Povežite se s nama

Međimurje

Slavlje u Svetom Jurju na Bregu: vlč. Franjo Šprajc proslavio je 50 godina svećeničkog puta

Objavljeno:

- dana

U Župnoj crkvi župe Sveti Juraj na Bregu početkom srpnja zlatnu misu proslavio je vlč. Franjo Šprajc, uz suslavlje mons. Antuna Perčića, mons. Leonarda Logožara, preč. Ivana Kozjaka i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije.

Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike iz raznih mjesta prisustvovali i zlatomisnici vlč. Josip Janković i vlč. Dragutin Joč, a zlatomisnik Šprajc s velikom je radošću predvodio euharistijsko slavlje, zahvalan Bogu na svemu što je prošao na svom 50-godišnjem svećeničkom putu.

U svojoj propovijedi generalni vikar mons. Antun Perčić ukratko je opisao put zlatomisnika istaknuvši „da su svećenici pokaznice jer nas usmjeravaju prema Bogu i šire Evanđelje po cijelom svijetu“, poput vlč. Šprajca, koji je obavljao svećeničku službu i izvan domovine, u Francuskoj i u Kanadi, pri čemu se nikad nije predao, već ustrajao u vjeri i slijedio Isusa Krista.

Nakon mise vlč. Josip Janković pročitao je svoju prigodnu čestitku u stihovima, a potom je župnik Ivica Puškadija prenio čestitku varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka i darovao zlatomisniku sliku Majke Božje Lauretanske, maketu crkve te spomen-medalju Nikole Zrinskoga Sigetskog, pročitavši što je u spomenici povodom mlade mise vlč. Šprajca 6. srpnja 1969. godine napisao tadašnji župnik Mirko Gojnik.

Vlč. Šprajc je zahvalio svima koji su ga podržali u svećeničkoj službi – od obitelji i rodbine do svećenika koji su mu pomagali dok je obavljao svećeničku službu, a gdje god da je bio, stekao je i mnogo prijatelja koje mu je Bog poslao.

Na kraju svečanosti svi su zapjevali hrvatsku himnu, a zatim je muški župni zbor, prema želji zlatomisnika, otpjevao pjesmu „Međimurje, kak si lepo zeleno“.

– Slavljeniku Franji Šprajcu iskrene čestitke na 50 godina njegova svećeništva! Neka ga blagoslovi Trojedini Bog i štiti Majka Božja da i dalje uz obilje zdravlja i veselja slijedi Gospodina kao i dosad, a na tom putu pratit će ga i naše molitve – poručuju iz njegove župe.

Međimurje

Međimurska policija sa subote na nedjelju u akciji “Alkohol”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec sa subote na nedjelju, 28. na 29. siječnja, od 21 do 3 sata provodit će operativnu akciju „Alkohol“.

Operativna akcija usmjeriti će se na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobilnih uređaja za vrijeme vožnje, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Međimurje

Novi projekt Međimurske županije: poticati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija kao Europska regija sporta u 2022. godini predstavila je novi projekt pod nazivom „No Boundaries“.

Projektom se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

– Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođenih osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta te je tim ljudima vrlo često onemogućeno sudjelovanje u društvenim i sportskim aktivnostima – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Inovacija

Župan Matija Posavec rekao je da će ovaj projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji te da će dodatno ojačati vezu s udrugama osoba s invaliditetom.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom, u čemu projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

– Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju jer, između ostalog, jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu – pojasnila je direktorica Zavoda za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Niz aktivnosti

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe. Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja.

U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

– Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo putem projekta povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu – istaknula je izvršna direktorica Udruge za autizam „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Projektne aktivnosti započet će 1. veljače 2023. godine, a trajat će 18 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje