Povežite se s nama

Kultura

Slavljenički koncert čakovečkoga Big banda danas na Tribini “Čakovec četvrtkom”

Objavljeno:

- dana

Prošle godine zbog pandemije koronavirusa čakovečki Big band nije obilježio svoju četvrtstoljetnu obljetnicu postojanja.

Zato će povodom 25 godina djelovanja danas, u četvrtak, 28. listopada, u sklopu Tribine “Čakovec četvrtkom” održati svoj slavljenički koncert. Centar za kulturu u Čakovcu prigodna je lokacija, jer je Big band upravo u toj legendarnoj ustanovi (koja upravo slavi 40. rođendan!) prije dva i pol desetljeća započeo sa svojom glazbenom pričom.

Big band Čakovec u najrecentnijoj inkarnaciji osnovan je 1995. godine kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu orkestar je postigao zavidnu kvalitetu te se svrstao među vodeće orkestre u regiji, dokazavši to nastupima na relevantnim festivalima u domovini i inozemstvu (Lent-Maribor, Expo-Virovitica, Proljetni jazz fair-Zagreb, Tradicionalni jazz-Varaždin, Szombathely big band fesztivál, Nishville Jazz Festival…)

Glazbena suradnja

Ansambl je tijekom svoga postojanja ostvario suradnju s poznatim domaćim i inozemnim glazbenicima: Boškom Petrovićem, Sašom Nestorovićem, Primožom Grašićem, Ratkom Divjakom, Zdenkom Kovačićek, Jimmyem Stanićem, Jasnom Bilušić, Silviom Gabrielom Curbellom Hortom, Ivanom Galić, Vlatkom Stefanovskim… Iz redova Big banda Čakovec stasali su sada već afirmirani jazz glazbenici Robert Jambrušić-Đebo, Robert Polgar, Lada Obradović, braća Maasej, Abel i Jošua Kovačević te Filip Krznar i Luka Vrbanec.

Nekolicina glazbenika upisala je i jazz studij. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, studenata, ekonomista, pravnika, inženjera, učenika…

– Big band Čakovec je počeo djelovati s izvođenjem tipične bigbandovske jazz glazbe, ali se repertoar brzo proširio i na moderni jazz, latinoameričku glazbu i obrade pop i rock hitova. Prvi voditelj Ladislav Varga napravio je nekoliko odličnih obrada tradicionalnih međimurskih skladbi.

Preuzimanjem Big banda Čakovec nastavio sam obrađivati naše međimurske pjesme, ali sam napravio i nekoliko autorskih skladbi te više obrada jazz i pop pjesama. Upravo su obrade naše tradicionalne glazbe ono što naš Big band čini posebnim. Smatram da Međimurci nisu dovoljno svjesni ljepote i kvalitete naše glazbe. Stoga za svaki nastup pripremam barem jednu novu obradu međimurske pjesme u nekom modernom stilu, kako bi se međimurska pjesma ponovo približila Međimurcima – objašnjava dirigent Big banda Mario Jagec.

Snimljena su tri CD-a, a Hrvatska radiotelevizija snimila je i nekoliko emisija o Big bandu Čakovec. Voditelji Big banda Čakovec dosad su bili Ladislav Varga, Antun Horvat, Filip Horvat i (sadašnji) Mario Jagec. Koncert počinje u 20 sati, a cijena ulaznice je 40 kuna.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje