Povežite se s nama

Međimurje

Skupština Međimurske županije: usvojen dosad najveći proračun u iznosu od 658 milijuna kuna, HDZ i Živi zid protiv

Objavljeno:

- dana

Većinom glasova članova Skupštine Međimurske županije usvojen je proračun za 2019. godinu. Riječ je o dosad najvećem proračunu, koji je planiran u iznosu od 658 milijuna kuna. Financijsku, ali i programsku i razvojnu sliku županijskog proračuna skupštinarima je predstavio župan Matija Posavec.

– Proračun je vrlo ambiciozan, mogu reći i hrabar, s visoko podignutom „letvicom“ u realizaciji projekata i programa. Ambicije temeljimo na brojnim investicijama koje su realizirane ove godine, potpisanim ugovorima za nove projekte te uspješnom korištenju novaca iz europskih fondova. Proračun kao najvažniji financijski, razvojni, ali i politički dokument pokazuje smjer izvršne vlasti, a to su ulaganja, razvoj i stvaranje novih vrijednosti. Međimurska županija najveći je investitor u Međimurju. Proračun je održiv jer 66,3 posto prihoda dolazi iz europskih i nacionalnih fondova, 21,4 posto su prihodi od poreza u jednakom iznosu kao i za ovu godinu, a koji su u potpunosti realizirani, i 4,7 posto prihoda od koncesija i dobiti trgovačkih društava. Dakle, čak 92,4 posto proračuna je s unaprijed osiguranim sredstvima – istaknuo je župan Posavec i dodao da takva financijska politika garantira potpuno pokrivanje manjka proračuna koji će se dogoditi iduće godine s obzirom na obvezu sufinanciranja ili predfinanciranja brojnih projekata.

Obnove škola, Doma za starije i nemoćne, Centra za radiologiju…

– Ujedno smo zadržali sve potpore koje smo imali i ove godine. Nove stavke u proračunu su financiranje održive poljoprivrede, program potpora poduzetnicima, Centar izvrsnosti, Centar kompetencije, mjere za zadržavanje liječnika i brojne druge – zaključio je Posavec.

Govoreći o projektima, Posavec je istaknuo neke od završenih, poput školskih dvorana u Orehovici, Draškovcu i Strahonincu, te gradnju Osnovne škole u Pribislavcu, obnovu Tehničke škole, Ekonomske i trgovačke škole, Učeničkog doma te osnovnih škola u Selnici, Donjem Kraljevcu i Šenkovcu.

– Iza nove godine započinju radovi na obnovama škola u Podturnu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Macincu, Vratišincu, Draškovcu, Hodošanu, Graditeljskoj školi i dvorani Učiteljskog fakulteta. Obnovit će se i Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, Centar za radiologiju Županijske bolnice Čakovec, a započinje i energetska obnova bolničkih zgrada. Paralelno pripremamo projektnu dokumentaciju za nove prijave na natječaje – zaključio je župan Posavec.

Županovo zadovoljstvo proračunom nisu dijelili svi skupštinari. Najglasnije kritike dolazile su iz redova HDZ-a i Živog zida, koji su glasali protiv prijedloga proračuna. Ipak, s 32 glasa „za“ i devet „protiv“ izglasan je novi županijski proračun.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje