Povežite se s nama

Život i društvo

Slavonski sirotan Janko našao dom na Varaždinbregu

Objavljeno:

- dana

Lijepa priča

Janko pije mlijeko na bočicu, voli pseće krekere i vožnju automobilom, a mrzi se kupati.

On je dvomjesečno janje iz Borova koje živi na Varaždinbregu, u domu Sanele, Davora, Borne i Dore Cupar kao kućni ljubimac. Dvorište i pažnju Cuparovih dijeli s psima Lunom i Beethovenom (majka i štene), mačkom Sivcem, mačićem Nigerom i bezimenim zecom.

Svi su ga gazili 

Janka je mama napustila pa je, kad su Cuparovi prije dva mjeseca došli u Sanelinu rodnu kuću u Borovo, bio sitan i iznemogao. – Ovce su ga gazile, siromah je stalno bio pod nekom bačvom. Sažalili smo se i uzeli ga – priča Sanela. 

– Kao da imamo još jednog psa. Odaziva se, sjedne, trči, voli se maziti – govori.

Ipak, Janko se, reći će, malo previše uživio u ulogu šteneta, pa izgrize sve čega se domogne. Vjerno kopira postupke možda koji tjedan starijeg Beethovena. Mama Luna jednako tretira – mazi i kažnjava – obojicu.  

Janko pije mlijeko na bočicu s dohranom za janjad, ali Cuparovi su počeli s odvikavanjem. Ipak, najviše voli zajedno s ostalim životinjama jesti Lunine i Beethovenove pseće krekere.

Uglavnom ga hrani šestogodišnja Dora. Janko sluša Doru, pa kad ona vozi bicikl, on trči za njom. – Voli se on i šetati i sve zna – veli Dora. 

Kad su se  u dvorištu „stvorili“ napušteni mačići, Janko je pao u depresiju. Janje koje nikako nije željelo biti na svome mjestu u drvenoj kućici, odjednom se nije dalo van iz nje puna tri dana.

 – Nismo ga mogli izvući.Osjećao se zanemarenim. Kad su otišli mačići, Janko se vratio u normalu – vele Sanela i Davor. 

Janko i njegova životinjska obitelj očigledno uživaju u suživotu, pa je dvorištu Cuparovih scena kad mačke, psi, zec i janje jedu iz iste posude – svakodnevni prizor. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje