Povežite se s nama

Život i društvo

Slatke brige za poduzetnu ekipu načelnika Damira Šprema – na svakom koraku niču im gradilišta!

Objavljeno:

- dana

Višednevna proslava Dana Općine Maruševec se tradicionalno veže uz župni blagdan sv. Jurja, a ove će godine bogat program zasigurno izmamiti osmijehe na lica mještana i brojnih gostiju koji u proljetno vrijeme rado posjećuju ovaj pitoreskni kraj.

Naime, kako doznajemo od općinskih čelnika Damira Šprema i Marija Klapše, raznolik program obilježavanja Dana Općine i blagdana sv. Jurja počeo je u srijedu, 17. travnja, i kulminirat će zadnje nedjelje u mjesecu. Središnji događaj proslave Dana Općine bit će svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak, 23. travnja. Prigodno izvješće o radu između dviju svečanih sjednica podnijet će općinski načelnik, koji naglašava da je, iako tek na polovici mandata, mnogo toga učinjeno za boljitak mještana na području cijele Općine.

U 16 naselja postoje brojni društveni sadržaji, poput dječjih igrališta, koja se obnavljaju, a uredit će se i nova

– Za nas je iznimno važno da smo, između ostaloga, osigurali financiranje projekta uređenja proširenja groblja u Druškovcu i Maruševcu (prva i druga faza), a lani je gotovo istovremeno u dijelovima Općine postavljena nova LED rasvjeta. Prošle godine za sufinanciranje je prijavljeno 14 projekata i za njih 12 su potpisani ugovori. U proteklom razdoblju smo, s ciljem podizanja životnog standarda naših mještana, u naselju Cerje Nebojse potpuno rekonstruirali i obnovili Društveni dom, a s čak milijun kuna iz Fondova EU od 2017. godine krenuli smo s moderniziranjem cesta na području Općine – ističe Šprem te dodaje kako Općina prati i rješava potrebe građana, a u isto vrijeme povećava sigurnost svih sudionika u prometu, pogotovo najmlađih.

Potpisani su i ugovori za financiranje programa te projekata udruga u 2019. godini

Dodajmo da aktualna vlast uspješno provodi rekonstrukciju javne rasvjete i niskonaponske mreže u kontinuitetu, što bi se u sljedeće dvije godine trebalo privesti kraju. Uz svesrdnu podršku vijećnika Općinskog vijeća, posla je bilo uvrh glave jer u svih 16 naselja postoje brojni društveni sadržaji, poput, primjerice, dječjih igrališta, koja se obnavljaju, ali i uređuju nova.

– Dosad smo ih uredili na područjima gdje je to bilo moguće, a prvo u nizu novih bit će izgrađeno u Ladanju čim riješimo imovinskopravne odnose s posjednikom zemljišta. Općina po modelu JPP-a sufinancira od 2008. godine projekt proširenja Osnovne škole i izgradnju njezine sportske dvorane. Time smo učenicima omogućili hvalevrijednu jednosmjensku nastavu, koju i danas uspješno provodimo. Štoviše, školski standard je u Maruševcu dodatno unaprijeđen produženim boravkom, koji Općina provodi od ove školske godine – rekao je Damir Šprem, čija je prva donesena odluka po stupanju na dužnost načelnika 2017. godine bila vezana uz financiranje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce.

Bez megalomanije

Potom je lani donesena odluka o povećanju iznosa za sufinanciranje vrtića, a povećane su i rodiljske naknade, koje sad iznose od 1500 do 3000 kuna. Općina svim osnovnoškolcima omogućava pohađanje besplatne škole plivanja, a od 2018. godine nagrađuje sve učenike koji ostvaruju vrhunske rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.
– Njih je lani bilo 20-ak, a ove godine ima ih dvostruko više! Ta djeca su ponos našega kraja i to nam je dobar signal da se mlade itekako isplati poticati tijekom školovanja – naglasio je Šprem.

Svečana primopredaja novoga vatrogasnog kombi vozila DVD-a Ladanje

Lani je za sufinanciranje prijavljeno 14 projekata i za njih 12 su potpisani ugovori

Na njega se nadovezao zamjenik načelnika Mario Klapša, koji podsjeća da na području Općine Maruševec djeluje velik broj udruga civilnog društva, za čije se aktivnosti iz proračuna godišnje izdvaja više od 700.000 kuna.

– Općina redovito prati i pomaže rad svih udruga, iako nam je fokus na realizaciji projekata poput izobrazbenog „Recikliraj i profitiraj“, a u provedbi je i nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Prijavili smo na natječaje projekt „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“, potom onaj uređenja Sportsko-rekreacijskog centra Ladanje, a već su nam za sufinanciranje odobreni projekti sanacije vanjskih zidova i fasade kapele sv. Roka te onaj sanacije i adaptacije kurije župnog dvora u Maruševcu – ističe Klapša, koji predviđa i skoru realizaciju rekonstrukcije nogometnog igrališta u Donjem Ladanju.

Dodajmo da je ove godine Općina prijavila projekte sanacije ceste i klizišta u Čalincu, energetske obnove Društvenog doma u Maruševcu, modernizaciju nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te projekt uvođenja javnog interneta WIFI4EU. Općina je, podsjećamo, sudjelovala u prekograničnom projektu „Europa za građane“ sa slovenskom Općinom Rogatec, zahvaljujući dosadašnjoj suradnji kuburaških udruga, što je 2017. rezultiralo bratimljenjem dviju općina.

U proračunu se našlo novca i za projekt uređenja i proširenja groblja u Druškovcu

Školski standard je u Maruševcu napokon dodatno unaprijeđen produženim boravkom

– Općina Maruševec je i članica LAG-a Sjeverozapad od njegova osnutka 2010. godine te smo putem njegova natječaja prijavili rekonstrukciju sportske građevine nogometnog igrališta u vrijednosti od 570.000 kuna. Odobreno nam je maksimalno sufinanciranje projekta u iznosu od 252.000 kuna, nakon čega je putem javne nabave odabran izvođač i radovi su u tijeku. Njihov završetak očekujemo do sredine ove godine – najavljuje zamjenik načelnika Općine, koja uspješno surađuje s brojnim tvrtkama i tijelima državne uprave na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Spomenimo tek HEP, Hrvatske vode, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstvo državne imovine.

Najtransparentniji

– Od početka našeg mandata do danas Općina je prijavila najviše projekata u povijesti, u vrijednosti koja premašuje 15 milijuna kuna. Od toga na bespovratna sredstva otpada 12,5 milijuna kuna, što znači da smo općinskom proračunu, koji iznosi 25,5 milijuna kuna, taj ogroman dobiveni novac uštedjeli za investicije. Iako se maruševečka javna uprava može pohvaliti i činjenicom da je Općina jedna od najtransparentnijih u Republici Hrvatskoj, mi kao njezini čelnici smatramo da su najvredniji njezini marljivi žitelji – zaključio je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Kraj prepun darovitih učenika

– Svečana sjednica bit će prigoda da našim mještanima, odnosno predstavnicima civilnih udruga, zaposlenicima Općine i ljudima zaslužnima za stvaranje hrvatske neovisnosti, uručimo nagrade i priznanja. No, već sam spomenuo da je ove godine čak 40 učenika ostvarilo na natjecanjima vrhunske rezultate i njima ćemo prvima to honorirati. Svi će 17. travnja dobiti novčanu nagradu u obliku poklon-bona za kupnju školskog pribora i drugih potrepština – naglasio je Damir Šprem.

U slavljeničkoj atmosferi u maruševečkom kraju idućih dana će zasigurno uživati brojni ugledni gosti i uzvanici iz Vlade, Sabora, raznih ministarstava… koji su se na
lanjskoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća okupili u rekordnom broju. Ovogodišnji
program obilježavanja Dana Općine i blagdana sv. Jurja za svakoga će donijeti ponešto, a u sklopu brojnih društvenih događanja prvi put će se pojaviti i kralj domaće zabavne glazbe Dražen Zečić.

LAG Sjeverozapad s 252.000 kuna sufinancira rekonstrukciju igrališta u Donjem Ladanju

Energetska obnova Društvenog doma u Cerju Nebojse stajala je pola milijuna kuna

 

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!