Povežite se s nama

U fokusu

Skupa odgoda: mjesečno za kamate čak 60.000 kn

Objavljeno:

- dana

OVRHA Odgođena isplata 9,3 milijuna kn Hypo banci

Gradski vijećnici su „blagoslovili“ potpisivanje aneksa Sporazuma, čime su spriječili da se Hypo banka naplati već ovoga mjeseca

– Svjesni smo dugovanja i u srpnju ćemo predložiti rebalans proračuna – rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš na sjednici Gradskog vijeća u petak, kada je prvi put javno priznao da je Grad Varaždin u financijskim teškoćama. To od javnosti više ne može ni skrivati: pred gradske vijećnike stigao je aneks Sporazuma s Hypo bankom, koja od Javne ustanove Gradski stanovi potražuje 6,3 milijuna kuna glavnice, odnosno zajedno s kamatama i ostalim troškovima gotovo 9,2 milijuna kuna. Vijećnici su dali suglasnost za potpisivanje aneksa, čime je spriječeno da se Hypo banka naplati već ovoga mjeseca, do kada je bio rok da Grad podmiri dugove.
Prema aneksu, rok povrata sada će biti travanj sljedeće godine. Međutim, Grad će morati vratiti daleko više, jer dug za zatezne kamate već ovaj mjesec iznosi 2,6 milijuna kuna, a rast će i dalje. Prema prihvaćenom aneksu, Grad će svaki mjesec plaćati 10 posto kamata na iznos glavnice. I ne samo to: moraju izdati zadužnicu na iznos od 9,1 milijun kuna, u što spadaju glavnica od 6,3 milijuna kuna, zatezne kamate od 2,6 milijuna, redovne kamate od 116.800 kuna, javnobilježnički troškovi te troškovi opomene. Grad mora dati i vlastitu bjanko trasiranu mjenicu, ali i založno pravo na čak 12 stanova u vlasništvu Gradskih stanova!

Nužan rebalans proračuna: realni manjak u gradskoj blagajni čak 55 milijuna?!

Upravo zbog toga, ali i drugih dugovanja nastalih zbog poslovanja Gradskih stanova, rebalans proračuna za ovu godinu zatražio je vijećnik HSLS-a Željko Bunić. Prema izvješću o izvršenju proračuna za prošlu godinu (koji je prihvaćen većinom glasova), manjak u gradskoj blagajni povećao se za novih 9,1 milijun kuna i time porastao na čak 27 milijuna kuna. Međutim, Bunić je procijenio da stvarni manjak iznosi oko 55 milijuna kuna!
– Moja je procjena da trenutni evidentirani, odnosno normalizirani manjak iznosi oko 55 milijuna kuna, a do tog iznosa se dolazi ako se ukupnom manjku dodaju obveze nastale poslovanjem Gradskih stanova. Riječ je o 9,1 milijun kuna duga prema Hypo banci, otprilike toliko iznosi i dug prema Poreznoj upravi, a treba pribrojiti i obveze Gradskih stanova prema APN-u – pojasnio je.

12 stanova će Grad založiti u korist Hypo banke, dati zadužnicu i mjenicu, a uz to svaki mjesec plaćati 10 posto kamata

Ustvrdio je da je nužno smanjiti potrošnju. – Manjak od 55 milijuna kuna, to je naša realnost i to moramo shvatiti. Kolega Zlatan Avar i ja smo još prošli mjesec predložili da se rebalansom proračuna smanje troškovi, a da ne pokrećemo spor protiv Upravnog suda. Ako ćemo i dalje trošiti prema postojećem planu te olako ulaziti u nove sporove, tada ćemo građanima ostaviti brdo nepodmirenih računa, sporova i dugova – upozorio je Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje