Povežite se s nama

Međimurje

Skupština DND-a Kotoriba: za 40 godina uspješnog djelovanja nagrađeni općinskom poveljom

Objavljeno:

- dana

Zbog već poznatih problema koji su uzrokovani širenjem pandemije koronavirusa i brojnim mjerama donesenima za njezino suzbijanje, izvještajna Skupština  Društva „Naša djeca“ Kotoriba održana je u ponedjeljak, 22. lipnja, znatno kasnije nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima iznijela je Mirjana Rusak, tajnica kotoripskog DND-a.

– Lanjsku 2019. godinu započeli smo sudjelovanjem na nogometnom spektaklu koji je organizirao klub MNK 75 Kotoriba i to na način da su naše članice pripomogle kod prodaje karata te kontrole na ulazu u sportsku dvoranu. Potom su u veljači uslijedile aktivnosti vezane uz tradicionalni Kotoripski fašenk. Organizirali smo povorku i ples uz sudjelovanje 60-tak maskiranih mališana, a i odrasle članice bile sudionice Fašenka. Na sam Fašenk zamaskirane članice posjetile su Dječji vrtić Kotoriba te prvašiće Osnovne škole Kotoriba, razveselivši ih sa stotinjak slatkih paketića – istaknula je tajnica Rusak.

Članice Društva su također u svibnju u prostorijama Knjižnice i čitaonice okupile djecu na kreativnoj radionici povodom Majčinog dana, na kojoj su izrađivane čestitke koje su se dijelile mamama i bakama na školskoj priredbi. U istom mjesecu članice Udruge sudjelovale su i na manifestaciji Dani šibe i ribe. U okviru manifestacije održana je prigodna radionica oslikavanja riječnih kamenčića i papirnatih vrećica na temu „Kotoriba, ribice i vlak“. Oslikane vrećice bile su poklonjene Društvu žena Kotoriba koje su ih iskoristile za pakiranje rukotvorina, radi prodaje i donacije Udruzi za sindrom Down Međimurske županije.

U rujnu se kotoripski DND priključilo obilježavanju Dana Općine Kotoriba, a članice Društva sudjelovale u natjecanjima na seoskim igrama. Na svečanoj sjednici Općine Kotoriba, Društvu „Naša Djeca“ Kotoriba dodijeljena je povelja povodom 40 godina postojanja koju je u ime Društva preuzela predsjednica Jelena Ujlaki. Dan kasnije članice su sudjelovale u pripremi tradicijskih jela.

U istom mjesecu u suradnji sa stomatologinjom Silvijom Kraljić obilježen je Mjesec oralnog zdravlja te je održana radionica čiji je cilj bio poučiti roditelje i djecu o važnosti oralnog zdravlja. Tom prilikom sudionicima su podijeljeni prigodni pokloni – paste za zube, četkice i jabuke.

Da bi lakše i brže prenosili informacije, otvorena je i službena Facebook stranica. U listopadu je u suradnji s Dječjim svijetom Luna iz Orehovice organizirana radionica povodom Međunarodnog tjedna svemira. Djeca su tom prigodom izrađivala noćne stolne lampe od drveta koji su ponijeli kućama. U studenom je pak u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec organizirana edukacija o pružanju prve pomoći.

– U prosincu je održana naša glavna manifestacija, doček svetog Nikole. Na priredbi su sudjelovali Dječji vrtić Kotoriba, Ritmička grupa OŠ Jože Horvata, Mali zbor OŠ Jože Horvata, mlađi uzrasti Mažoretkinja Kotoribe te recitatori Sara Matulin i Bruno Pogorelec, dok je ulogu svetog Nikole odradio Zvonko Habuš. Kao i svake godine dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a podijeljeno je čak 300 poklona. Na samom kraju 2019. godine u organizaciji Općine održan je i Božićni sajam. Tom smo prigodom ukrasile svoj štand i uključile se u prodaju božićnih kolača. Članice su pomogle i u Božićnoj utrci kao dežurni redari koja je održana u organizaciji Trkačkog kluba Kotoripski begači. Sve naše aktivnosti financijski je pratila Općina Kotoriba kojoj se zahvaljujemo u ime članica i mališana. Zahvaljujemo na suradnji i Dječjem vrtiću, OŠ Joža Horvat, Mažoretkinjama Kotoribe, Damiru Markaču, Zvonku Habušu, Mariju Friščiću i svima koji su na bilo koji način doprinijeli kod realizacije naših brojnih aktivnosti – zaključila je u svojem izvještaju tajnica Mirjana Rusak.

O budućim planovima govorila je predsjednica Jelena Ujlaki.

– Donijeli smo zahtjevni plan rada, a njegovu realizaciju diktirat će epidemiološke mjere. No, već je izrađena slikovnica „CORONA virus“ autorice Manuele Moline, koja je podijeljena na Facebook stranici. Slikovnica je namijenjena najmlađima da bi im se približila cijela ova situacija vezana za koronavirus. Zbog epidemioloških mjera koje su uvedene orijentiramo se na online komunikaciju i na taj način smo u kontaktu sa svojim članovima i roditeljima djece – istaknula je Ujlaki.

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!