Povežite se s nama

Međimurje

„Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“ na dvodnevnom sajmu u D. Kraljevcu

Objavljeno:

- dana

VOĆARSKO OKUPLJANJE

Pod geslom „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, u petak i subotu, 3. i 4. studenoga, u Donjem Kraljevcu održava se međunarodni 12. Voćarski sajam.

Dvodnevni sajam će u tamošnjoj sportskoj dvorani okupiti hrvatske proizvođače jabuka te strojeva i alata za voćarstvo. Velika novina ovogodišnjeg izdanja sajma je predstavljanje pivovare i proizvođača voćnih vina.

Pomoć Županije

Okosnica Sajma uz samu svečanost otvaranja manifestacije u petak od 11 sati bit će i okrugli stol na temu „Novi tipovi operacije unutar ruralnog razvoja koji se tiču poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“.

Posjetitelji Sajma imat će priliku kušati i prvo biopivo, Steinerovo pivo, kao i Steinerov kolač

– Uz sve probleme, ponajviše elementarne nepogode koje su ove godine prošli naši poljoprivrednici i voćari, veseli što su se u velikom broju odlučili odazvati i ovogodišnjem Sajmu, koji će im poslužiti za promociju proizvoda koji su itekako kvalitetni. Ove nas godine očekuje mnogo novina, ne sumnjam da će Sajam biti koristan našim izlagačima, proizvođačima, ali i posjetiteljima. Međimurska županija se i ove godine uključila sa svojim resursima, ne samo kroz financijsku potporu nego i logističku, te koristim priliku da pozovem sve naše proizvođače, izlagače i posjetitelje sljedećeg vikenda na Voćarski sajam – u uvodu je rekao Darko Radanović, pročelnik za gospodarstvo Međimurske županije.

Širenje interesa

– Ovog trenutka tema našeg okruglog stola ujedno je jedna od najaktualnijih tema, iskorištavanje sredstava Europske unije, uz predavanje gosta iz Slovenije dr. Petra Zadravca, koji će iznijeti probleme s kojima se susrela Slovenija i koje bismo mi trebali izbjeći prilikom korištenja EU fondova. I dok je nekada naglasak Sajma bio isključivo na voću, danas smo interes proširili i na razne proizvode od voća – objasnio je načelnik Donjega Kraljevca Miljenko Horvat. I ove su se godine u program Sajma uključile i škole te kuhari s kulinarskim radionicama, a promovirat će se i degustirati prvo hrvatsko biopivo, Steinerovo pivo, kao i Steinerov kolač. Voćarski sajam bit će otvoren oba dana od 9 do 19 sati uz besplatni ulaz za sve posjetitelje.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!