Povežite se s nama

U fokusu

Škvarić prije obustave ivanečkog referenduma: Građani Ivanca bit će žrtve populističke politike gospodina Batinića

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo uprave obustavilo je održavanje referenduma u Ivancu, objavljeno je u petak, 11. veljače poslijepodne.

Ministarstvo uprave odlukom obustavilo referendum u Ivancu!

Ivančani su trebali u nedjelju, 20. veljače, na lokalni referendum. Tamo se trebalo glasati da dva pitanja. Prvo se tiče pripojenja Ivkom-vode Varkomu, a drugo mogućnosti dovoza otpada Varaždina i okolnih općina na odlagalište u Jerovec.

I neki u Lepoglavi su se zalagali za refrendum, poput onoga koji su najavlili susjedi, ali je na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće Grada Lepoglave bilo protiv održavanja refernduma.

Mišljenje Milorada Batinića, gradonačelnika Ivanca, i Marijana Škvarića, gradonačelnika Lepoglave, različita su o problematici vode. Tema svakako ostaje i dalje aktualna jer su se protiv pripojenja manjih vodovoda većima pobunili i u drugim dijelovima Hrvatske. I to je razlog zašto su različita mišljenja zanimljiva.

O ovoj aktualnoj temi razgovarali smo sa Škvarćem prije odluke Ministrastva uprave, a donosimo intervju u kojem se lepoglavski gradonačelnik nije slagao s ivanečkim te je objasnio zašto.

Jak je pritisak da se o Ivkom-vodi i Varkomu organizira referendum i u Lepoglavi. Vijeće je to odbilo. Kako to komentirate? Kako komentirate da su neki vijećnici krenuli u prikupljanje potpisa građana za referendum?

Gradonačelnik i vijećnici Grada Lepoglave dužni su se pridržavati zakona, u ovom slučaju Zakona o vodnom gospodarstvu i Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te će u interesu Grada i svih građana i dalje to činiti. Uostalom, konačan zaključak sjednice je da su gradonačelnik i vijećnici složni – građane se treba opskrbljivati vodom s Ivanščice. Želim napomenuti kako zakone nisu donijeli gradonačelnik i vijećnici nego je Vlada RH donijela navedenu uredbu. Varkom je u Lepoglavi prisutan od 1998. godine i više od 1000 ljudi u Lepoglavi već 30-ak godine pije Varkomovu vodu. Nažalost, određeni vijećnici odlučili su iskoristiti ovu situaciju kako bi populističkom demagogijom zaradili jeftine političke bodove pozivajući se na „narod“, no u konačnici gledaju osobne interese. Provođenje referenduma bilo bi preveliki trošak za građane (nekoliko stotina tisuća kuna) i nema razloga da se baca novac za nešto što nema smisla i ništa se s time neće promijeniti. Drago mi je da je većina vijećnika prepoznala kako se radi šteta gradu u cjelini i da je prevladao razum.

Što znači za Lepoglavu prelazak Varkomu? Što će se konkretno promijeniti za građane Lepoglave? Odakle će dolaziti voda koju će piti?

Kao gradonačelnik branit ću i boriti se da sustav aglomeracije na području Grada Lepoglave funkcionira kao što funkcionira u drugim općinama i gradovima. Grad Lepoglava jedini ima situaciju da na svom području ima tri sustava opskrbe pitkom vodom što predstavlja problem u realizaciji projekta aglomeracije. Područje obuhvaćeno projektom aglomeracije, a što su predložile i Hrvatske vode, bit će jedno vodoopskrbno područje kojim će upravljati Varkom koji je prema ranije provedenoj studiji predložen da bude nadležan za distribuciju vode u Lepoglavi. Treba osigurati da se najveći komunalni projekt „Aglomeracija grada Lepoglave“ može provoditi i dalje, što dosad nije bio slučaj. Lepoglava je bila žrtva prijašnjih loših prijedloga i rješenja, te ću se i dalje boriti da na cijelom području grada Lepoglave građani koriste vodu s Ivanščice.

Kakvo je vaše mišljenje o poslovanju Ivkom-vode? Je li za Lepoglavu bolje da ostane Ivkom-voda ili da se prijeđe Varkomu?

Ivkom nije financijski samoodrživ i zadnje je četiri godine gubitaš – to je evidentno iz bilance poslovanja. Financijsko poslovanje javnih isporučitelja vodnih usluga mora biti pozitivno, a Ivkom isključivo gomila gubitke. Pravdanje da se ulaže u velike projekte i da je to razlog gubitaka nije opravdano. Ako se već ide u realizaciju velikih projekata onda to treba pratiti i odgovarajuće financijsko zaleđe. Sve ostalo znači preveliki rizik i potencijalnu situaciju za bankrot. Želim istaknuti jednu važnu činjenicu, a to je da ivanečki izvori, odnosno voda iz izvora, nije u vlasništvu Ivkoma-vode, nego je nacionalno bogatstvo pod vlasništvom državne tvrtke. Bitno je naglasiti kako će zaposlenici Ivkom voda i dalje ostati praktički na istim radnim mjestima u kontekstu nove poslovnice Varkoma u Ivancu, a sama usluga građanima bit će brža i efikasnija.

Sve više gradova i općina buni se zbog Uredbe o uslužnim područjima. Kako to komentirate?

Jedna stvar treba biti jasna, Republika Hrvatska je članica Europske unije, a Uredbom o uslužnim područjima uskladit će se europski standardi i srediti sustav vodoopskrbe i odvodnje u jedan održiv i učinkovit sustav. Cilj i svrha integracije je da se dobiju stabilni i snažni javni isporučitelji vodnih usluga zbog efikasnije realizacije projekata, posebno u domeni investicija iz Europske unije. Prihvaćam različita mišljenja i stavove, no isključivo uz argumentiranu raspravu i činjenice, a u ovom slučaju jasno je kako će se putem Uredbe o uslužnim područjima postići razvoj Republike Hrvatske u segmentu javne vodoopskrbe i odvodnje što će u konačnici osigurati prihvatljive cijene vode građanima i poslovnim subjektima.

Kako komentirate to da se u Ivancu organizira referendum? Jeste li u svađi s gradonačelnikom Batinićem oko Ivkom-vode i referenduma, kako to neki žele prikazati?

Tijekom 20-ak godina aktivnog bavljenja politikom može se zaključiti kako sam osoba koja nije sklona konfliktima, svađama i prepucavanju. Isključivo uvažavam argumentiranu raspravu, političkim folklorom se ne bavim što su i prepoznali građani grada Lepoglave koji su mi ukazali povjerenje i u petom mandatu.
Referendum se Grad Ivanec izlaže rizicima da se obustave financiranja projekata od strane države. Referendum se ne može ništa promijeniti jer su uredbe i odluke ministra akti koji se ne mogu mijenjati. Skrivanje iza „volje građana“ je u krajnju ruku neodgovorno ponašanje gospodina Batinića koji time želi prikriti nesnalaženje u donošenju krucijalnih političkih odluka. Nažalost, građani Ivanca bit će žrtve takve populističke politike gospodina Batinića. Neki vijećnici grada Ivanca postavili su s pravom pitanje zašto se Ivkom vode kao tvrtka nisu razvijale u smjeru proširenja na cijelo područje bivše Općine Ivanec, pa i šire, pa sada ne bi došlo do problema distribuiranim količinama koje nedostaju. Pripajanjem Ivkom-vode Varkomu ide se na usklađivanje europskih standarda i sređivanje sustava vodoopskrbe i odvodnje u jedan održiv i efikasan sustav.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje