Zbog već poznatih problema koji su uzrokovani širenjem pandemije koronavirusa i brojnim mjerama donesenima za njezino suzbijanje, izvještajna Skupština  Društva „Naša djeca“ Kotoriba održana je u ponedjeljak, 22. lipnja, znatno kasnije nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima iznijela je Mirjana Rusak, tajnica kotoripskog DND-a.

– Lanjsku 2019. godinu započeli smo sudjelovanjem na nogometnom spektaklu koji je organizirao klub MNK 75 Kotoriba i to na način da su naše članice pripomogle kod prodaje karata te kontrole na ulazu u sportsku dvoranu. Potom su u veljači uslijedile aktivnosti vezane uz tradicionalni Kotoripski fašenk. Organizirali smo povorku i ples uz sudjelovanje 60-tak maskiranih mališana, a i odrasle članice bile sudionice Fašenka. Na sam Fašenk zamaskirane članice posjetile su Dječji vrtić Kotoriba te prvašiće Osnovne škole Kotoriba, razveselivši ih sa stotinjak slatkih paketića – istaknula je tajnica Rusak.

Članice Društva su također u svibnju u prostorijama Knjižnice i čitaonice okupile djecu na kreativnoj radionici povodom Majčinog dana, na kojoj su izrađivane čestitke koje su se dijelile mamama i bakama na školskoj priredbi. U istom mjesecu članice Udruge sudjelovale su i na manifestaciji Dani šibe i ribe. U okviru manifestacije održana je prigodna radionica oslikavanja riječnih kamenčića i papirnatih vrećica na temu „Kotoriba, ribice i vlak“. Oslikane vrećice bile su poklonjene Društvu žena Kotoriba koje su ih iskoristile za pakiranje rukotvorina, radi prodaje i donacije Udruzi za sindrom Down Međimurske županije.

U rujnu se kotoripski DND priključilo obilježavanju Dana Općine Kotoriba, a članice Društva sudjelovale u natjecanjima na seoskim igrama. Na svečanoj sjednici Općine Kotoriba, Društvu „Naša Djeca“ Kotoriba dodijeljena je povelja povodom 40 godina postojanja koju je u ime Društva preuzela predsjednica Jelena Ujlaki. Dan kasnije članice su sudjelovale u pripremi tradicijskih jela.

U istom mjesecu u suradnji sa stomatologinjom Silvijom Kraljić obilježen je Mjesec oralnog zdravlja te je održana radionica čiji je cilj bio poučiti roditelje i djecu o važnosti oralnog zdravlja. Tom prilikom sudionicima su podijeljeni prigodni pokloni – paste za zube, četkice i jabuke.

Da bi lakše i brže prenosili informacije, otvorena je i službena Facebook stranica. U listopadu je u suradnji s Dječjim svijetom Luna iz Orehovice organizirana radionica povodom Međunarodnog tjedna svemira. Djeca su tom prigodom izrađivala noćne stolne lampe od drveta koji su ponijeli kućama. U studenom je pak u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec organizirana edukacija o pružanju prve pomoći.

– U prosincu je održana naša glavna manifestacija, doček svetog Nikole. Na priredbi su sudjelovali Dječji vrtić Kotoriba, Ritmička grupa OŠ Jože Horvata, Mali zbor OŠ Jože Horvata, mlađi uzrasti Mažoretkinja Kotoribe te recitatori Sara Matulin i Bruno Pogorelec, dok je ulogu svetog Nikole odradio Zvonko Habuš. Kao i svake godine dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a podijeljeno je čak 300 poklona. Na samom kraju 2019. godine u organizaciji Općine održan je i Božićni sajam. Tom smo prigodom ukrasile svoj štand i uključile se u prodaju božićnih kolača. Članice su pomogle i u Božićnoj utrci kao dežurni redari koja je održana u organizaciji Trkačkog kluba Kotoripski begači. Sve naše aktivnosti financijski je pratila Općina Kotoriba kojoj se zahvaljujemo u ime članica i mališana. Zahvaljujemo na suradnji i Dječjem vrtiću, OŠ Joža Horvat, Mažoretkinjama Kotoribe, Damiru Markaču, Zvonku Habušu, Mariju Friščiću i svima koji su na bilo koji način doprinijeli kod realizacije naših brojnih aktivnosti – zaključila je u svojem izvještaju tajnica Mirjana Rusak.

O budućim planovima govorila je predsjednica Jelena Ujlaki.

– Donijeli smo zahtjevni plan rada, a njegovu realizaciju diktirat će epidemiološke mjere. No, već je izrađena slikovnica „CORONA virus“ autorice Manuele Moline, koja je podijeljena na Facebook stranici. Slikovnica je namijenjena najmlađima da bi im se približila cijela ova situacija vezana za koronavirus. Zbog epidemioloških mjera koje su uvedene orijentiramo se na online komunikaciju i na taj način smo u kontaktu sa svojim članovima i roditeljima djece – istaknula je Ujlaki.

Komentari

Komentara