Povežite se s nama

Međimurje

Slavna povijest obitelji Zrinski neraskidivo je povezana s prostorom između Mure i Drave!

Objavljeno:

- dana

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola VII. Zrinski Čakovečki tragično je poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenoga 1664. godine.

Kao i proteklih godina, prigodnom svečanošću u Gornjem Kuršancu brojni uzvanici odali su mu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod tamošnjeg spomenika.

Zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun istaknuo je da mladim generacijama ostavljamo u naslijeđe da poštuju slavnu povijest

– Okupili smo se u spomen na 354. obljetnicu tragične pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog, velikog vojskovođe svog vremena. Nikola Zrinski Čakovečki dao je velik doprinos Međimurju i ostavio nam je u zavjet da poštujemo njegov lik i djelo, zbog čega se svake godine okupljamo kod ovog spomenika da bismo mu odali počast – rekao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

Velik trag

Obilježavanju su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće Ljudevit Bošćak, predsjednica VMO-a Gornji Kuršanec Zdenka Pofuk Petek, izaslanstvo Zrinske garde predvođeno predsjednikom Đurom Belom, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, pročelnik Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak te izaslanik Hrvatskoga generalskog zbora Vladimir Šeks.

Predsjednik Skupštine Mladen Novak naglasio je važnost obitelji Zrinski u svjetskoj povijesti

Predsjednik Skupštine Mladen Novak naglasio je važnost obitelji Zrinski u svjetskoj povijesti te dodao:

– Ne smijemo zaboraviti događaje i ljude koji su dio naše povijesti, a ova slavna obitelj ostavila je velik trag u stvaranju onoga što Međimurje danas predstavlja!
Zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun istaknuo je da mladim generacijama ostavljamo u naslijeđe da poštuju i očuvaju tu slavnu povijest te da se bore za iste vrijednosti za koje su se borili i Zrinski – slobodu, pravednost i hrvatstvo.

Svečani program

Vijence su položili i zamjenik gradonačelnika Szigetvára Zoltán Varga, voditelji Zrinyi kadeta iz Murakeresztura Ana Kovago i Laslo Papoci, predsjednik Društva Rakocijevih iz Zalaegersega Istvan Paal te članovi Odreda mađarskih izviđača „Zrinyi Miklos” iz Zagreba, koje vodi Peter Szekeres.

“Nikola Zrinski Čakovečki dao je velik doprinos Međimurju i ostavio nam je u zavjet da poštujemo njegov lik i djelo!” – Đuro Bel

Nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće, zajedničku molitvu predvodio je gvardijan franjevačkog samostana pater Željko Železnjak, a izvedbom arije „U boj, u boj“ iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca i „Vivat Croatia“ obilježavanje su glazbenim nastupom obogatili članovi Vokalne skupine „Zrinski”.

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola VII. Zrinski Čakovečki tragično je poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenoga 1664. godine

Svečani program, kojem je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec, nastavljen je kod spomenika Nikoli Zrinskom na Trgu Republike u Čakovcu i svetom misom u župnoj crkvi svetog Nikole Biskupa.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje