Povežite se s nama

Međimurje

„Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“ na dvodnevnom sajmu u D. Kraljevcu

Objavljeno:

- dana

VOĆARSKO OKUPLJANJE

Pod geslom „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, u petak i subotu, 3. i 4. studenoga, u Donjem Kraljevcu održava se međunarodni 12. Voćarski sajam.

Dvodnevni sajam će u tamošnjoj sportskoj dvorani okupiti hrvatske proizvođače jabuka te strojeva i alata za voćarstvo. Velika novina ovogodišnjeg izdanja sajma je predstavljanje pivovare i proizvođača voćnih vina.

Pomoć Županije

Okosnica Sajma uz samu svečanost otvaranja manifestacije u petak od 11 sati bit će i okrugli stol na temu „Novi tipovi operacije unutar ruralnog razvoja koji se tiču poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“.

Posjetitelji Sajma imat će priliku kušati i prvo biopivo, Steinerovo pivo, kao i Steinerov kolač

– Uz sve probleme, ponajviše elementarne nepogode koje su ove godine prošli naši poljoprivrednici i voćari, veseli što su se u velikom broju odlučili odazvati i ovogodišnjem Sajmu, koji će im poslužiti za promociju proizvoda koji su itekako kvalitetni. Ove nas godine očekuje mnogo novina, ne sumnjam da će Sajam biti koristan našim izlagačima, proizvođačima, ali i posjetiteljima. Međimurska županija se i ove godine uključila sa svojim resursima, ne samo kroz financijsku potporu nego i logističku, te koristim priliku da pozovem sve naše proizvođače, izlagače i posjetitelje sljedećeg vikenda na Voćarski sajam – u uvodu je rekao Darko Radanović, pročelnik za gospodarstvo Međimurske županije.

Širenje interesa

– Ovog trenutka tema našeg okruglog stola ujedno je jedna od najaktualnijih tema, iskorištavanje sredstava Europske unije, uz predavanje gosta iz Slovenije dr. Petra Zadravca, koji će iznijeti probleme s kojima se susrela Slovenija i koje bismo mi trebali izbjeći prilikom korištenja EU fondova. I dok je nekada naglasak Sajma bio isključivo na voću, danas smo interes proširili i na razne proizvode od voća – objasnio je načelnik Donjega Kraljevca Miljenko Horvat. I ove su se godine u program Sajma uključile i škole te kuhari s kulinarskim radionicama, a promovirat će se i degustirati prvo hrvatsko biopivo, Steinerovo pivo, kao i Steinerov kolač. Voćarski sajam bit će otvoren oba dana od 9 do 19 sati uz besplatni ulaz za sve posjetitelje.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje