Povežite se s nama

Međimurje

„Slavimo planinarstvo“: Planinarski klub „Extrem“ poveo 53 rekreativca na Mohokos

Objavljeno:

- dana

„Slavimo planinarstvo“ krilatica je pod kojom je Planinarski klub „Extrem2 iz Čakovca organizirao pohod na Mohokos, službeno najviši međimurski planinarski vrh. U vedrom duhu i dobrom raspoloženju okupilo se  protekle nedjelje 53 planinara na Sportskom parku Trate u Nedelišću te nakon okrjepe krenulo u smjeru Mohokosa i njegovih 344,4 metara nadmorske visine.

Sudionike pohoda uz članice Kluba, Silviju Špicar i Robertu Radović na startu je pozdravio i Željko Kacun, zamjenik načelnika Općine Nedelišće.

Pohod je pripremljen i organiziran kao završnica Europskog tjedna mobilnosti s namjerom promicanja zdravog načina življenja, kretanja, rekreacije i popularizacije planinarenja. Pohod na Mohokos također je i dio projekta „Slavimo planinarstvo“ kojim je PK „Extrem“ započeo obilježavanje jubilarne obljetnice djelovanja kluba. Naime, 6. veljače sljedeće godine ovaj će planinarski Klub obilježiti 25 godina djelovanja.

Pohod je omogućen sufinanciranjem iz sredstava proračuna Međimurske županije za 2018. godinu, a kao dio projekta planinari „Extrema“ će organizirati još jedno edukativno predavanje, a u pripremi je i klupska fotomonografija.

Uz Međimursku županiju partner u organizaciji pohoda bila je Općina Nedelišće.

– Zahvaljujemo na potpori mesnici Mihalić, pekari IN i Violeti Pecolaj, Ini Kerman i Sportskom parku „Trate“, tvrtki „Vizija“ Nedelišće, Zajednici sportskih udruga Čakovec i Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec, te svim rekreativcima i planinarima koji su sudjelovali u pohodu. Posebno zahvaljujemo i članovima HPD „Međimurje“ Čakovec te HPD „Bundek“ Mursko Središće, kao i vozačima kombija Željku Horvatu i Robertu Beloviću iz „Extrema“, koji su veselu družinu planinara i rekreativaca sigurno prevezli od Mohokosa do Čakovca – poručuju iz „Extrema“.

Međimurje

U petak, 22. listopada, PUM provodi operativnu akciju “Četiri ubojice u prometu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U petak, 22. listopada, od 14 do 22 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz operativne akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Akcija je usmjerena na sprječavanje prekršaja iz tzv. grupacije “četiri glavne ubojice u prometu” (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), dok će se posebna pozornost obratit na ponavljače (recidiviste) teških prometnih prekršaja.

Promet će se nadzirati na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje najavljenih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljudski i tehnički potencijali (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, presretači i dr. tehnička sredstva).

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje