Povežite se s nama

Međimurje

Skupština Međimurske županije: usvojen prijedlog Proračuna za 2021. godinu, potvrđeni dobitnici županijskih priznanja

Objavljeno:

- dana

U Centru za kulturu Čakovec održana je 20. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je usvojen prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu, prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu, odluke o dodjeli javnog priznanja „Počasni građanin Međimurske županije“ i nagradi „Zrinski“ Međimurske županije, uz niz drugih tema.

Skupštini Međimurske županije predložen je Proračun Međimurske županije za 2021. godinu s projekcijama Proračuna za 2022. i 2023. godinu i planovima razvojnih programa. Planirani proračun za sljedeću godinu je 245 milijuna kuna, dok je konsolidirani 851,5 milijuna kuna. Projekcija za 2022. iznosi 799 milijuna, a za 2023. godinu 759 milijuna kuna.

U obrazloženju proračuna, župan Matija Posavec istaknuo je da se proračun donosi u vrlo izazovnim uvjetima izazvanih globalnom pandemijom koronavirusa koja je promijenila živote većine naših građana, od kojih su mnogi direktni ili indirektni korisnici proračuna.

Prihodovna strana temeljena je na gospodarskim pokazateljima, kretanjima na tržištu rada i ostalim projekcijama te poreznoj reformi koja predviđa smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak, a koji će imati financijski učinak na proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Unatoč svim izazovima, istaknuto je na sjednici Skupštine, Proračun Međimurske županije za 2021.godinu prati kontinuitet politike izvršne vlasti prema kojoj se zadržava visoka socijalna osjetljivost i usmjeravanje proračuna prema građanima s jedne strane, te razvojnu komponentu u realizaciji kapitalnih investicija iz EU fondova koje će se završiti.

– Obzirom da je ovo Proračun u „izbornoj godini“ napravili smo potpuni obrat, a taj je da je smanjena rashodovna strana za 15 posto u odnosu na 2020. godinu, smanjeno je zaduženje za 50 posto, završena je velika većina investicija i samo nastavljamo s projektima i programima, kao i svih ovih godina. Sportskim rječnikom, ako promatram cijeli mandat kao jednu utakmicu koju, ako dobro odigrate, u zadnjim minutama samo mirno privedete stvari kraju. Nekoliko mjeseci prije izbora svako zaduživanje, razna obećanja, najava velikih projekata je podcjenjivanje zdravog razuma građana – poručio je župan Posavec najavivši pritom objavu prezentacije o proračunu na internetskim stranicama Međimurske županije.

Poznati dobitnici županijskih nagrada i priznanja

Članovi Skupštine potvrdili su i dobitnike županijskih nagrada i priznanja. Usvojen je prijedlog o dodjeli javnog priznanja „Počasni građanin Međimurske županije“ dr.sc. Antunu Mikecu, međimurskom poduzetniku i dobrotvoru, osnivaču obiteljske zaklade Mikec.  Nagrada „Zrinski“ dodijelit će se Ignacu Šardiju, Ani Vrbanec, Branimiru Magdaleniću, Mariji Prekupec i Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije.

Sjednici Skupštine nisu prisustvovali vijećnici kluba HDZ-a i HDS-a koji i dalje traže da se sazove tematska sjednica o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec.

Međimurje

U Međimurju 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 212 uzoraka, od čega su evidentirana 32 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,09 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 20. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 546.

Tijekom vikenda brzim Ag testovima testirano je ukupno 539 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike 2 pozitivna slučaja, a iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 50.042 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 64 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 11 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 12.04.2021. do 18.04.2021. godine, 168 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 42 na području grada Preloga, 14 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 5 općine Domašinec, 21 općine Donja Dubrava, 29 općine Donji Kraljevec, 8 općine Donji Vidovec, 18 općine Goričan, 12 općine Gornji Mihaljevec, 19 općine Kotoriba, 23 općine Mala Subotica, 73 općine Nedelišće, 9 općine Orehovica, 6 općine Podturen, 13 općine Pribislavec, 8 općine Selnica, 21 općine Strahoninec, 17 općine  Sveta Marija, 29 općine Sveti Juran na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 7 općine Štrigova.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pomaže mladim obiteljima subvencioniranjem kamata kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog i Wüstenrot stambena štedionica d.d. potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji i međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita na području Grada Preloga.

Subvencioniranje stambenih kredita odnosi se na subvencioniranje kamata na stambene kredite koji su ugovoreni u periodu od dana stupanja na snagu Odluke o subvencioniranju stambenih kredita mladim obiteljima s područja Grada Preloga.

Podnositeljima zahtjeva koji steknu propisane uvjete odobrit će se dodatno subvencioniranje kamata kredita u iznosu od 2.500, odnosno 5.000 kuna. Ugovor su potpisali Ivan Ostojić, član Uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d. te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo:

– Interes za gradnju u Prelogu je velik. Krajem prošle godine prodali smo osamnaest parcela za stambenu izgradnju, kreće gradnja stanova iz programa POS, a najavljene su i kreću u realizaciju privatne investicije vezane uz stanogradnju. Mladim obiteljima pomažemo i na ovaj način, subvencioniranjem kamata kredita.

Sve informacije o načinu realizacije možete dobiti u Upravi Grada Preloga.

Nastavite čitati