Povežite se s nama

Kultura

Na skupu u Vukovaru predstavljeni “Srijeda u muzeju” i “Varaždinski muzealac”

Objavljeno:

- dana

IV. KONGRES MUZEALACA HRVATSKE

Varaždinski muzealci na skupu u Vukovaru predstavili su svoja dva projekta, i to program Srijeda u Muzeju i glasilo Varaždinski muzealac, pokrenutih s ciljem popularizacije muzejske djelatnosti, kojima se Gradski muzej Varaždin kao „otvorena ustanova“ želi približiti što širem krugu publike.

Četrvrti po redu kongres muzealaca Hrvatske u Vukovaru održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Sudjelovalo je 120 sudionika iz 28 hrvatskih gradova te nekoliko iz inozemstva.

Domaćin skupa bio je Gradski muzej Vukovar, a partneri obližnji Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Iloka, koji su bili i sastavni dio stručne ekskurzije u sklopu Kongresa.

Kongres hrvatskih muzealaca održava se svake treće godine, navode iz GMV-a, a kao i do sada, i ovaj put je bio posvećen širokom rasponu tema koje obuhvaćaju muzejsku djelatnost, od onih vezanih uz fundus, zaštitu građe i dokumentacije, edukaciju, međumuzejsku i međunarodnu suradnju, izložbenu djelatnosti, nove postave, marketing i promotivne aktivnosti muzeja do upravljanja muzejskim ustanovama i strategiju njihova razvitka.

Iz Gradskog muzeja objašnjavaju da se Srijeda u Muzeju priređuje od 2014. godine kao tjedno događanje, s različitim programima vezanima uz muzeološke i umjetničke teme, ali i sadržajima koji aktualiziraju neke kulturološke i društvene fenomene te ponekad dopiru i do „rubnih“ područja. Svi programi su besplatni, a realiziraju se u organizaciji GMV-a i/ili u suradnji s drugim institucijama, društvima i pojedincima. Geslo “Srijeda u Muzeju, 19 sati – vrijeme je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin!” među Varaždincima postalo prepoznatljiv raspored varaždinskih kulturnih događanja.

Varaždinski muzealac je besplatno mjesečno glasilo, koje je GMV počeo objavljivati od siječnja 2017. godine. Muzealac je ponajprije popularno-informativno glasilo, u kojemu se na 12 stranica, s podosta slikovnih priloga, sažeto objavljuju informacije o muzejskom fundusu, kao i vijesti i ostale aktualnosti o radu Gradskog muzeja Varaždin. Glasilo se objavljuje u nakladi od tisuću primjeraka, a distribuira se na oko 600 adresa klasičnom poštanskom dostavom te na nekoliko stotina adresa elektroničkom poštom. Dostupan je i u digitalnom obliku, kao i na službenim mrežnim stranicama GMV-a.

– Oba projekta GMV-a realiziraju se kroz devet mjeseci u godini (siječanj – lipanj i rujan – studeni), a njihovo predstavljanje na 4. kongresu muzealaca Hrvatske pokazalo je da je takav način komuniciranja s publikom za sada iskorak u okvirima hrvatske muzeologije – navode iz Gradskog Muzeja Varaždin.

Izvor: GMV
Foto:

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje