Povežite se s nama

Kultura

Slikarstvo Dine Trtovca: izložba otvorena do 19. listopada u Muzeju Međimurja

Objavljeno:

- dana

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja u petak, 21. rujna, otvorena je izložba slikara Dine Trtovca, rođenog u okolici Novog Pazara, gdje je nakon osnovne i srednje Učiteljske škole diplomirao slikarstvo na Višoj pedagoškoj akademiji.

U Zagrebu je 1972. godine upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao u klasi profesora Nikole Reisera. Nakon toga dobiva stipendiju francuske Vlade za specijalizaciju na L’École Superieure des Beaux Arts u Parizu u klasi prof. Jacquesa Lagrangea.

Sljedećih 10 godina proveo je u Parizu, Londonu i Zagrebu te izlagao u pariškim salonima i galerijama družeći se s poznatim slikarima i književnicima čije je knjige ilustrirao te s različitim umjetnicima, sudjelujući u životu pariške umjetničke scene.

Dobitnik je više međunarodnih nagrada i pohvala za umjetničko stvaralaštvo, a danas živi i radi u Zagrebu i Cavtatu.

Izložbu u Muzeju postavio je i otvorio povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, a može se vidjeti 29 akrila na platnu nastalih od 1992. do 2018. godine. Radi se o ključnim djelima koja prema Bešlićevom odabiru prikazuju stvaralačku liniju ovog umjetnika u njezinim nijansiranim mijenama, ističu iz Muzeja Međimurja.

Izložba se može razgledati od ponedjeljka do petka u radno vrijeme Muzeja, od 7 do 15 sati, sve do 19. listopada.

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati