Povežite se s nama

U fokusu

Skupi temelji: Gdje su nestala tri milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

POS VILKA NOVAKA

– Koliko ima istine u tome da postoji disbalans imovine Javne ustanove Gradski stanovi? Je li točno da je u poslovnim knjigama vrijednost zgrada A2 i B2 u Ulici Vilka Novaka fakturirana na 4,75 milijuna kuna, dok je stvarna vrijednost izvedenih radova 1,7 milijuna kuna? Gdje su nestala tri milijuna kuna? – upitao je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Goran Habuš mu je odgovorio da će revizijom biti utvrđeno je li došlo do preplate pojedinim izvođačima. Za razliku od njega, predsjednik Upravnog vijeća Gradskih stanova i nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar bio je konkretniji.

– Informacija o disbalansu imovine je točna. Kada sam preuzeo dužnost predsjednika Upravnog vijeća, počeli smo s utvrđivanjem stvarnog financijskog stanja. „Iskočili“ su podaci za nedovršene zgrade A2 i B2 u Ulici Vilka Novaka, gdje stvarno izvedeno stanje nije odgovaralo naplaćenim fakturama – rekao je Avar.

Avar: ZTB-u i Coningu smo uputili prijedlog da storniraju fakture

Na jednoj od prijašnjih sjednica Gradskog vijeća slikovito je objasnio da ga se „uvjerava da su na dvije zgrade izgrađena dva kata, a on vidi samo temelje“. Situacija se pokušava riješiti na tri različita načina, pojašnjava. – Pregovaramo sa Zagorje-Tehnobetonom i Coningom, tvrtkama koje su bile izvođači radova i koje su izdale sporne fakture. Njima smo uputili prijedlog prema kojem bi stornirali fakture koje su izdali za poslove koji nisu fizički odrađeni, a potom je moguća kompenzacija – navodi Avar. Uz to, naložio je vještačenje poslovnih knjiga. – Postoji sumnja da nisu knjižene sve fakture, pa nemamo uvid u pravo stanje. Provodi se i interna analiza postojeće dokumentacije, a namjera je utvrditi stvarno izvedeno stanje na gradilištu te ga uskladiti sa stanjem iskazanim u financijskim knjigama – pojasnio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje