Povežite se s nama

Međimurje

Skupština Međimurske županije: usvojen dosad najveći proračun u iznosu od 658 milijuna kuna, HDZ i Živi zid protiv

Objavljeno:

- dana

Većinom glasova članova Skupštine Međimurske županije usvojen je proračun za 2019. godinu. Riječ je o dosad najvećem proračunu, koji je planiran u iznosu od 658 milijuna kuna. Financijsku, ali i programsku i razvojnu sliku županijskog proračuna skupštinarima je predstavio župan Matija Posavec.

– Proračun je vrlo ambiciozan, mogu reći i hrabar, s visoko podignutom „letvicom“ u realizaciji projekata i programa. Ambicije temeljimo na brojnim investicijama koje su realizirane ove godine, potpisanim ugovorima za nove projekte te uspješnom korištenju novaca iz europskih fondova. Proračun kao najvažniji financijski, razvojni, ali i politički dokument pokazuje smjer izvršne vlasti, a to su ulaganja, razvoj i stvaranje novih vrijednosti. Međimurska županija najveći je investitor u Međimurju. Proračun je održiv jer 66,3 posto prihoda dolazi iz europskih i nacionalnih fondova, 21,4 posto su prihodi od poreza u jednakom iznosu kao i za ovu godinu, a koji su u potpunosti realizirani, i 4,7 posto prihoda od koncesija i dobiti trgovačkih društava. Dakle, čak 92,4 posto proračuna je s unaprijed osiguranim sredstvima – istaknuo je župan Posavec i dodao da takva financijska politika garantira potpuno pokrivanje manjka proračuna koji će se dogoditi iduće godine s obzirom na obvezu sufinanciranja ili predfinanciranja brojnih projekata.

Obnove škola, Doma za starije i nemoćne, Centra za radiologiju…

– Ujedno smo zadržali sve potpore koje smo imali i ove godine. Nove stavke u proračunu su financiranje održive poljoprivrede, program potpora poduzetnicima, Centar izvrsnosti, Centar kompetencije, mjere za zadržavanje liječnika i brojne druge – zaključio je Posavec.

Govoreći o projektima, Posavec je istaknuo neke od završenih, poput školskih dvorana u Orehovici, Draškovcu i Strahonincu, te gradnju Osnovne škole u Pribislavcu, obnovu Tehničke škole, Ekonomske i trgovačke škole, Učeničkog doma te osnovnih škola u Selnici, Donjem Kraljevcu i Šenkovcu.

– Iza nove godine započinju radovi na obnovama škola u Podturnu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Macincu, Vratišincu, Draškovcu, Hodošanu, Graditeljskoj školi i dvorani Učiteljskog fakulteta. Obnovit će se i Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, Centar za radiologiju Županijske bolnice Čakovec, a započinje i energetska obnova bolničkih zgrada. Paralelno pripremamo projektnu dokumentaciju za nove prijave na natječaje – zaključio je župan Posavec.

Županovo zadovoljstvo proračunom nisu dijelili svi skupštinari. Najglasnije kritike dolazile su iz redova HDZ-a i Živog zida, koji su glasali protiv prijedloga proračuna. Ipak, s 32 glasa „za“ i devet „protiv“ izglasan je novi županijski proračun.

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje