednu prostoriju muzeja i iako je svaka drugačija daju jedinstven prikaz.

Iako su samo skulpture, psihička stanja daju im život koji “vrišti” iz njih

Posebnu pažnju dobile su skulpture veće od prosječnih ljudskih proporcija. Upravo nas one mogu natjerati da, zbog svoje veličine i stvarnosti, zajedno s njima proživimo sva njihova psihička stanja. – One pokazuju psihička stanja kroz nekoliko faza individue. Čak i onaj koji je zamišljen i kod kojeg se možda naočigled ne dešava ništa, prolazi kroz jednu od faza – pojasnio je autor. No ono što im je zajedničko jest da to sve što proživljavaju nije ništa lijepo i  i uvijek dotičeš besmisao, kao segment na putu prema traženju smisla.

Sve to dodatno naglašavaju i velike dimenzije skulptura koje posjetitelja još više uvuku u cijelu priču.

Krešimiru Katušiću ovo je prvi put da samostalno izlaže u Varaždinu, a kritike su više nego pozitivne. U svakom slučaju, to je izložba koju vrijedi posjetiti a svi koji se odluče za to imaju priliku do 10. lipnja.

Krešimir Katušić zvanje kiparsko-restauratorskog oblikovatelja stekao je u zagrebačkom Centru za likovni odgoj, nakon čega je završio i stručnu izobrazbu za psihodramskog koterapeuta, a potom 2011. godine magistrirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosad je održao dvije samostalne izložbe, sudjelovao na 15-ak skupnih te tri likovne kolonije. Pet njegovih skulptura izloženo je kao javna plastika u nekoliko hrvatskih gradova. Dobitnik je Top stipendije te Rektorove nagrade za socijalno angažiran umjetnički projekt Kreativnost kao most. Psiha mitske zbilje naziv je koncepta izložbe, koja se sastoji od više skulptura, okupljenih u tri cjeline pod imenom: Oblici psihičke stvarnosti, Personalne granice/mogućnosti tumačenja i Jedan drugima. Prema riječima autora, „sva tri rada komuniciraju s idejama mitske svijesti: katarzom individue kroz pet psihičkih stanja, mnoštvom kao jedinstvom različitosti i individue koja pretpostavlja plemenitu žrtvu za zajednicu.“

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje