Povežite se s nama

Život i društvo

Slavlje kod varaždinskih franjevaca: obilježava se Škapularevo

Objavljeno:

- dana

Slavlje Gospe Škapularske – Blažene Djevice Marije od brda Karmel i ove će godine kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja započeti trodnevnicom, u četvrtak, 15. srpnja, na spomendan sv. Bonaventure.

Trodnevnicu će predvoditi fra Josip Župan, gvardijan i župnik Župe sv. Nikole Biskupa u Čakovcu te predslaviti večernje svete mise uz prigodnu homiliju s početkom u 18.30 sati.

Na blagdan Gospe Škapularske, ujedno drugog dana trodnevnice, u petak, 16. srpnja, bit će redovita molitva za obitelj kao i svakog 16. u mjesecu s početkom u 17.30 sati. Molit će se Gospina krunica, a potom i posvetna molitva Bezgrešnom srcu Marijinu. To je ujedno prilika da okupljeni zajedno obnove svoje posvećenje Isusu Kristu po Marijinu Bezgrešnom srcu.

Ujedno, kao i svakog 16. u mjesecu, u sklopu ove molitve za obitelj, nakon molitve krunice i posvetne molitve, prilika je da, tko želi, obuče škapular koji će blagosloviti svećenici franjevci u Varaždinu.

Osim toga, škapular će biti moguće obući i na dan vanjske proslave Gospe Škapularske, u nedjelju 18. srpnja. Toga dana svečanu svetu misu u 11 sati predslavit će predvoditelj trodnevnice, fra Josip Župan, dok će središnje večernje euharistijsko slavlje, s početkom u 18.30 sati predslaviti preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole u Vraždinu i dekan Istočnovaraždinskog dekata.

Toga dana mise će još biti u 7, 8 i 9 sati.

Podsjetimo, pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe, ističu iz Varaždinske biskupije.

Život i društvo

Petrijanec: u ponedjeljak počinje podjela besplatnih kanti za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec od ponedjeljka organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima (umjesto sadašnjih žutih vreća).

Podjela kanti bit će prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 18.10.2021.

– MAJERJE – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Majerju, Ulica Stjepana Radića 113

UTORAK, 19.10.2021.

– PETRIJANEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Općina Petrijanec, Ulica Vladimira Nazora 157

SRIJEDA, 20.10.2021.

– NOVA VES PETRIJANEČKA – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Ulica Ljudevita Gaja 1

ČETVRTAK, 21.10.2021.

– DRUŽBINEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Družbincu, Dravska ulica 8

PETAK, 22.10.2021.

– STRMEC PODRAVSKI – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Strmcu Podravskom, Ulica braće Radić 92

SUBOTA, 23.10.2021.

– ZELENDVOR – od 09:00 do 17:00, lokacija: kod bivše “Čikubane”, Ulica Ljudevita Gaja

Mještani mogu svoju žutu kantu podići neovisno o mjestu stanovanja na bilo kojoj lokaciji, ovisno koja im je bliža ili u terminu koji im bolje odgovara.

Skreće se pozornost mještanima da je podizanje kanti moguće uz predočenje osobne iskaznice nositelja računa (korisnika usluge) te uplatnice zbog preuzimanja šifre i da pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Petrijanec.

U isto vrijeme kod preuzimanja žutih kanti za plastiku moći će se iskazati interes za tzv. ljubičaste kante – kante za pelene za djecu ali istu mogu zatražiti  i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom.

Ovisno o interesu u suradnji sa javnim davateljem usluge prikupljanja otpada Čistoćom ista će se usluga zbrinjavanja pelena moći koristiti od siječnja 2022.godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje